Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διάψευση κι ελπίδα

13ο Συνέδριο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το 13ο Συνέδριο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ντόρτμουντ της Δυτικής Γερμανίας. Από το ΚΚΕ συμμετείχε αντιπροσωπεία από τους Κώστα Βουλγαρόπουλο,μέλος της Γραμματείας του Κόμματος, και Τηλέμαχο Γαβριηλίδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηταν ένα Συνέδριο διάψευσης των απανταχού δεξιών σοσιαλδημοκρατών και νεοαριστερών για το τέλος του κομμουνισμού και, ταυτόχρονα, ένα Συνέδριο επαλήθευσης της ελπίδας, γιατί οι Γερμανοί κομμουνιστές, αντιλαμβανόμενοι τις τεράστιες δυσκολίες που δημιούργησε η ανατροπή της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και η προσάρτησή της στη Δυτική Γερμανία, ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους. Αντιστέκονται στην αντιδραστική δεξιά πορεία της Γερμανίας στο εσωτερικό, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παλεύουν ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Ενάντια στο ρατσισμό, το νεοναζισμό και το μίσος κατά των αλλοδαπών. Καταδικάζουν με όλη τους τη δύναμη την ευρωαμερικανική και ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επίθεση στη Βοσνία και την επικίνδυνη παρουσία του γερμανικού ιμπεριαλισμού σ' αυτήν. Αγωνίζονται για την ειρήνη, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους και βάσανα.

Το 13ο Συνέδριο του ΓΚΚ ασχολήθηκε συστηματικά με τα ζητήματα της προπαγάνδας και της λαϊκής ενημέρωσης, με τη βελτίωση και ανάπτυξη του κομματικού Τύπου και ιδιαίτερα με την εφημερίδα του κόμματος, την "Ούνσερε Τσάιτ", η οποία από δεκαπενθήμερη γίνεται τώρα εβδομαδιαία. Δεκάδες ήταν οι ομιλητές - αντιπρόσωποι που μίλησαν και υποσχέθηκαν να φτάσουν την εφημερίδα σ' όλα τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, στους ανέργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που πλήττονται βάναυσα από την εφαρμογή - "πιλότο" της "Λευκής Βίβλου"

Από μια άλλη πλευρά, το Συνέδριο του ΓΚΚ διατράνωσε την πίστη των Γερμανών κομμουνιστών στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Αποτέλεσε ένα διεθνές φόρουμ, όπου συμμετείχαν 31 κομμουνιστικά, εργατικά και αριστερά κόμματα από 27 χώρες του κόσμου, από τη μακρινή Κούβα, Ινδία, Βιετνάμ, Κορέα, καθώς επίσης, το ματωμένο Κουρδιστάν και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο κλείσιμο του 13ου Συνεδρίου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΓΚΚ, Χάινζ Στερ, τόνισε: Το 13ο Συνέδριό μας ήταν το καλύτερο των τελευταίων χρόνων από άποψη προβληματισμού και ενότητας.

Αλληλεγγύη

Στα πλαίσια των εργασιών του 13ου Συνεδρίου του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον αντιπρόσωπο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ Αρουφε, αναπληρωτή υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, ο οποίος και έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Το Συνέδριο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΓΚΚ) μας έδωσε τη δυνατότητα, στα πλαίσια μιας φιλικής ατμόσφαιρας, να συναντηθούμε με αντιπροσωπείες 30 κομμουνιστικών κομμάτων, ν' ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με πολιτικές συζητήσεις και σκέψεις σχετικά με τη δράση, την οποία απαιτεί η σημερινή κατάσταση από τους κομμουνιστές της Γερμανίας. Για μια δράση, λοιπόν, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και για κόμματα, τα οποία δραστηριοποιούνται κάτω από άλλες συνθήκες.

Γεγονότα αυτού του χαρακτήρα δίνουν τη δυνατότητα στο κόμμα μας να δημιουργήσει τις αναγκαίες επαφές, που θα έπρεπε να υπάρχουν μεταξύ αριστερών δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, και να γνωριστούμε με τις αντιθέσεις και την πολιτική του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού στο σημερινό στάδιο, καθώς και με τις διάφορες απόψεις, που διακηρύσσουν ότι οι ιδέες του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού ζουν.

Σίγουρα, το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάη, αναμένεται ν' αποτελέσει ένα γεγονός, στα πλαίσια του οποίου οι κομμουνιστές από πολυάριθμες περιοχές του πλανήτη μας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, στην εποχή του περάσματος από έναν αιώνα σε άλλο, την πείρα και τους αγώνες ενός αδελφού κόμματος, τη στιγμή που την ανθρωπότητα βαραίνουν πολυάριθμα προβλήματα και μπαίνουν νέες απαιτήσεις για δικαιοσύνη και ειρήνη στον κόσμο.

Ευχόμαστε στους κομμουνιστές της Ελλάδας μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια της προετοιμασίας του Συνεδρίου τους. Σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς οι Κουβανοί κομμουνιστές θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ