Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΝΑΤΟ "λιγουρεύεται" την Τσεχία

Ολο και πιο έκδηλες γίνονται οι ανησυχίες στη σημερινή Δημοκρατία της Τσεχίας σχετικά με μια επικείμενη ένταξη της πρώην αυτής σοσιαλιστικής χώρας στην ιμπεριαλιστική Βορειοατλαντική Συμμαχία. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι εκφράζουν ανοιχτά την άποψη, ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να προσφέρει "καμιά φιλική δημοκρατική υπηρεσία", αλλά με τη βοήθεια της Τσεχίας, θέλει να οικοδομήσει ένα προγεφύρωμα προς ανατολάς... Πολύ συχνά ακούει κανείς κύκλους διανοουμένων και ανώτατων υπαλλήλων των υπουργείων να διαπιστώνουν: Αυτή τη φορά η Τσεχία θα κληθεί, και μάλιστα εθελοντικά, να παίξει το ρόλο του θύματος από γεωπολιτική άποψη.

***

Κινητήρια δύναμη στη διαδικασία ένταξης, θεωρείται η γειτονική ιμπεριαλιστική Γερμανία. Από την άποψη αυτή, θα πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι, αμέσως μετά την επιστροφή του καγκελάριου Κολ από τη Μόσχα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, ξεσπάθωσε και πάλι υπέρ της διεύρυνσης, η οποία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ζιούντόιτσε", θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και τουλάχιστον μέχρι το 2000, οπότε στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενταχθούν η Πολωνία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ειδικά, η Πολωνία, βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των προτιμήσεων, αφού ήδη στο στρατιωτικό τομέα έχει αναπτυχθεί μια προχωρημένη συνεργασία, που αρχίζει από τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και φθάνει ως την εκπαίδευση αξιωματικών. Ετσι, στη διάρκεια του 1997 μπορεί κανείς να υπολογίζει με τις πρώτες διαπραγματεύσεις για την ένταξη νέων μελών.

***

Βέβαια, ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες της Πράγας, με πρώτο τον Πρόεδρο του κράτους, Βλάτσλαβ Πάβελ, τάσσονται υπέρ της ένταξης, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνουν σχετικά αλλαγές των διαθέσεων, αφού ανώτατα στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με μια επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, αρχίζει και πάλι να ξυπνά η καχυποψία των Τσέχων απέναντι στους Γερμανούς, ότι δηλαδή αυτοί "από ιστορική άποψη είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί...". Επίσης, αξιωματικοί, οι οποίοι μόλις τώρα τελειώνουν κοινές επιτελικές ασκήσεις με Γερμανούς και Αμερικανούς αξιωματικούς, κατηγορούν την κυβέρνηση για τις προθέσεις. Υστερα, λοιπόν, από 40 χρόνια, δήλωνε τις μέρες αυτές ένας πρώην Τσέχος διπλωμάτης, αρμόδιος για διμερείς σχέσεις, "οι Γερμανοί επιδιώκουν να αισθάνονται άνετα πίσω από τις πλάτες των Πολωνών, των Τσέχων, των Σλοβάκων και των πολιτών των Βαλτικών χωρών...".

Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ