Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Σιράκ ανακαλύπτει την Αμερική...

Ολα δείχνουν ότι η τωρινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στόχο είχε να προειδοποιήσει το Κογκρέσο μπροστά σε "απομονωτικές προσπάθειες" και να συνηγορήσει υπέρ της διατήρησης της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, ο Σιράκ, θέλησε να "ερεθίσει την όρεξη" των Αμερικανών αναφορικά με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Βέλους του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Γαλλία λόγω της ατομικής μάχιμης δύναμής της και μετά την επιστροφή της στην Ατλαντική Συμμαχία, θα επιθυμούσε να παίζει το πρώτο βιολί... Υπενθυμίζουμε σχετικά, ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στις ΗΠΑ, ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια...

Σημασία έχει σχετικά να τονισθεί, ότι το ταξίδι αυτό του Σιράκ πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή, που λίγο πριν η Γαλλία είχε συγκλονισθεί από τις γνωστές μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις εκατομμυρίων Γάλλων εργαζομένων, καθώς και από τη θύελλα διαμαρτυριών που προκάλεσαν οι πυρηνικές δοκιμές. Τα δυο αυτά σημαντικά γεγονότα είχαν σαν αποτέλεσμα ν' αμαυρώσουν την εικόνα του Γάλλου Προέδρου στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του.

Στην "Ουάσιγκτον Ποστ", ο Γάλλος Πρόεδρος, δήλωσε ότι, η Ατλαντική Συμμαχία "αποτελεί ένα από τα πιο διαρκή θεμέλια της ασφάλειάς μας... ". Αλλά η στρατιωτική της, όμως, δομή ανταποκρίνεται στην αντιπαράθεση Ανατολής - Δύσης. Και επειδή με τις σχέσεις έχει αλλάξει και το ίδιο το ΝΑΤΟ, από την άποψη αυτή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει "καμιά επιστροφή της Γαλλίας". Υπενθυμίζουμε ότι ο Σιράκ μιλά για "προσέγγιση". Στο μεταξύ, οι διαφορές στα σημεία επισκιάζουν μόνο το γεγονός ότι, το Παρίσι δε θέλει να καθορίσει πρόωρα τη θέση του στις επιθυμητές μελλοντικές δομές του ΝΑΤΟ, παίρνοντας υπόψη του σε τελευταία ανάλυση και τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Κατά τα άλλα, στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων θεμάτων. Ετσι λοιπόν, ο Σιράκ πρότεινε στις ΗΠΑ να αυξήσει η Γαλλία τη βοήθειά της για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας από 600 εκ. τουλάχιστον σε 1,2 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, ο Γάλλος Πρόεδρος, εξέφρασε τη "διακαή του επιθυμία" να μην επιβληθούν σε καμιά περίπτωση κυρώσεις στις γαλλικές φίρμες πετρελαίου, οι οποίες κάνουν επενδύσεις, γιατί αυτές παρά το αμερικανικό εμπάργκο στο Ιράν, πραγματοποιούν εκεί επενδύσεις. Κατά τ' άλλα, ο Σιράκ καθόλου δεν έκρυψε τις προθέσεις του ότι ήρθε στις ΗΠΑ και σαν εμπορικός ταξιδευτής, μια και θα μιλούσε στο Σικάγο μπροστά σε 500 περίπου επιχειρηματίες. Από την άποψη αυτή, σημασία έχει να υπογραμμισθεί ότι ο Σιράκ σε σχετικό του άρθρο στη "Λε Μοντ", τόνιζε ότι η Γαλλία έχει μετατραπεί στην πιο σπουδαία ευρωπαϊκή χώρα αναφορικά με αμερικανικές επενδύσεις, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της είναι υγιής, το νόμισμα σταθερό και οι χρηματιστικές αγορές από τις πιο σύγχρονες στον κόσμο.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος στο ταξίδι του αυτό συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας και Εξωτερικού Εμπορίου, καθώς και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γάλλων Επιχειρηματιών, Ζαν Καντόις. Ο Σιράκ, όμως, δεν είχε προβλέψει ότι, η "Φιγκαρό", ακριβώς τη μέρα της εμφάνισής του στην Ουάσιγκτον, είχε δημοσιεύσει συνέντευξη του Καντόις, στην οποία αυτός ασκούσε αυστηρή κριτική στην οικονομική και κοινωνική πολιτική του Γάλλου Προέδρου. Αυτό βέβαια όπως υπογράμμιζαν τις μέρες αυτές πολιτικοί παρατηρητές,"αποδυναμώνει" τον Σιράκ "ισχυροποιεί", όμως, τη φιλία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Ο δεύτερος, όμως, όπως είναι γνωστό, εδώ και μήνες αντιμετωπίζει τα διασταυρούμενα πυρά της αυστηρής κριτικής αναφορικά με την οικονομική πολιτική και αυτήν του προϋπολογισμού...

Ν. - Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ