Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΙΠΕΚΤΣΙ
Να αντισταθούμε στην τρέλα του πολέμου

Εκκληση προς Ελληνες και Τούρκους από τα μέλη των επιτροπών του "Βραβείου Ιπεκτσί"

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υπέρ της ειρήνης και της φιλίας". Αυτό αναφέρουν σε δήλωσή τους οι συνιδρυτές και τα μέλη των επιτροπών και της Γραμματείας στην Ελλάδα και την Τουρκία του "Βραβείου Ειρήνης και Φιλίας ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ", ενός θεσμού που συνεχίζει εδώ και 17 χρόνια τις ειρηνικές τους δραστηριότητες.

Στη δήλωση - έκκληση προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας και της Ελλάδας, τονίζεται ότι η φιλία Ελλήνων και Τούρκων έχει πολύ μεγάλη σημασία την παρούσα χρονική στιγμή. "Επομένως, αναφέρεται στην έκκληση, γίνεται αναγκαία και η αναζήτηση λύσεων των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών (που δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν μεταξύ γειτονικών χωρών) από ειρηνικούς δρόμους και διαδικασίες". Και συνεχίζει:

"Λαμβάνοντας υπόψη τη διαπίστωση ότι οι δύο λαοί είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπέρ της ειρήνης και της φιλίας, τονίζουμε τη σημασία που έχει η αποφυγή από τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς των δύο χωρών, κινήσεων και δηλώσεων που δημιουργούν ένταση και μπορούν να οδηγήσουν στη σύγκρουση.

Υπενθυμίζουμε ότι το να αφήσεις να παρασυρθείς από την τρέλα του πολέμου είναι πιο εύκολο από την αντίσταση στον πόλεμο. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος ηρωισμός και αυτοέλεγχος στη δεύτερη περίπτωση.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Ελληνες και Τούρκους πολίτες, τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές τους οργανώσεις, και τους καλούμε να"εξοστρακίσουμε" τον πόλεμο από τις μεταξύ μας σχέσεις, κατά το παράδειγμα της "Δελφικών Αμφικτιονιών" στην Αρχαία Ελλάδα. Τους καλούμε να καταστήσουν κυρίαρχο το ιδεώδες της ειρήνης. Ζητούμε δε, από τις κυβερνήσεις, να προσανατολιστούν, εμπνεόμενες από το παράδειγμα των μεγάλων αναμορφωτών Βενιζέλου και Ατατούρκ, στη λύση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι απαραίτητη η δημιουργία πίεσης από την κοινή γνώμη των δύο χωρών. Και στην άσκηση της ειρηνικής αυτής πίεσης καλούμε τους δύο λαούς".

Την έκκληση υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι:

Τάσος Αθανασιάδης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, Δημήτρης Σιατόπουλος συγγραφέας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, Γιάννης Μαγκλής συγγραφέας, Θανάσης Παπαθανασόπουλος συγγραφέας, Σοφιανός Χρυσοστομίδης δημοσιογράφος, συγγραφέας, τέως καθηγητής στη Δημοσιογραφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Αναγνώστου συγγραφέας, πρόεδρος του Φιλολογικού και Αρχαιολογικού Τμήματος του συλλόγου "Παρνασσός", Γιάννης Μιγάδης ζωγράφος, Γιάννης Ανεμογιάννης σκηνογράφος, Θανάσης Ρεντζής σκηνοθέτης κινηματογράφου.

Από τουρκικής πλευράς υπογράφουν οι:

Σιμπέλ Ιπεκτσί σύζυγος του Αμπντί Ιπεκτσί, Ντογιάν Επέρ γενικός διευθυντής της εφημερίδας "Μιλιέτ", Σαλίμ Ριζά Κιρκπινάρ συγγραφέας, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Τουρκικής Επιτροπής, Φερίτ Εντγκί δημοσιογράφος, Ντογιάν Χιζλάν συγγραφέας, δημοσιογράφος, Σεϊνέπ Οράλ δημοσιογράφος, συγγραφέας, Ναϊλ Γκιρελί δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ενωσης Τούρκων Δημοσιογράφων, Εμρέ Κονγκάρ καθηγητής, συγγραφέας, πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αλτάν Οϊμέν δημοσιογράφος, αρθρογράφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ