Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Παραπέμπεται στις ... μελέτες!

Στο αόριστο μέλλον σκέφτονται να λύσουν τα προβλήματα των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΝΑΤ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, μέσω διακομματικής επιτροπής, τη σύσταση της οποίας πρότειναν

Οι κυβερνώντες, όταν δεν αντιμετωπίζουν τους συνταξιούχους με ΜΑΤ και δακρυγόνα, τους εμπαίζουν. Χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απέρριψαν ουσιαστικά πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις, προτείνοντας το θέμα να παραπεμφθεί για μελέτη σε διακομματική επιτροπή. Στην πραγματικότητα, έκαναν ελιγμό προκειμένου να ξεφύγουν από την ευθεία απόρριψη της πρότασης, που προέβλεπε: Πρώτον, τον καθορισμό της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ λόγω γήρατος και αναπηρίας ίσο με είκοσι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και της σύνταξης λόγω θανάτου ίσο με δεκαοκτώ ημερομίσθια. Δεύτερον, από 1/1/96 οι συντάξεις των λοιπών οργανισμών κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και οι συντάξεις του ΝΑΤ να είναι ίσες με το 80% των αποδοχών των εν ενεργεία ασφαλισμένων αυτών των Οργανισμών. Τρίτον, την κατάργηση κάθε αντιασφαλιστικού νόμου.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Αποστολίδης,αφού χαρακτήρισε την πρόταση αποσπασματική, που δε δίνει λύση στο πρόβλημα, πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Κατόπιν να μελετηθεί το θέμα της ενοποίησης των επτά βασικών ταμείων κυρίας ασφάλισης και τελικά σε δύο - τρία χρόνια να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις στο μεταξύ έχουν ληφθεί... Ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος,υπεραμύνθηκε των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, με το επιχείρημα ότι το 1989 το ασφαλιστικό σύστημα οδηγούνταν σε κατάρρευση και κατέληξε να προτείνει και αυτός τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, λέγοντας ταυτόχρονα ότι, εάν σήμερα τα οικονομικά το επιτρέπουν, η κυβέρνηση να καταβάλει τις αυξήσεις. Αν όμως δεν το επιτρέπουν και το κάνει, τότε σε λίγο θα βρεθούμε στο σημείο πού ήμασταν το 1989. Δηλαδή, με άλλα λόγια, έδωσε άλλοθι και έμμεσο στήριγμα στην κυβερνητική πολιτική. Ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Φαρμάκης,αρκέστηκε να σημειώσει ότι η κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις έχει χαράξει την πορεία, δεσμευόμενος απλώς ότι το θέμα θα μελετηθεί.

Το τι προσπαθούν να αποκρύψουν οι προαναφερόμενες τοποθετήσεις το αποκάλυψε με ωμή γλώσσα η βουλευτής της ΝΔ Μ. Κουτσίκου,λέγοντας: "Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά, ας φέρουμε εδώ τη "Λευκή Βίβλο", που η κυβέρνηση πονηρά αποφεύγει να τοποθετηθεί. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνταξιούχων, οι οποίοι στις προτάσεις τους δεν υπολογίζουν τις γενικότερες επιπτώσεις και τα συγκεκριμένα περιθώρια, που δεν υπάρχουν". Ακολούθως η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ενδεχομένως στο μέλλον να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις με την περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, που πολλές φορές είναι το 50% του συνολικού ποσού που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ θα συνεχιστεί στην Επιτροπή την προσεχή Τρίτη με ακρόαση φορέων. Και στον καθορισμό, όμως, του ποιοι θα κληθούν, φάνηκε η λογική, αλλά και η παρελκυστική τακτική των άλλων κομμάτων. Ο εισηγητής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Μ. Κωστόπουλος,από την αρχή της συνεδρίασης είχε προτείνει να κληθούν εκπρόσωποι των συνταξιούχων των ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, καθώς και εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ κλπ. Η πλειοψηφία, όμως, της Επιτροπής αρνήθηκε να κληθούν εκπρόσωποι των συνταξιούχων ΤΕΒΕ και ΤΣΑ. Σε... αντιστάθμισμα μάλιστα της κλήσης των εκπροσώπων των εργαζομένων, αποφασίστηκε να παραστούν στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης και εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Μ. Κωστόπουλος

Αναπτύσσοντας την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, ο Μ. Κωστόπουλος, αφού επισήμανε ότι γίνεται σε μία περίοδο που ήδη η αντικειμενική πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καλή για το 80% των συνταξιούχων, επισήμανε ότι υπάρχουν οι προτάσεις των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, αλλά και του ΙΚΑ, που συνηγορούν με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Παράλληλα, και τα άλλα κόμματα, αλλά και η κυβέρνηση κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί θετικά στα θέματα των συνταξιούχων. Ακολούθως, επισήμανε ότι το ΚΚΕ για δεύτερη φορά καταθέτει ανάλογη πρόταση νόμου κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι και την πρώτη φορά είχε απορριφθεί.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι και με τον καθορισμό της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ στα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, η σύνταξη δε θα υπερβαίνει τις 95.000 δρχ. Ποσό που ούτως ή άλλως είναι μακριά από το κατώτατο όριο φτώχειας, όπως αυτό επισήμως ορίζεται. Αναφερόμενος στον καθορισμό της σύνταξης στο 80% των εν ενεργεία εργαζομένων για τα άλλα Ταμεία, υπογράμμισε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ παίρνει υπόψη της ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι όταν εργάζονταν είχαν καταθέσει στα Ταμεία αυτά τα χρήματα. "Μιλάμε για ανταπόδοση και οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν τα χρήματά τους", είπε ο Μ. Κωστόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα εντελώς αντιδημοκρατική την απόφαση, τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να μην καταβάλλονται οι συντάξεις στο 80% των αποδοχών.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα λεγόμενα περί σύστασης διακομματικής επιτροπής που θα μελετήσει τα θέματα των συνταξιούχων, είπε να γίνει, αλλά να καταργηθούν ταυτόχρονα και οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, που διατηρεί σε ισχύ το ΠΑΣΟΚ. "Διαφορετικά, γίνεται ένας ελιγμός για να ξεφύγουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ