Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Στο στόχαστρο τώρα ο Κάρατζιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Δύσκολη διαφαίνεται προς το παρόν η σύλληψη του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς από τους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, με αφορμή τις κατηγορίες που του απευθύνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες ότι, παρά το γεγονός ότι Βρετανοί στρατιώτες εντόπισαν, τουλάχιστον τέσσερις φορές, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κτίρια της Μπάνια Λούκα, δεν τον συνέλαβαν, γιατί δεν έφεραν τον κατάλληλο οπλισμό. "Αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, δε γίνεται σύλληψη... δεν μπορούμε να ζητήσουμε από έναν διοικητή της IFOR να στείλει τους στρατιώτες σε αποστολή αυτοκτονίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ανώνυμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης "περιστοιχιζόταν συνεχώς είτε από μια φρουρά πραιτοριανών, είτε από πλήθος πολιτών"... Οπως έγινε γνωστό, χτες, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς βρισκόταν για αρκετές ώρες στο ίδιο κτίριο με τον διεθνή μεσολαβητή, Καρλ Μπιλτ, που είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας και των Σερβοβόσνιων. Επίσημα τουλάχιστον δεν έγινε γνωστό εάν πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στο διεθνή μεσολαβητή και το Σερβοβόσνιο ηγέτη, καθώς έχει διακοπεί κάθε επαφή μαζί του μετά την κατηγορία που έχει απαγγείλει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα αποφασίσει αύριο (Παρασκευή) σχετικά με το εάν θα αφεθεί τελικά ελεύθερος ο Σερβοβόσνιος στρατηγός, Τζόρτζε Ντζούκιτς, ο οποίος κρατείται στη Χάγη από τις 12 του Φλεβάρη. Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γάλλος Κλοντ Ζορντά, για το θέμα αυτό έχει οριστεί ακροαματική διαδικασία για την 1η του Μάρτη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη και εάν αφεθεί ελεύθερος, ο Σερβοβόσνιος στρατηγός θα βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση των βοσνιακών αρχών. Από την άλλη πλευρά, ο ανώτατος εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου, Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, ζήτησε να παραταθεί η περίοδος προφυλάκισης του στρατηγού Ντζούκιτς για ακόμη ένα μήνα, από τις 4 Μάρτη. Ωστόσο, η υπεράσπιση του στρατηγού τόνισε ότι η παράταση της κράτησής του "κρύβει κάτι άλλο, γιατί ο ίδιος ο στρατηγός έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καταθέσει".

Ρεπορτάζ από την αποστολή του "Ρ" στις σελίδες 16-17.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ