• Οι κυβερνώντες δεν αντέδρασαν καν στην ολοφάνερη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τις ΗΠΑ
  • Ευτελείς δικαιολογίες από τους αρμόδιους υπουργούς
  • - Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους. Η πρωτοφανής αυτή δήλωση του Κ. Σημίτη και οι ευχαριστίες της κυβέρνησής του προς τις ΗΠΑ, η... - 1996-02-01 00:00:00.0"/>
  • Οι κυβερνώντες δεν αντέδρασαν καν στην ολοφάνερη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τις ΗΠΑ
  • Ευτελείς δικαιολογίες από τους αρμόδιους υπουργούς
  • - Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους. Η πρωτοφανής αυτή δήλωση του Κ. Σημίτη και οι ευχαριστίες της κυβέρνησής του προς τις ΗΠΑ, η... - 1996-02-01 00:00:00.0" /> Θέλω να ευχαριστήσω τις ΗΠΑ... | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
    Θέλω να ευχαριστήσω τις ΗΠΑ...
    • "Νέα εποχή" στην πολιτική της τυφλής υποταγής στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εγκαινίασε χτες ο πρωθυπουργός
    • Οι κυβερνώντες δεν αντέδρασαν καν στην ολοφάνερη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τις ΗΠΑ
    • Ευτελείς δικαιολογίες από τους αρμόδιους υπουργούς

    "Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους". Η πρωτοφανής αυτή δήλωση του Κ. Σημίτη και οι ευχαριστίες της κυβέρνησής του προς τις ΗΠΑ, η παρέμβαση των οποίων, ουσιαστικά, έθεσε σε διαδικασία αμφισβήτησης τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, δείχνει το μέγεθος της πρωτοφανούς υποτέλειας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που, όχι μόνο δε βγάζει τα κατάλληλα συμπεράσματα από την κρίση των τελευταίων ημερών, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να δίνει τα διαπιστευτήριά της προς τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους.

    Κατά την ειδική ενημέρωση που έκανε χτες το πρωί στη Βουλή, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε την απεμπλοκή και την αποκλιμάκωση της κρίσης, "χωρίς καμία διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά ", προσθέτοντας ότι "ματαιώθηκε έτσι η επιδίωξη της Τουρκίας να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, σε σχέση με το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων". Το πώς έγιναν όλα αυτά ο Κ. Σημίτης τα ..."εξήγησε" στη δευτερολογία του. Αφού υποστήριξε ότι "ήμασταν έτοιμοι για την αναμέτρηση χωρίς κανένα δισταγμό", πρόσθεσε ότι εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των ΗΠΑ, την οποία, όπως είπε, δεν την επιδίωξε κανείς.

    Η κυβέρνησή, συνέχισε, βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα ότι, αν άρχιζε η αναμέτρηση, δε θα σταματούσε σε ένα επεισόδιο μπροστά στο νησί, αλλά θα οδηγούσε σε γενικευμένη σύρραξη, που θα ξεκινούσε από τον Εβρο και θα κατέληγε στο Νότο. Μία σύρραξη, που, τελικά, θα οδηγούσε τις δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι όμως που οι Τούρκοι επιδιώκουν μονίμως.Ακολούθως, ο πρωθυπουργός είπε ότι με τον Ρ. Χόλμπρουκ "δεν έγινε καμία συζήτηση για την απεμπλοκή των δυνάμεων σε σχέση με τη σημαία". Κάτι όμως που διαψεύδει η ίδια η δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου. Την απόσυρση της σημαίας από τη βραχονησίδα ο Κ. Σημίτης την αιτιολόγησε, με το επιχείρημα ότι έγινε για να προφυλαχτεί, δεδομένου ότι όταν έγινε το πρώτο επεισόδιο οι Τούρκοι "πήραν τη σημαία και την πήγαν στην Τουρκία γιατί δεν ήταν κανένας στο νησί", προσθέτοντας: "Αν θέλουμε να τιμήσουμε και τη σημαία μας πρέπει να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, ώστε να μην συμβαίνουν πράγματα ή επεισόδια, όπως αυτά που συνέβησαν"!

    Ανέξοδη πατριδοκαπηλία Ευκαιρία ανέξοδης πατριδοκαπηλίας και φτηνής αντιπολίτευσης βρήκαν, τόσο ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ,όσο και ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,που, μετά από κάποιες κορόνες φιλοπατρίας, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψουν μόνο για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, κάλεσαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καθαιρέσουν την κυβέρνηση.

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό της πολιτικής, κυρίως του Μ. Εβερτ, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είπε ούτε λέξη για τις ευθύνες των ΗΠΑ. Αλλά και ο Αντ. Σαμαράς τα όσα είπε τα ανέφερε προφανώς, έχοντας το νου του στραμμένο στις προσεχείς εκλογές.

    Η ΝΔ, σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα τη στάση της ΝΔ, νιώθει την ανάγκη να καυτηριάσει μόνο την τουρκική προκλητικότητα και δε λέει κουβέντα για όλο αυτό το σύμπλεγμα των δικών της συμμάχων. Και δικοί της σύμμαχοι, σημείωσε, είναι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Γι' όλους αυτούς - τόνισε - δεν κάνει καμιά νύξη η ΝΔ, παρά περιορίζεται στο εύκολο παιχνίδι Ελλάδα - Τουρκία και Τουρκία - Ελλάδα.

    Ο Γερ. Αρσένης Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένης, στην ομιλία του προσπάθησε να εξιστορήσει το χρονικό της κλιμάκωσης και της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, αναφέρθηκε στις επικοινωνίες του με αξιωματούχους των ΗΠΑ και πρόβαλε τη στρατιωτική άποψη για τις εξελίξεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα για το ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ στον τομέα της προστασίας των συνόρων των χωρών - μελών της, ο Γερ. Αρσένης απάντησε με πρωτοφανή κυνισμό, ο οποίος, όμως, αποδεικνύει το μέγεθος της κυβερνητικής υποτέλειας και του ραγιαδισμού στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. "Είναι - υποστήριξε - χρήσιμο για την Ελλάδα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, όχι τώρα, αλλά πάντοτε απεδείχθη ανίκανο να επιλύσει διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία"!!

    Ολοι οι "σύμμαχοι" μια γροθιά

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, αφού αναφέρθηκε στις πάγιες ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, είπε ότι με αφορμή το γεγονός στην Ιμια το υπουργείο Εξωτερικών έκανε σειρά επαφών για να ενημερωθούν οι άλλες πρωτεύουσες. "Ολοι χωρίς εξαίρεση υιοθέτησαν την ίδια θέση. Και η θέση αυτή ήταν: "Διαπραγματευθείτε, επιτέλους, με τους Τούρκους για να βρείτε μία λύση". Μία θέση εχθρική προς την Ελλάδα και αντίθετη προς τις απόψεις μας και τα συμφέροντά μας", σχολίασε ο Θ. Πάγκαλος. Αναφερόμενος στην αμερικανική "μεσολάβηση", είπε: "Προσέφεραν τις υπηρεσίες τους χωρίς να το ζητήσουμε. Τηλεφώνησε ο κ. Κρίστοφερ και μου είπε ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάτι για να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων τους, όπως μας ονόμασε". Τελικά, μετά από 9 τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Θ. Πάγκαλος με τον Ρ. Χόλμπουρκ, στον οποίο τον είχε παραπέμψει ο Κρίστοφερ, ολοκληρώθηκε η σχετική συμφωνία, που, κατά τον Θ. Πάγκαλο, "περιελάμβανε τη δέσμευση των Αμερικανών για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης ότι οι Τούρκοι ποτέ πια δε θα φέρουν στην περιοχή αυτή σημαίες, στρατιωτικές δυνάμεις και πλοία και θα ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς". Ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν υπέστειλε την ελληνική σημαία από την Ιμια, και σε παρατήρηση βουλευτή ότι άλλα λέει η ανακοίνωση Χόλμπρουκ αρκέστηκε να πει: "Το ξέρω".

    Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ