ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Αυξημένα μέτρα ασφαλείας φέρεται αποφασισμένος να πάρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες, μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής. Προσπαθώντας να αποκαταστήσει και την τραυματισμένη πολιτική αξιοπιστία του, ο Πέρες ασκεί σοβαρές πιέσεις στην παλαιστινιακή αρχή για περιορισμό της δράσης των φανατικών ισλαμιστών. Κάτω από τις ισραηλινές πιέσεις, ο Γιάσερ Αραφάτ διέταξε να παραδοθούν όλα τα παράνομα όπλα αλλά επέμεινε ότι μοναδική λύση είναι ο διάλογος. Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, είναι η καταδίκη της Συρίας, των βομβιστικών επιθέσεων, γεγονός πρωτοφανές που πιστοποιεί την πολιτική στροφή της Δαμασκού.
Την παράταση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης αποφάσισε, χτες, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να λάβει περισσότερα μέτρα ασφαλείας, όπως είναι η συγκρότηση μιας ειδικής υπηρεσίας ασφαλείας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και η αύξηση των περιπόλων και των μπλόκων σε όλα τα σημεία του Ισραήλ που γειτονεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας. Η προσπάθεια του Πέρες να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της ισραηλινής κοινής γνώμης μέσα από τα μέτρα αυτά και τον παρατεταμένο αποκλεισμό είναι εμφανής και απόλυτα αναμενόμενη. Ανώτατοι αξιωματούχοι, όμως, του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν ανώνυμα τις διαφωνίες τους υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισμός αυτός δε βλάπτει μόνο τους Παλαιστινίους (που έχουν ημερήσια ζημιά 4 εκατομμυρίων δολαρίων) αλλά και το Ισραήλ. Οι, τουλάχιστον, 60.000 Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ αποτελούν βασικό κινητήριο εργατικό μοχλό παρά τις προσπάθειες της ισραηλινής ηγεσίας να απεξαρτηθεί από τα παλαιστινιακά εργατικά χέρια μέσω της μετανάστευσης εργατών από την Ανατολική Ευρώπη.
Ικανοποιώντας το ισραηλινό αίτημα, η παλαιστινιακή αστυνομία κάλεσε όλους τους κατοίκους των αυτόνομων περιοχών να παραδώσουν μέχρι την 1η Μάρτη τα αδήλωτα όπλα τους, απειλώντας τους με δικαστικές κλήσεις και ποινές φυλάκισης. Ο ίδιος ο Αραφάτ μετέβη στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, όμως, ο εκπρόσωπός του στη Λωρίδα της Γάζας, Μανουάρ Καναφανί, υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος των ισραηλινών απαιτήσεων σχετικά με τους φανατικούς ισλαμιστές είναι εκτός πραγματικότητας. "Αν η ισραηλινή κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να περιοριστεί η δράση τους μέσα από φυλακίσεις απατάται οικτρά", δήλωσε ο Καναφανί, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση του Αραφάτ ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσα από το διάλογο.
Η επιμονή του Αραφάτ στο διάλογο μέσα από τον οποίο η "Χαμάς" (και στη συνέχεια οι αδελφές της οργανώσεις) θα πειστούν να μετασχηματιστούν σε πολιτικό φορέα και να αποκηρύξουν τις επιθέσεις φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα που εμφανίζονται στο εσωτερικό της. Αν και κυκλοφόρησαν φυλλάδια, με τα οποία η "Χαμάς" αναλαμβάνει την ευθύνη και για την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε στάση λεωφορείου τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης στην πόλη της Γάζας αρνούνται ότι έχουν την οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις αυτές. Ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι ουσιαστικά για τις επιθέσεις ευθύνεται ένα παρακλάδι της "Χαμάς" (ούτε καν το στρατιωτικό της σκέλος), που αυτοαποκαλείται "Οι πιστοί του Γιεχία Αγιάς", και που φαίνεται να μην μπορεί να ελεγχθεί από το σύνολο της ηγεσίας της οργάνωσης.
Ενα άλλο στοιχείο που φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της άποψης Αραφάτ είναι η ολική αλλαγή στάσης της Συρίας. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του εκδότη της, η αγγλόφωνη συριακή κυβερνητική εφημερίδα "Συρία Τάιμς" καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής και καταλήγει ότι από τις παράλογες και αιματηρές αυτές ενέργειες θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η συνολική ειρήνη! Είναι η πρώτη φορά που η Δαμασκός δηλώνει αντίθετη στις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων και αυτό μπορεί κάλλιστα να μεταφραστεί και ως απώλεια, έστω, και σιωπηλών τακτικών συμμάχων για τις εξτρεμιστικές αυτές οργανώσεις.