Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξαναδικάζεται ο Μανόλης Θεωδοράκης

Επαναλαμβάνεται αύριο στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονική επίθεση και τον τραυματισμό των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη και Γιάννη Θεωνά και του Μιχάλη Σπυριδάκη, τον Ιούνη 1994, στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη

Επαναλαμβάνεται αύριο στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη του υποψήφιου δολοφόνου Μανόλη Θεωδοράκη, ο οποίος μαχαίρωσε το βράδυ της 3.6.1994, στη Θεσσαλονίκη, στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη και Γιάννη Θεωνά και τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή, τότε, του Κόμματος και σήμερα νομαρχιακό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Μιχάλη Σπυριδάκη.

Οπως είναι γνωστό, στην πρώτη δίκη που έγινε στο Κακουργιοδικείο Κιλκίς, πέρσι στις αρχές του Απρίλη, ο Μ. Θεωδοράκης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη και 5ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τη δολοφονική επίθεση που κατέληξε στο μαχαίρωμα των στελεχών του ΚΚΕ. Ο υποψήφιος δολοφόνος, μετά το τέλος της ομιλίας των υποψηφίων του ΚΚΕ στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, ανέβηκε στην εξέδρα κρατώντας μια ανθοδέσμη για να παραπλανήσει τους ευρισκόμενους εκεί. Επιτέθηκε με μαχαίρι που έκρυβε με την ανθοδέσμη και μαχαίρωσε πρώτα τον Β. Εφραιμίδη, στη συνέχεια τον Γ. Θεωνά και κατόπιν, πριν καθηλωθεί και αφοπλιστεί από την περιφρούρηση, τραυμάτισε τον Μ. Σπυριδάκη.

Παρ' όλο που επιτέθηκε με μανία και παρά την εμπειρία του στο χειρισμό του μαχαιριού (λόγω προηγούμενης επαγγελματικής απασχόλησης - σε σφαγείο - στη Γερμανία όπου έζησε σαν μετανάστης), ο δράστης δεν κατάφερε να δολοφονήσει, όπως ήταν ο στόχος του, τα στελέχη του ΚΚΕ. Κι αυτό γιατί, ενστικτωδώς, ο Β. Εφραιμίδης απώθησε την ανθοδέσμη που του έτεινε ο υποψήφιος δολοφόνος Μ. Θεωδοράκης, με αποτέλεσμα να φανερωθεί το μαχαίρι που κρατούσε κρυμμένο κάτω από τα λουλούδια και, έτσι, να προλάβει να προφυλαχτεί στοιχειωδώς ο Εφραιμίδης. Ετσι και απέφυγε το μοιραίο χτύπημα που είχε σχεδιάσει ο δράστης. Τελικά, ο υποψήφιος δολοφόνος παρ' όλο που έγινε πάλη με τους ανθρώπους της περιφρούρησης, πρόλαβε να τραυματίσει σοβαρά και τον Γιάννη Θεωνά και ελαφρύτερα τον Μ. Σπυριδάκη. Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια ο δράστης καθηλώθηκε και αφοπλίστηκε, ενώ τα τρία στελέχη του ΚΚΕ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου και τους δόθηκε αναγκαία ιατρική βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι πάνω στην εξέδρα όπου έγινε η πάλη με τον Μ. Θεωδοράκη από τους παρευρισκόμενους, συνελήφθη και ο Ε. Ράδος που ανέβηκε "απρόσκλητος" στην εξέδρα, αλλά στην προηγούμενη δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κιλκίς αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος.

Η δίκη που επαναλαμβάνεται, θεωρείται ως μια ευκαιρία να προχωρήσει η δικαστική έρευνα πιο πέρα με στόχο να αποκαλυφθούν και ποιες εθνικιστικές - φασιστικές, ακροδεξιές και παραθρησκευτικές οργανώσεις και κύκλοι της ανωμαλίας βρίσκονται πίσω από το δράστη. Επίσης, να επισημανθούν οι ευθύνες εκείνων που συνέβαλαν στη δημιουργία του κλίματος εθνικιστικής - ρατσιστικής υστερίας στα πλαίσια του οποίου και εκδηλώθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των στελεχών του ΚΚΕ. Επίθεση που στόχευε, πέραν των άλλων, να πλήξει τη δημοκρατική ομαλότητα του τόπου και να ενταθεί το κλίμα εθνικιστικής υστερίας και μίσους με αφορμή τις γνωστές εξελίξεις με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα σκοτεινών κύκλων της ανωμαλίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ