Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση - "παγίδα";

Θα δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει η συζήτηση για το καθεστώς του Αιγαίου, μέσα από την παραπομπή της ελληνοτουρκικής "διαφοράς" για τις νησίδες Ιμια, στο Διεθνές Δικαστήριο, όπως προτείνουν οι ΗΠΑ;

Θετικά αντέδρασε, κατ' αρχάς, η ελληνική κυβέρνηση στη "διέξοδο" από το "πρόβλημα" που έσπευσε να προτείνει ο Λευκός Οίκος σε Αθήνα και Αγκυρα, ρίχνοντας την ιδέα για παραπομπή της "διαφοράς" τους για τις βραχονησίδες Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο.

"Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θεωρεί ότι έχει ισχυρά, αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα υπέρ των απόψεών της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η αντίληψη, συνέχισε, η οποία εκφράζεται από την ανακοίνωση αυτή του Λευκού Οίκου, αντίληψη η οποία ακριβώς τονίζει και αναδεικνύει το νομικό χαρακτήρα του θέματος αυτού, είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους. Το αντιμετωπίζουμε, πρόσθεσε, με θετικό μάτι".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συνάντησε στο Νταβός και συνομίλησε με τον Ρ. Χόλμπρουκ, υποστήριξε πως "η νέα ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά".

Τα βήματα πίσω

Η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμώντας να προβάλει μια εικόνα αλλαγής κλίματος στη διεθνή κοινότητα, χρησιμοποιεί την πιο κομψή, σε σύγκριση με τη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών της περασμένης βδομάδας, διατύπωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος στην ουσία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια συζήτηση επί κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως υπάρχει διαφορά.

Οπως είναι γνωστό, μέχρι και πριν την κρίση της περασμένης βδομάδας στα Ιμια, πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν πως η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, για την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις πρότειναν να προσφύγουν οι δύο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόταση, την οποία, όπως είναι γνωστό, απορρίπτει η Αγκυρα, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό, και ζητά την επίλυσή του μέσα από διαπραγματεύσεις.

Οπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, η θετική στάση απέναντι στην αμερικανική πρόταση για επίλυση της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο, που υιοθετεί κατ' αρχάς η ελληνική κυβέρνηση, πρώτον, υπονομεύει την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία ίσχυε μέχρι την περασμένη βδομάδα και επανειλημμένα είχε διατυπώσει ο Α. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Δεύτερον, αναγνωρίζει αυτή καθεαυτή τη διαφορά έστω και σε νομικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, με τον τρόπο αυτό δέχεται η Ελλάδα να ανοίξει συζήτηση για τα σύνορά της, κατ' αρχάς γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια, γύρω από ένα θέμα το οποίο τέθηκε από την Τουρκία με την επίδειξη στρατιωτικής πυγμής, η οποία ήταν αποτελεσματικότατη, αφού η ελληνική κυβέρνηση με σειρά άστοχων και επικίνδυνων χειρισμών επέτρεψε, αν δε συνήργησε, στην κορύφωση της έντασης γύρω από τα Ιμια.

Τα δεδομένα μετά την κρίση της περασμένης βδομάδας, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, έχουν αλλάξει δραματικά στο Αιγαίο. Πρώτον, η Τουρκία κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις μέρες να εγγράψει στην ατζέντα των διαφορών της με την Ελλάδα και θέμα διευκρίνισης του καθεστώτος του Αιγαίου, αμφισβητώντας, με την ανοχή, αν όχι τη συμπαράσταση χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, την ισχύ Διεθνών Συνθηκών. Η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές πως η διαφορά δεν αφορά μόνο στις βραχονησίδες Ιμια, αλλά "στο σύνολο των νησιών, νησίδων και βράχων του Αιγαίου, των οποίων το καθεστώς δεν είναι ξεκαθαρισμένο από Διεθνή Κείμενα". Μάλιστα, η Τουρκία, όχι μόνο κατάφερε να θέσει το θέμα ως διαφορά, αλλά να επιβάλει και τη δημιουργία "ουδέτερης ζώνης" γύρω από τα Ιμια, καταγράφοντας αυτή την περιοχή ως αμφισβητούμενη.

Μπροστά σε αυτή τη νέα κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να "μαζέψει" δηλώσεις συμπαράστασης, οι οποίες είναι τελικά δυσεύρετες, και, αν βρεθούν, είναι αμφιβόλου χρησιμότητας, όπως αυτή που "εξασφάλισε" ο υπουργός Προεδρίας Α. Τσοχατζόπουλος, με τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος χτες στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ