Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Υπεκφυγές και "μαχαιρώματα"

Στην απόφαση να δοθεί τρίμηνη παράταση στους μεγαλοεργολάβους για την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, κατέληξε χτες η κυβέρνηση

Σε πρόχειρες δικαιολογίες και ασαφείς δηλώσεις προέβησαν κυβερνητικοί παράγοντες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με θέμα την παράταση της ονομαστικοποίησης των μετοχών των κατασκευαστικών εταιριών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος καθώς και ο Α. Βγόντζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εκδοθεί νέα τροπολογία, που προβλέπει τρίμηνη παράταση - και όχι εξάμηνη, με δυνατότητα περαιτέρω εξάμηνης παράτασης που προέβλεπε η αρχική τροπολογία - για την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Η σχετική τροπολογία της... τροπολογίας, που ουσιαστικά στοχεύει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δεδομένη υποταγή των κυβερνώντων στα κελεύσματα των μεγαλοεργολάβων και να περιορίσει τις ενστάσεις που υπάρχουν και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα.Δε διευκρινίστηκε όμως αν η τρίμηνη παράταση - η οποία ημερολογιακά προσδιορίστηκε ότι λήγει στις 2 του Μάη 1996 - αφορά την περίοδο κατάρτισης του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος ή αν μέχρι τις 2 του Μάη οι κατασκευαστικές εταιρίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη μετατροπή των ανώνυμων μετοχών σε ονομαστικές. Οσο για την αναγκαιότητα παράτασης της προθεσμίας μετατροπής των μετοχών, ακούστηκαν οι πιο απίθανες δικαιολογίες. Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, ο Ν. 2328/95 περί ΜΜΕ είχε νομοθετικά κενά, τα οποία δεν επέτρεπαν την κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος. Και τα κενά αυτά τα ανακάλυψε η κυβέρνηση με τη λήξη της ημερομηνίας, η οποία είχε τεθεί από το νόμο σαν όριο για τη μετατροπή των μετοχών... Η επίκληση του επιχειρήματος περί νομικών κενών αφήνει έκθετο τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, με την ιδιότητα τότε του υπουργού Μέσων και Μαζικής Ενημέρωσης, είχε την ευθύνη σύνταξης του σχετικού νόμου. Προβλήθηκε επίσης η δικαιολογία ότι λόγω της μεγάλης διασποράς των μετοχών των κατασκευαστικών εταιριών, δεν ήταν δυνατό να γίνει η μετατροπή τους στις προκαθορισμένες ημερομηνίες...

Εσωκομματικές αντιπαραθέσεις

Στο μεταξύ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης για άλλη μια φορά - όπως έκανε άλλωστε και στην περίπτωση του καζίνο στο Φλοίσβο - προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες του και να ρίξει τα βάρη για τη μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ονομαστικοποίηση των μετοχών στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Τύπου.

"Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και συνεπώς υπέρ της ονομαστικοποίησης των μετοχών. Ας φροντίσουν τα συναρμόδια υπουργεία να βγει το Διάταγμα", δήλωσε, σαν να μην έβαλε την υπογραφή του στη συγκεκριμένη τροπολογία...

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η επιτροπή που συστάθηκε για την προώθηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος κατέληξε ότι ο νόμος διέπεται από αντισυνταγματικές διατάξεις, καθώς και ότι ειδικότερα η διάταξη περί ονομαστικοποίησης των μετοχών των εργοληπτικών εταιριών είναι ανεφάρμοστη για μη ελληνικές εταιρίες, δημιουργεί διαφορετικό καθεστώς για τις εισηγμένες και μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες, ενώ, εκτός των άλλων, δε θα έβρισκε αποδοχή από τα κοινοτικά όργανα... Επίσης βολές εκτοξεύονται κατά του Ε. Βενιζέλου, που κατηγορείται ότι φρόντισε να καταστήσει αναρμόδιο το υπουργείο Τύπου ως προς την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά από τη στιγμή σύνταξης του σχετικού νόμου, μα ομόθυμα τότε η κυβέρνηση υποστήριζε πως έχουν "εξασφαλιστεί οι ασφαλιστικές δικλείδες"... Το γεγονός ότι σήμερα "ανακαλύπτονται" συνταγματικά και άλλα παρεμφερή προβλήματα δεν είναι άσχετο και με το εσωκομματικό παιχνίδι που διεξάγεται στο ΠΑΣΟΚ. Ο τότε υπουργός Τύπου και συντάκτης του νόμου για τα ΜΜΕ Ε. Βενιζέλος,ειδικά μετά τις πρόσφατες ηγετικές εμφανίσεις του, δέχεται τα υπόγεια "μαχαιρώματα" των συναδέλφων του, οι οποίοι, όπως ο Κ. Λαλιώτης,θα ήθελαν να τον "κοντύνουν", ώστε σε περίπτωση που έρθουν σε σύγκρουση μαζί του (π. χ. στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για την κατάληψη διάφορων θώκων) να βρίσκονται σε θέση ισχύος... Πάντως χτες ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι "κατά τη νομοθετική εξουσιοδότηση ούτως ή άλλως ήταν σαφής και ευρεία".

  • Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την κατάπληξή της για την επικείμενη τροποποίηση, εξέδωσε χτες η ΕΣΗΕΑ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ