Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣΑΕΚ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 5-0
"Εκρηκτική" πρόκριση

Φραστική επίθεση μερίδας οπαδών κατά Τροχανά. Παρέμβαση Μπάγεβιτς - Μανωλά υπέρ του, απέφερε ανάκληση της παραίτησης. Σαρωτική η ΑΕΚ, προκρίθηκε στον τελικό

Οσοι ασπάζονται το ρητό η φτώχεια (οικονομική ή βαθμολογική) φέρνει ένταση και γκρίνια από χτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Η ΑΕΚ εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου, είναι πρώτη στο πρωτάθλημα και κατά γενική ομολογία παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για να "σιγήσουν τα πάθη".Το 4-0 επί του Αθηναϊκού είχε ζεστάνει το κλίμα στο Ν. Γκούμας αλλά κανένας δεν περίμενε τα... θερμά επεισόδια που θα ακολουθούσαν. Οι οπαδοί που βρίσκονταν στη θύρα 9-11 (σκεπαστή) άρχισαν να βρίζουν τον Μ. Τροχανά. Οι υπόλοιποι φίλαθλοι αντέδρασαν με σφυρίγματα και ιαχές αποδοκιμασίας.

Οι πρώτοι συνέχισαν και έγινε το... μπαμ. Ο Μανωλάς που είχε την μπάλα λίγο μετά το κέντρο επιδεικτικά την πέταξε προς την εξέδρα και με χαρακτηριστικές κινήσεις έδειχνε τη δυσφορία του. Στη συνέχεια έβγαλε τη φανέλα με το περιβραχιόνιο του αρχηγού και κατευθύνθηκε στον πάγκο, όμως με την επέμβαση των συμπαιχτών του επέστρεψε.

Την ίδια στιγμή ο Μπάγεβιτς είχε φτάσει στη μεγάλη περιοχή αντιδρώντας από την πλευρά του στη στάση των παραπάνω οπαδών της σκεπαστής. Χαρακτηριστική περίπτωση της έκπληξης που επικρατούσε σ όσους ήταν στον αγωνιστικό χώρο (τουλάχιστον) είναι ο διαιτητής Καλαθενός. Κοίταζε γύρω γύρω μην μπορώντας να καταλάβει τι συμβαίνει. Ετσι δεν απέβαλε Μανωλά και Μπάγεβιτς, όπως προβλέπει ο κανονισμός, για τις ενέργειές τους.

Ο ελληνοποιημένος τεχνικός καταδίκασε τη συμπεριφορά των οπαδών και στις δηλώσεις του: "Είναι απαράδεκτο. Δεν πρέπει να βρίζουν κανένα πρόεδρο. Να μην ξανασυμβεί. Εχουμε δύσκολη συνέχεια χρειαζόμαστε ηρεμία. Ας μην δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα".

Ανάκληση της παραίτησης

Η αντίδραση Μπάγεβιτς, Μανωλά και φιλάθλων αποτέλεσε τη βάση στην οποία στηρίχτηκε ο Μ. Τροχανάς για να ανακαλέσει την παραίτησή του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ευχαριστεί την παραπάνω... τριάδα και συγχωρεί τους οπαδούς επισημαίνει ότι "δεν υπάρχουν πια προβλήματα. Είμαστε όλοι ενωμένοι γι' αυτό και η παραίτηση πάει πλέον στο καλάθι των αχρήστων"...

Η δεύτερη "έκρηξη" συνέβη λίγο πριν το τέλος. Ασυνεννοησία Μανωλά - Ατματσίδη για το ποιος θα διώξει την μπάλα δημιούργησε κίνδυνο στην "κιτρινόμαυρη" άμυνα. Η φάση έληξε χωρίς συνέπειες, όμως ξαφνικά ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ με τον Βλάχο αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες και ήρθαν, υπό το καθεστώς έντασης, πρόσωπο με πρόσωπο... Η "πυροσβεστικού" χαρακτήρα παρέμβαση Μανωλά δεν είχε αποτέλεσμα. Υπεύθυνος θεωρήθηκε ο Ατματσίδης, γι' αυτό και ο Μπάγεβιτς τον αντικατέστησε (85)...

Ολα τα παραπάνω, τη στιγμή μάλιστα που η ένωση κέρδιζε με 4-0, επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν πως το κλίμα δεν είναι όπως παρουσιάζεται προς τα έξω. Ταυτόχρονα δημιουργούν ερωτηματικά για το μέλλον προσώπων και ομάδας. Η κάλυψη Τροχανά λ.χ. από παίχτες - Μπάγεβιτς είναι αρκετή για να επανέλθει η... τάξη ή λειτούργησε καταπραϋντικά μόνο προς το παρόν. Το μέλλον θα δείξει...

Θέαμα και γκολ

Μοιραία τα παραπάνω γεγονότα σκίασαν το καθαρά αγωνιστικό μέρος και το έθεσαν σε "δεύτερη μοίρα". Γεγονός άδικο για την ομάδα της ΑΕΚ που για πολλοστή φορά φέτος πρόσφερε θέαμα και γκολ. Το τελικό 5-0 αντικατοπτρίζει πλήρως την παρουσία των δύο αντιπάλων.

Οι γηπεδούχοι ήταν σαρωτικοί και κατά διαστήματα "έκρυψαν" την μπάλα. Ο Αθηναϊκός άντεξε μόνο 18. Οταν δέχτηκε το πρώτο γκολ προσπάθησε να βγει μπροστά και αυτό βοήθησε ακόμα περισσότερο τους "κιτρινόμαυρους" οι οποίοι μετέτρεψαν τον επαναληπτικό σε τυπική διαδικασία.

Ολα τα γκολ ήταν όμορφα, όμως το δεύτερο πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια, αφού αποτελεί υπόδειγμα ανάπτυξης και εκτέλεσης. Ο Μπατίστα δέχτηκε την μπάλα από δεξιά, προχώρησε και την κατάλληλη στιγμή έβγαλε συρτή σέντρα στο ύψος της περιοχής. Ο Σαβέφσκι άφησε την μπάλα και ο επερχόμενος Κοπιτσής μ' έναν "κεραυνό" την έστειλε στη γωνία του Πλειώτα.

Τα υπόλοιπα γκολ πέτυχαν οι Μπατίστα (18, 40, 89) και Κωστής (27). Ο Τεννές παραδέχτηκε ότι οι αμυδρές ελπίδες της ομάδας του για πρόκριση εξανεμίστηκαν, ευχήθηκε στην ΑΕΚ να κατακτήσει το τρόπαιο και έδωσε συγχαρητήρια στους παίχτες του που έφτασαν στη φάση των "4".

AEK: Ατματσίδης (85 Βασ. Καραγιάννης), Κοπιτσής, Βλάχος, Μανωλάς, Μαλαδένης, Κωστής (81 Δημητριάδης), Κετσπάγια, Σαβέφσκι, Μπατίστα, Τσάρτας(63 Σαραβάκος), Κασάπης.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Πλειώτας, Τέπιτς, Κόλτζος (68 Σπίνουλας), Χατζηαγγελής, Τασιόπουλος, Κουρτσέγια, Τσιρώνης, Βελής (35 Θεοδωράκος), Κακλαμάνος, Αλβέρτης, Αναστασίου (53 Ζώταλης).

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ