"Το ζήτημα για τους ιμπεριαλιστές είναι να κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και να έχουμε τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ διαιτητές και από δίπλα την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μετατρέψουν την περιοχή του Αιγαίου και νοτιότερα σε μία καινούρια Βοσνία. Γιατί ξέρουμε ότι η Βοσνία ήταν το πρώτο πείραμα". Τα παραπάνω τόνισε χτες το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή, απαντώντας στα ψευτοδιλήμματα που επιχείρησε να θέσει η κυβερνητική πλευρά για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και το ρόλο των ΗΠΑ.
"Ημασταν βέβαιοι - τόνισε η ΓΓ της ΚΕ - ότι ο πρωθυπουργός θα ερχόταν και από αυτό το βήμα θα έλεγε ότι οι χτεσινές, επικίνδυνες, κατά τη γνώμη μας, εξελίξεις συνιστούν κυβερνητική επιτυχία. Και είμαστε προετοιμασμένοι να τοποθετηθούμε και να αποκαλύψουμε αυτό το ζήτημα. Αλλά ότι θα ερχόταν ο Ελληνας πρωθυπουργός και θα απηύθυνε δημόσια ευχαριστήριο στις ΗΠΑ, ε, ειλικρινά, δεν το είχαμε προβλέψει". Και πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα: "Γιατί τους ευχαριστείτε, κύριε Σημίτη; Για το γεγονός ότι βάζουν πλάτες και στηρίζουν, αν δεν υποθάλπουν, τη στάση των ηγετικών κύκλων της Τουρκίας; Γιατί, βεβαίως, εμείς κάνουμε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στις ηγετικές τάξεις της Τουρκίας και τον τουρκικό λαό. Γιατί τους ευχαριστείτε δημόσια; Για το γεγονός ότι ανέλαβαν εκ μέρους σας να κάνουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατέληξαν σε βάρος της Ελλάδας; Διότι σήμερα, επίσημα πια, αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου. Γι' αυτό τους ευχαριστείτε; Και νιώθετε την ανάγκη δημόσια να τους ευχαριστήσετε; Αν θέλει η κυβέρνησή σας τη στήριξη των ΗΠΑ, δικαίωμά της και επιλογή της. Αλλά όχι σε βάρος των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας. Μας γυρίζετε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Στην περίοδο του Σκόμπι, του Πιουριφόι. Στο 1949".
Αναφερόμενη η Αλ. Παπαρήγα στη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε: "Εγινε η απεμπλοκή, αλλά οι συνέπειες είναι άσχημες και θα είναι ακόμα πιο άσχημες από αύριο. Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβάλλουν στη χώρα μας καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Και εδώ έχει συμπράξει ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα δεν είναι μία βραχονησίδα και μία σημαία. Από τη στιγμή που τα νησιά είναι ελληνικά, και μιλάμε κυρίως για τις βραχονησίδες, και σημαία μπορούμε να έχουμε και φυλάκια. Ηταν θέμα επιλογής μας. Δε θα μας πουν οι Αμερικανοί αν θα βάζουμε σημαία ή φυλάκια. Σηκώσατε τους τόνους για τη σημαία. Βγάζετε τώρα τη σημαία και ούτε γάτα - ούτε ζημιά. Γλιτώσαμε, λέτε, την εμπλοκή. Εσείς τι πιστεύετε; Οτι όλο αυτό το αμερικανόπνευστο σχέδιο, με προκεχωρημένα φυλάκια του ΝΑΤΟ, για μία σημαία έγινε; Δεν είναι εκεί το θέμα.
Το ζήτημα είναι να κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και να έχουμε τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ διαιτητές και από δίπλα την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μετατρέψουν την περιοχή του Αιγαίου και νοτιότερα σε μία καινούρια Βοσνία. Γιατί ξέρουμε ότι η Βοσνία ήταν το πρώτο πείραμα. Και εδώ πρέπει να λογοδοτήσουν όλα τα κόμματα που μας μιλάνε για ευρωπαϊκά και ατλαντικά οράματα.
Θέλουμε και εμείς την Ελλάδα ισχυρή. Και όσο πιο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα, τόσο πιο ισχυροί θα είναι οι λαοί της περιοχής. Σας κάνουμε αυτές τις συγκεκριμένες ενδεικτικές προτάσεις, αν θέλετε να κάνετε την Ελλάδα ισχυρή και να δείξετε ότι έχετε πυγμή. Γιατί χρειάζεται και πολιτική πυγμής. Οχι, όμως, αυτή που εφαρμόσατε εσείς.
Σαν πίεση αποσύρατε το εκστρατευτικό σώμα, που έχετε στείλει στη Βοσνία. Πείτε ότι δε συμμετέχουμε ή επανεξετάζουμε τη θέση μας στη συμμετοχή στις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ. Επανεξετάστε τη συμμετοχή έστω της Ελλάδας και τους όρους συμμόρφωσης στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε γενικότερες θέσεις. Δεν τις βάζουμε εδώ, γιατί ξέρουμε ότι μιλάμε σε "ώτα μη ακουόντων". Αλλά έστω, δείξτε την πολιτική πυγμής εδώ. Αλλιώς, θα πάμε από το κακό στο χειρότερο".
Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε, επίσης, ότι από την εξέλιξη της υπόθεσης δε θα κερδίσει ούτε ο τουρκικός λαός, αφού οι Τούρκοι στρατοκράτες θα εμφανίσουν σαν επιτυχία τους την απόσυρση της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα και θα βρουν ευκαιρία να πέσουν πάνω στον τουρκικό λαό και να γεμίσουν με νέα αίματα και θύματα τους Κούρδους. "Ούτε οι Ελληνες, ούτε οι Τούρκοι έχουμε να κερδίσουμε. Αντίθετα, τώρα να ανεβάσουμε τους τόνους, να καυτηριαστεί ο τουρκικός σοβινισμός, αλλά να πάρουμε μέτρα να δυναμώσει η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. Γιατί αυτό είναι επίσης αμυντικός θώρακας για τα συμφέροντα των λαών", είπε καταλήγοντας η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.