Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
"Διάτρητη" η κυβέρνηση

Ανασύρθηκε η καμπίνα του μοιραίου ελικοπτέρου με "διατρήσεις", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ

Επικίνδυνη τροπή παίρνει η κυβερνητική ανευθυνότητα, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης δημιουργήθηκε γενική σύγχυση χτες το βράδυ, όταν έγινε γνωστό ότι το μοιραίο ελικόπτερο, που κατέπεσε στα Ιμια τα ξημερώματα της 31 του Γενάρη έχει διατρηθεί και εικάζεται ότι τελικά κατερρίφθη από τουρκικά πυρά, οδηγώντας στον υγρό τάφο τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Από το ΓΕΝ ανακοινώθηκε ότι χτες ανασύρθηκε η καμπίνα του ελικοπτέρου του Πολεμικό Ναυτικού και ότι "από την πρώτη εξέταση διαπιστώθηκαν διατρήσεις στο πίσω δεξιά κάτω εξωτερικό μέρος της".Η καμπίνα αναμένεται να μεταφερθεί στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για παραπέρα έρευνα σε ειδικά εργαστήρια.

Παρ' όλη τη σοβαρότητα του θέματος και η εξέλιξη αυτή εντάχθηκε στα παιχνίδια, που παίζουν τα διάφορα κέντρα τα οποία βρίσκονται εντός και γύρω από την κυβέρνηση.Το ίδιο το γεγονός έγινε γνωστό χτες στους δημοσιογράφους, στους διαδρόμους της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και κυκλοφόρησε αστραπιαία. Αμέσως δε έσπευσε να επιβεβαιώσει με ανακοίνωσή του το ΓΕΝ, το οποίο, προφανώς, έχει και την επίσημη κάλυψη του υπουργείου Αμυνας. Παράλληλα, άλλες κυβερνητικές πλευρές κινήθηκαν, εκ των υστέρων, με στόχο την υποβάθμιση της είδησης, ενώ από το υπουργείο Αμυνας κυκλοφορούσε ότι η είδηση διέρρευσε από τον τόπο της ανέλκυσης. Η γνωστοποίηση του ευρήματος, και μάλιστα πριν εξεταστεί από ειδικούς, έδωσε λαβή για διάφορες ερμηνείες.

Το πόσο επιπόλαια χειρίζονται οι αρμόδιοι το θέμα φαίνεται και από την εκτίμηση που δεν αποκλείονταν και από ειδικούς ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο, οι τρύπες που βρέθηκαν να είναι από τα πριτσίνια ή βίδες που συνδέουν τα διάφορα τμήματα του ελικοπτέρου, που αποκολλήθηκαν μετά τη βίαιη πρόσκρουσή του στη θάλασσα. Από άλλες πλευρές δηλωνόταν με βεβαιότητα ότι το ελικόπτερο χτυπήθηκε από τουρκικά πυρά και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να διαβεβαιώνουν ότι το γνώριζε η κυβέρνηση (πρωθυπουργός και ΚΥΣΕΑ) από την ίδια ώρα. Σαν στοιχείο γι' αυτό αναφέρουν ότι υπάρχει και σχετικός διάλογος με τον πιλότο.

Ωστόσο, το όλο θέμα έχει πολλά κενά, αναπάντητα ερωτήματα και αντιφάσεις. Αν, τελικά, το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στις 5.30 π.μ. αυτό έγινε μετά την επίτευξη συμφωνίας (3.30 π.μ.) για αμοιβαία αποχώρηση ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή. Μια τέτοια εκδοχή ανατρέπει και όλο το πολιτικό σκηνικό που στήθηκε γύρω από την κρίση. Ερωτήματα γεννώνται και από τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο Ελληνας επικεφαλής της δύναμης, που ήταν στη μεγάλη Ιμια, ο οποίος κατηγορηματικά δήλωσε ότι το ελικόπτερο δεν καταρρίφθηκε. Επίσης, αν τελικά έγινε στόχος τουρκικών πυρών εκτιμάται ότι το πλήρωμα δεν μπορεί να μην το είχε αντιληφθεί - και να το μεταδώσει - καθώς, αν χτυπήθηκε αυτό θα συνέβη λίγα μέτρα πάνω από τη Δ. Ιμια, ενώ η συντριβή του έγινε περίπου δύο μίλια μακριά. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στα σώματα των τριών άτυχων αξιωματικών δε βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες.

Η εκδοχή αυτή αν τελικά επιβεβαιωθεί πλήρως ανατρέπει όλα τα δεδομένα, σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από την κρίση.

  • Την άμεση υποβολή παραιτήσεων σε πολιτικό επίπεδο ζητά με χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η ΝΔ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε απάντησή του κατηγορεί τη ΝΔ για καπηλεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκηνικό έντασης στα Ιμια(2018-01-30 00:00:00.0)
Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για αγορά ελικοπτέρων(2017-12-21 00:00:00.0)
Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση(2012-06-27 00:00:00.0)
Στην παγίδα που στήνει το ΝΑΤΟ(1996-06-11 00:00:00.0)
Δε θέλει τώρα εξεταστική επιτροπή(1996-02-20 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η ανευθυνότητα(1996-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ