Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 4 χρόνια μας "φέσωσαν" με πάνω από 20 τρισ. δραχμές!

Την αύξηση του δημόσιου χρέους, που προκάλεσαν οι κυβερνώντες με την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος, θέλουν να τη φορτώσουν στις πλάτες του λαού με νέους φόρους και άλλα αντιλαϊκά μέτρα

Μέσα σε όλες τις αλχημείες, που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 1997, περιλαμβάνεται - άγνωστο αν άθελα ή ηθελημένα - και μια αλήθεια. Οτι, δηλαδή, όπως οι επιχειρηματίες έχουν διπλά βιβλία (τα επίσημα που δείχνουν στην εφορία για να φοροδιαφεύγουν και τα πραγματικά για να ξέρουν πώς πηγαίνει η πορεία της επιχείρησης), έτσι και όλες οι κυβερνήσεις κρατούν διπλά βιβλία για τον προϋπολογισμό. Τα επίσημα, με τα στοιχεία που παρουσιάζουν στο λαό εξωραϊσμένη την κατάσταση για την πορεία της οικονομίας, και τα ανεπίσημα, που δείχνουν τα χάλια της.

Μια τέτοια αλήθεια - ομολογία - περιλαμβάνεται στις σελίδες του κρατικού προϋπολογισμού 1997, όπου περιγράφεται η επικίνδυνη έξαρση του δημόσιου χρέους και σκιαγραφούνται ορισμένες από τις αιτίες διόγκωσής του. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 184 της εισηγητικής έκθεσης αναφέρεται ότι "... μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 1993 και της 31ης Δεκεμβρίου 1996 προκύπτει μια αύξηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης (σ.σ. δημόσιου χρέους) κατά 20,1 τρισεκατομμύρια δραχμές".Και επιχειρώντας να υποτιμήσουν την όξυνση του προβλήματος, αναφέρουν πως "από το ποσό αυτό μόνο (!) τα 10,8 τρισ. δραχμές ή το 53,5% οφείλονται στα τρέχοντα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού", ενώ "το υπόλοιπο οφείλεται στις ρυθμίσεις, την ίδια περίοδο, πολλών εκκρεμοτήτων...".

Και προσπαθώντας να καταγράψουν τις αιτίες για την επικίνδυνη έξαρση που παρουσίασε το δημόσιο χρέος στην τελευταία τετραετία, αποκαλύπτουν πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν τις διάφορες αλχημείες για να εμφανίζουν μειωμένα τα ελλείμματα και ότι... πέτυχαν τους στόχους τους ή ότι η αποκλίσεις από το στόχο ήταν μικρές. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια σελίδα, στην ίδια περίοδο (Γενάρη 1993 - Δεκέμβρη 1996) "κεφαλαιοποιήθηκαν και τόκοι συνολικού ύψους 853 δισ. δραχμών!Αυτό στα απλοελληνικά σημαίνει πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατάρτιζαν και ψήφιζαν στη Βουλή "κάλπικους προϋπολογισμούς", αφού από την αρχή ήξεραν πως δε θα τους εφαρμόσουν, αλλά θα τους καταστρατηγήσουν.Και αυτό εξηγείται πολύ καλά με την ανάλυση που γίνεται στην εισηγητική έκθεση, όπου αναφέρονται ορισμένες από τις αιτίες διόγκωσης του δημόσιου χρέους, ενώ αποσιωπούνται οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων.

Το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί που καταρτίζουν και καταθέτουν για ψήφιση στη Βουλή οι κυβερνώντες - συνήθως ψηφίζονται μόνο από τους βουλευτές του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος - είναι κάλπικοι, προκύπτει και από τα όσα αναφέρονται για την πορεία του δημόσιου χρέους.

Ενα τέτοια στοιχείο είναι το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, στην τετραετία 1993 - 1996 "κεφαλαιοποιήθηκαν τόκοι ύψους 853 δισ. δραχμών". Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας στην παραπάνω περίοδο, αποφάσισαν, αντί να εξοφλήσουν τους τόκους 853 δισ. δραχμών που έπρεπε να πληρώσουν για παλιότερα δάνεια του δημοσίου, αποφάσισαν να μεταθέσουν την πληρωμή αυτών των τόκων για τα επόμενα χρόνια, συνάπτοντας νέα δάνεια. Και το έκαναν αυτό, για να εμφανίσουν μειωμένα κατά 853 δισ. δραχμές τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών της τετραετίας και να μπορούν έτσι να λένε στο λαό πως η πολιτική λιτότητας πέτυχε και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί...

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως τα κρατικά ελλείμματα εμφανίστηκαν εικονικά μειωμένα κατά:

  • 119 δισ. δραχμές το 1993 με την "κεφαλαιοποίηση" τόκων αντίστοιχου ύψους, που σημαίνει ότι μετατράπηκαν σε νέα δάνεια, ώστε να εξοφληθούν στα επόμενα χρόνια.
  • 211 δισ. δραχμές το 1994 με την "κεφαλαιοποίηση" τόκων αντίστοιχου ύψους, μεταθέτοντας έτσι την πληρωμή τους επίσης για τα επόμενα χρόνια με τη σύναψη νέου δανείου.
  • 170 δισ. δραχμές το 1994 (σ.σ. αυτή είναι εκτίμηση, ενώ στην πραγματικότητα θα ξεπεράσουν τα 200 δισ. δραχμές) με την κεφαλαιοποίηση τόκων και τη μετατροπή τους σε νέα δάνεια.

Από τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 1997, φαίνονται επίσης τόσο άλλες "αλχημείες" που έγιναν και γίνονται στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, όσο και ορισμένες άλλες αιτίες για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού ομολογούν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έριξαν "λάδι στη φωτιά" του δημόσιου χρέους, καθώς φόρτωσαν στα ταμεία του κράτους δάνεια πολλών εκατοντάδων δισ. δραχμών, που είχαν πάρει από την ΕΤΒΑ και άλλες κρατικές τράπεζες διάφοροι βιομήχανοι, ξενοδόχοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν καταληστεύσει τις επιχειρήσεις τους και τις είχαν βαφτίσει "προβληματικές". Και βέβαια, τα δάνεια αυτά δε θα τα πληρώσουν τα μέλη των κυβερνήσεων που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από τέτοιες αποφάσεις, αλλά θα επιχειρήσουν να τα φορτώσουν στον ελληνικό λαό, όπως κάνει και σήμερα η κυβέρνηση Σημίτη.

Κάνουν δηλαδή "κοινωνική" πολιτική ...με ξένα κόλλυβα, για να παραφράσουμε τη λαϊκή παροιμία. Και στην προκειμένη περίπτωση, η "κοινωνική" πολιτική των κυβερνώντων έχει να κάνει με τις διαγραφές των δανείων που είχαν πάρει διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες από κρατικές τράπεζες ή απλήρωτα χρέη στο δημόσιο, και όχι για διαγραφή ή έστω ρύθμιση χρεών των αγροτών, των ΕΒΕ κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα δάνεια στους πλουτοκράτες, οι τόκοι στο λαό!(2011-05-25 00:00:00.0)
Εφτασε τα 50 τρισεκατομμύρια!(2000-11-05 00:00:00.0)
Χρεωμένος, κυβερνητικός, αντιλαϊκός(1999-07-16 00:00:00.0)
Στη Βουλή τα "διπλά βιβλία" του προϋπολογισμού(1997-12-11 00:00:00.0)
Στο ύψος τους το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα(1996-11-30 00:00:00.0)
Ασφυκτικός έλεγχος στο δανεισμό των ΔΕΚΟ(1995-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ