Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου μας Γ. ΖΑΓΓΑΝΑ)

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ενοχος και στο Εφετείο ο Θεοδωράκης

Καταδικάστηκε χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης σε 13 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη. Επιβεβαιώθηκε ότι ο δράστης ενήργησε βάσει οργανωμένου σχεδίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας Γ. ΖΑΓΓΑΝΑ).-

Ποινή κάθειρξης 13 χρόνων και 9 μηνών κατά συγχώνευση και 5ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επέβαλε χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης στον Μανόλη Θεοδωράκη, δράστη της δολοφονικής επίθεσης κατά των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη και Γιάννη Θεωνά και του υποψήφιου ευρωβουλευτή του Κόμματος Μιχάλη Σπυριδάκη. Τον κήρυξε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των δύο πρώτων και για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά του τρίτου. Επίσης, κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Οπως είναι γνωστό, ο δράστης είχε κριθεί ένοχος για τα ίδια αδικήματα στην πρώτη δίκη στο Κακουργιοδικείο Κιλκίς (επιπλέον, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για το Μ. Σπυριδάκη) και είχε καταδικαστεί τότε σε ποινή 15 χρόνων και 3 μηνών. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της Εδρας, Ναπολέων Μπλατσάς, ζήτησε την καταδίκη του δράστη κατά το κατηγορητήριο, όπως δηλαδή είχε αποφασιστεί στο Μεικτό Κακουργιοδικείο Κιλκίς.

Ετσι, ουσιαστικά, επαναβεβαιώθηκε ότι ο δράστης της εγκληματικής επίθεσης κατά του ΚΚΕ ενήργησε με σχέδιο και οργανωμένα από πριν. Ομως, ενώ αυτό γινόταν φανερό από την όλη εξέλιξη και τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, το γεγονός ότι οι αρμόδιες προανακριτικές και ανακριτικές αρχές δεν ερεύνησαν τις διασυνδέσεις και τα συγκεκριμένα κυκλώματα που βρίσκονται πίσω και κατηύθυναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εγκληματική επιχείρηση, δεν επέτρεψε να φωτιστεί σ' όλο το βάθος η υπόθεση.

Εκτροπή...

Πάντως, από τα θύματα της εγκληματικής επίθεσης τους ευρωβουλευτές και άλλους μάρτυρες καταγγέλθηκε η "αμέλεια" των προανακριτικών όσο και των ανακριτικών αρχών να ερευνήσουν τις συγκεκριμένες διασυνδέσεις του δράστη με τις φασιστικές, εθνικιστικές, παραθρησκευτικές και άλλες ακροδεξιές - ρατσιστικές οργανώσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο, κυρίως, στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ο παρ' ολίγον δολοφόνος είχε ζήσει ως μετανάστης επί 30 χρόνια. Ακόμα, τονίστηκε το... παράδοξο ότι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως π.χ. ο γνωστός Παπαθεμελής, υπουργός Δ. Τάξης τότε, έσπευσαν να προεξοφλήσουν το "μεμονωμένο και ασύνδετο" της πράξης του δράστη και πρόλαβαν να διαγνώσουν πως, τάχα, επρόκειτο για ιδιόρρυθμο άτομο, ενώ από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης διαδιδόταν πως πρόκειται για καλό χριστιανό κλπ.

Ο Β. Εφραιμίδης καταθέτοντας, αφού περιέγραψε πώς ο δράστης τον μαχαίρωσε και προσπάθησε να τον σκοτώσει και πώς απέφυγε το θανατηφόρο πλήγμα σπρώχνοντας την ανθοδέσμη που κρατούσε και του πρόσφερε ο Θεοδωράκης, τόνισε: Ολη η προετοιμασία του δράστη, οι κινήσεις του και η πλήρης συνείδηση για την εγκληματική πράξη που θα επιχειρούσε, μαρτυρούν πως υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για να σκοτώσει και, έτσι, να πλήξει τη δημοκρατική ομαλότητα. "Σκεφθείτε, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Β. Εφραιμίδης, τι αποσταθεροποιητική κατάσταση θα δημιουργούνταν αν δεν εμποδίζαμε το δράστη από το να πραγματοποιήσει το σκοπό του και να σκοτώσει κάποιον από μας. Τι θα συνέβαινε σε κείνη την περίοδο όπου και τα εθνικιστικά πάθη ήταν σε έξαρση. Και υπογράμμισε με βεβαιότητα: Η επίθεση εναντίον μας είχε ευρύτερο στόχο να πλήξει την ομαλότητα και να αποσταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση. Και είναι λυπηρό, κατέληξε, ότι υπήρξαν παρεμβάσεις επισήμων κυβερνητικών παραγόντων και κύκλων που, αντικειμενικά, εξέτρεπαν τις ανακρίσεις...

Τα κίνητρα και οι στόχοι

Ο Γιάννης Θεωνάς, το δεύτερο θύμα του μαχαιροβγάλτη που δέχτηκε δύο μαχαιριές πλάγια στο πάνω μέρος του μηρού, συμπλήρωσε την εκτίμηση: Υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο που προέβλεπε να σκοτώσει, ενώ και είχε και τη δυνατότητα διαφυγής ο δράστης αν πετύχαινε το σχέδιο. Μπορούσε πριν γίνει αντιληπτό το μαχαίρωμα (που δεν το καταλαβαίνει αμέσως το θύμα) να πηδήξει από την εξέδρα και να φύγει με το αυτοκίνητό του που είχε παρκάρει λίγα μέτρα πίσω από την εξέδρα ο Μ. Θεοδωράκης. Το κίνητρο και οι συνθήκες που έγινε το έγκλημα επιβεβαιώνει και την πρόθεση και το σχέδιο να προκαλέσει ανωμαλία. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο Θεοδωράκης χρησιμοποιήθηκε σ' αυτό το σχέδιο από άλλους που οργάνωσαν την επιχείρηση. Αλλωστε είναι χαρακτηριστική η φράση που ξεστόμισε ο δράστης φωνάζοντας: "Ετσι πληρώνουμε εμείς του κομμουνιστές" και "κομμούνια θα πεθάνετε". Τέλος, το τρίτο θύμα, ο Μιχάλης Σπυριδάκης περιέγραψε κυρίως το πόσο δυσκολεύτηκαν οι άνθρωποι της περιφρούρησης και όλα τα στελέχη για να εξουδετερώσουν τον δράστη που σαν "μαινόμενος ταύρος" επιχειρούσε να δολοφονήσει όποιον έβρισκε μπροστά του. "Ενώ είχε καθηλωθεί και πέντε άτομα προσπαθούσαν να του πάρουν το μαχαίρι, δεν το μπορούσαν και απειλούσε ακόμα, ενώ χρειάστηκε πολύ προσπάθεια για να του αφαιρεθεί το μαχαίρι".

Επίσης, στον τρόπο που λειτούργησε ο δράστης και τις προσπάθειες για την εξουδετέρωσή του, όπως και για τις διασυνδέσεις του και τους εγκληματικούς σκοπούς, για τη δολοφονία των συγκεκριμένων στελεχών του ΚΚΕ, αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας.

Αντίθετα, από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, Δ. Σουλιάδη, έγινε προσπάθεια να παρουσιάσει το δράστη ως καλό χριστιανό, "θρήσκο και... πατριώτη", που ένιωσε την ανάγκη να... εκφοβίσει (ενώ χτυπούσε με μανία και με στιλέτο που ειδικά είχε προμηθευτεί για να σκοτώσει...) τους κομμουνιστές. Ο ίδιος ο δράστης Μ. Θεοδωράκης, άλλωστε, στην απολογία του προσποιούνταν λέγοντας σκόπιμα, διάφορες ανοησίες του τύπου: "Η απιστία τους με ανάγκασε, ή... πήρε θάρρος το μυαλό μου από τον... Αριστοτέλη (το άγαλμα...) να επιτεθεί για να στείλει μήνυμα"! Είπε, ακόμα, το εκπληκτικό πως... "επρόσεχα να μη σκοτώσω κανέναν!

Η πολιτική αγωγή

Η πολιτική αγωγή των κατηγορουμένων που αποτελούσαν οι δικηγόροι Κατερίνα Μάγου, Δημοσθένης Ματζιώρης, Νίκος Παπαθανασίου και Αντώνης Μπιτσάκης,με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία απέδειξαν πως πράγματι ο δράστης και πρόθεση για να σκοτώσει είχε και κινήθηκε με σχέδιο οργανωμένο και προαποφασισμένα.Αλλωστε, τονίστηκε, ένα στοιχείο σαν τον Μανόλη Θεοδωράκη (με τα χαρακτηριστικά του δράστη) προσφέρεται κατ' εξοχήν για να χρησιμοποιηθεί σαν εκτελεστικό όργανο. Ανάλογη ήταν η περίπτωση του γνωστού δολοφόνου του Λαμπράκη, του Γκουτζαμάνη...

Μετά το τέλος των μαρτυρικών καταθέσεων, ο εισαγγελέας της Εδρας κρίνοντας τα αποδεικτικά στοιχεία, διαπίστωσε ότι ο δράστης είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση κι αυτό φαίνεται από τις προπαρασκευαστικές πράξεις που έκανε, την ψυχραιμία που τον διέκρινε και τη δολιότητα που χρησιμοποίησε. Αλλο, βέβαια, ότι δεν ολοκληρώθηκε ο σκοπός, καθώς οι αποτρεπτικοί ελιγμοί των θυμάτων απέτρεψαν το μοιραίο, τα θανατηφόρα πλήγματα και το θάνατο των θυμάτων. Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση γύρω στις 3 μμ μετά από ολιγόωρη σύσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ