Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκλογές, με σκάνδαλα στο προσκήνιο

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες, έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ σκανδάλων, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες

Σε τρεις βδομάδες διεξάγονται εθνικές εκλογές στην Ισπανία και τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη χώρα είναι ακόμα στην επιφάνεια, ενώ η προεκλογική περίοδος, ανεπίσημα, έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ των δύο κομμάτων του δικομματισμού, του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φελίπε Γκονζάλες και του Λαϊκού Κόμματος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ σκανδάλων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, αρκεί να αναφέρει κανείς ότι έχουν περάσει από τις φυλακές ή διώκονται από τη δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ισπανίας, ο επίτροπος της Τράπεζας και η υπεύθυνη του κυβερνητικού δελτίου ενημέρωσης Τύπου. Επίσης, στη φυλακή βρίσκονται ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Ισπανία και ένας χρηματιστής ο οποίος έλαβε από την κυβέρνηση εκατοντάδες δισεκατομμύρια πεσέτες, με το ένα ή το άλλο συμβόλαιο για την ίδρυση του υποκαταστήματος της κουβεϊτιανής επενδυτικής εταιρίας ΚΙΟ στη χώρα, ο οποίος κατέληξε να αναστείλει τις πληρωμές. Τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος βαραίνουν υποψίες για τρομοκρατικές ενέργειες και μπλέξιμο σε μια δικαστική έρευνα, ενώ παράλληλα το σκάνδαλο της κλοπής χιλιάδων μυστικών εγγράφων της υπηρεσίας κατασκοπίας, φέρνουν συνέχεια χτυπήματα στην κυβέρνηση του Γκονζάλες, η οποία εκτός από τα πολιτικά σκάνδαλα και τα σκάνδαλα διαφθοράς, ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που ισοπέδωσε την οικονομία της χώρας, όπου η ανεργία έχει το υψηλότερο ποσοστό και η Ισπανία έχει τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το τελευταίο διάστημα η δικαιοσύνη ερευνά τη γνωστή υπόθεση του "βρώμικου πολέμου" των Αντιτρομοκρατικών Ομάδων Θανάτου (GAL) εναντίον των βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ. Σε αυτή την υπόθεση φέρονται να έχουν συγκροτήσει και χρηματοδοτήσει την GAL κρατικά ιδρύματα. Η GAL είναι μια τρομοκρατική παρα-αστυνομική σπείρα, η οποία μεταξύ του 1983 και 1987 παρενοχλούσε με τις ενέργειές της, δολοφονώντας και προχωρώντας σε απαγωγές εναντίον των Βάσκων προσφύγων, στο Νότο της Γαλλίας. Ομως, εξαφανίστηκε όταν κάποια μέλη της - οι αστυνομικοί Χοσέ Αμάντο και Μιγκέλ Ντομίνγκες - πέρασαν από δίκη και καταδικάστηκαν σε 108 χρόνια συνολικά ο καθένας.

Ο δικαστής που ασχολήθηκε με την υπόθεση ήταν ο Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ο οποίος, φτάνοντας στο τέλος της έρευνας, ήξερε ότι δεν είχε βρει ακόμα τον πραγματικό δημιουργό της GAL. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, είτε για να "κρύψει" κάποια στοιχεία σχετικά με στελέχη του κόμματός του ή και τον ίδιο, είτε για να χρησιμοποιήσει το όνομα του δικαστή στην προεκλογική εκστρατεία, ο Γκονζάλες επέλεξε τον Γκαρθόν ως δεύτερο στη λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις γενικές εκλογές του 1983. Ομως, ο δικαστής, μετά από ένα χρόνο βουλευτής παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και ανέλαβε και πάλι την υπόθεση GAL. Ο Γκαρθόν όταν έλαβε επαρκή στοιχεία για την ανάμειξη του υπουργείου Εσωτερικών στη χρηματοδότηση της GAL, διέταξε τη φυλάκιση χωρίς αναστολή τριών αρχηγών της αστυνομίας και δύο ανώτατων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χοσέ Μπαριονουέβο. Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μελετάει τις πιθανές ευθύνες του πρωθυπουργού Γκονζάλες στη δημιουργία της GAL.

Την περασμένη βδομάδα βγήκε στην επιφάνεια και νέο σκάνδαλο όπου εμπλέκονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, αστυνομικοί, καλλιτέχνες, οι οποίοι ασκούνταν στην παιδεραστία στο μπαρ "Ανρί" της Σεβίλλης. Εκτός από την εκπόρνευση των νεαρών αγοριών ηλικίας από 14 - 17 ετών, στο μπαρ διακινούνταν ναρκωτικά και αρκετά εκατομμύρια πεσέτες από τις συναλλαγές που έκανε ο ιδιοκτήτης.

Ο ιδιοκτήτης του μπαρ Κάρλος Σαλντάνια, βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος μαζί με έναν αστυνομικό της πολιτοφυλακής της Σεβίλλης, που ήταν πελάτης του μπαρ. Ο δικαστής ανηλίκων της Σεβίλλης, Μανουέλ Ρίκο Λάρα, βρίσκεται εκτός φυλακής μετά από εγγύηση που πλήρωσε.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό το εμπόριο χρησιμοποιούνταν Μαροκινοί και Πορτογάλοι, ενώ έχουν ήδη γίνει γνωστά περίπου 4 - 5 διάσημα ονόματα, που είναι αναμειγμένα στην υπόθεση και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την εισαγγελέα της υπόθεσης και άλλα 15 ονόματα περίπου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας, η Ισπανία πορεύεται προς τις πρόωρες εκλογές, ξεκινώντας το δημαγωγικό παιχνίδι των δύο κόμματων, του Γκονζάλες και του Αθνάρ.

Το μεν Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού ανακοινώνει πως αν βγει η Δεξιά στην κυβέρνηση, όλη η πολιτική και κοινωνική ζωή των Ισπανών θα χειροτερέψει, μιας και θα γίνουν μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Το δε αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα κατηγορεί τον Γκονζάλες και την κυβέρνησή του για την ήδη υπάρχουσα κατάσταση της χώρας, με τα σκάνδαλα να ανθίζουν και την ισοπεδωτική οικονομία της, ενώ παράλληλα, εμφανίζεται με μια "μάσκα" του δήθεν κεντρώου κόμματος, προσπαθώντας να πείσει τους Ισπανούς ψηφοφόρους ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν είναι κόμμα της Δεξιάς.

Ωστόσο, υπάρχει και η αριστερή αντιπολίτευση - ο συνασπισμός της Ενωμένης Αριστεράς στον οποίο συμμετέχουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, σοσιαλιστές που διαφώνησαν με το PSOE, ρεπουμπλικάνοι και ανεξάρτητοι αριστεροί. Η Ενωμένη Αριστερά είχε επανειλημμένα απαιτήσει την παραίτηση του Γκονζάλες, τον οποίο καταγγέλλει ως ένοχο, για δράση ή παράλειψη, σε όλα τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση του Γκονζάλες, κυρίως ότι προκάλεσε την οικονομική κρίση, ευνοώντας στα χρόνια της οικονομικής ανάπτυξης στα μέσα της δεκαετίας του '80 αποκλειστικά την κερδοσκοπική οικονομία.

Σε μας, απομένει απλώς, να περιμένουμε.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ