Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρονικό της οπισθοχώρησης

Αποκλιμάκωση μετά την αμερικανική παρέμβαση. Βαρύ κλίμα στο υπουργείο Αμυνας και πολλά ερωτήματα αναπάντητα

Καθεστώς... διεθνών υδάτων, με περιορισμένη εθνική κυριαρχία, επέβαλαν οι Αμερικανοί από χτες στις ελληνικές βραχονησίδες Ιμια ανοιχτά της Καλύμνου και στην ευρύτερη περιοχή. Ο απολογισμός είναι τρεις ανθρώπινες ζωές, που αποτελούσαν το πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου, που κατέπεσε χτες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή, ενώ είναι βαρύ το κλίμα που επικρατεί στο υπουργείο Αμυνας.

Ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το βράδυ, δήλωσε: "Ηταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης στα πλαίσια του ΚΥΣΕΑ ν' αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό όχι με τα όπλα, δηλαδή με σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά με αποκλιμάκωση και απεμπλοκή των πολεμικών δυνάμεων από την περιοχή. Η απόφαση αυτή ήταν ορθή και ενδεδειγμένη, διότι χωρίς το ανθρώπινο κόστος κάλυψε τα περισσότερα ζητήματα που έπρεπε να καλυφθούν χωρίς ανθρώπινες θυσίες".

Το χρονικό

Το χρονικό των τελευταίων ωρών της κρίσης είναι ενδεικτικό της τροπής που πήραν τα πράγματα.

Οπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα περίπου δέκα Τούρκοι κομάντος επιβιβάστηκαν στη μια από τις δύο βραχονησίδες Ιμια.Το γεγονός αυτό τα ελληνικά επιτελεία το πληροφορήθηκαν από... τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις 3.30 περίπου το πρωί. Πέρασαν δύο ώρες, όταν στις 5.30 π.μ. ελληνικό ελικόπτερο, που σηκώθηκε από τη φρεγάτα "Ναβαρίνο",προσέγγισε τη βραχονησίδα και εντόπισε τους Τούρκους κομάντος. Είναι το μοιραίο ελικόπτερο που, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του και κατά την επιστροφή του στην ελληνική φρεγάτα, κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα 2 ν. μίλια βόρεια των Ιμια.

Ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι αυτό συντελέστηκε παρόλο τον ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις βραχονησίδες, μάλιστα μετέθεσε τις ευθύνες στα Γενικά Επιτελεία - παρ' όλη την κάλυψη που τους πρόσφερε - τα οποία, όπως είπε, διαβεβαίωναν ότι ο σχεδιασμός "απέκλειε τη διείσδυση δυνάμεων στη βραχονησίδα".Για να προσθέσει ότι "τίποτα δεν είναι σίγουρο σε ένα σχεδιασμό", ενώ αναφέρθηκε και στον καιρό, λέγοντας ότι επικρατούσε νύχτα με κύματα και βροχή!

Πολλά ερωτήματα

Δε λείπουν πάντως, στις συζητήσεις που γίνονται στους διαδρόμους του υπουργείου Αμυνας, και άλλες εκτιμήσεις, όπως ότι συνειδητά δεν υπήρχε ελληνική φρουρά στη βραχονησίδα αυτή, η οποία, να σημειωθεί, βρίσκεται από την πλευρά της Καλύμνου. Επίσης έγινε γνωστό ότι ελληνική φρουρά είχε εγκατασταθεί και στο νησάκι Καλόλημνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης πρότεινε την επανακατάληψη της βραχονησίδας, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από το ΚΥΣΕΑ, αφού κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας θα σήμαινε σύγκρουση, τη στιγμή που είχε επιλεγεί η αποκλιμάκωση μετά την αμερικανική παρέμβαση.

Στα Επιτελεία πάντως φαίνεται πως εξ αρχής υπήρχαν διιστάμενες απόψεις. Ο αρχηγός ΓΕΣ Κ. Βούλγαρης φέρεται να είχε προτείνει την αποστολή στις βραχονησίδες πεζοναυτών, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.

Εντονες φήμες κυκλοφορούσαν χτες στο υπουργείο Αμυνας περί παραίτησης των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων ως δείγμα είτε ευθιξίας και ανάληψης ευθυνών εκ μέρους τους, είτε διαφωνίας για τους χειρισμούς που τελικά επικράτησαν. Ωστόσο, δε φάνηκε κάτι τέτοιο, όταν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ πήραν τον λόγο μετά τον Γερ. Αρσένη. Πάντως ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να τους καλύψει, παρέχοντας συνολική κάλυψη στις Ενοπλες Δυνάμεις και μεταθέτοντας τις ευθύνες στο ΚΥΣΕΑ, ενώ σε πολλά σημεία διαχώρισε τις ευθύνες του υπουργείου Αμυνας, όσον αφορά τους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις, όπως το ζήτημα της σημαίας, από το υπουργείο Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ