Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμετακίνητη αδιαλλαξία

Σαφέστατος ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα μία προς μία τις αδιάλλακτες θέσεις της Αγκυρας για το Αιγαίο και το Κυπριακό

Υπήρξε και ένα θετικό στοιχείο από τη χτεσινή παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν, στην Αθήνα. Βοήθησε να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις που έντεχνα καλλιέργησε η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τις δυνατότητες προσέγγισης με την Αγκυρα.

Τα όσα υποστήριξε χτες ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, που έλαβε μέρος στην ημερίδα που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επιμόρφωσης, επιβεβαίωσαν, για μια ακόμη φορά, τη συνεπή γραμμή πλεύσης της Αγκυρας, όπως αυτή εκφράζεται από την κρίση της Ιμιας και έπειτα, ανεξάρτητα από το ποιος Τούρκος αξιωματούχος και σε ποιο ακροατήριο απευθύνεται. Αλλωστε, δύο μέρες πριν και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σ. Ντεμιρέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ περιέγραψε το "σώμα" των τουρκικών αμφισβητήσεων μιλώντας για 130 νησιά και νησίδες του Αιγαίου των οποίων το καθεστώς δεν είναι διευκρινισμένο. Πάντως τα λεγόμενα του Ο. Οϊμέν έφεραν σε δύσκολη θέση τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται να "πρωτοστατεί" στις προσπάθειες για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Απ' όσα ακούστηκαν χτες από τον Ο. Οϊμέν, αξίζει να σημειωθούν τα ακόλουθα:

Πρώτον, ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τις συνθήκες που η ίδια έχει υπογράψει.

Δεύτερον, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αρκεί να διασφαλιστεί πως το Αιγαίο δε θα μετατραπεί σε ελληνική λίμνη.

Τρίτον, ότι η Αγκυρα υποστηρίζει την προσπάθεια του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τέταρτον, ο Ο. Οϊμέν "διαπίστωσε" ζήτημα άνισων ευκαιριών για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Πέμπτον, ο Τούρκος υφυπουργός υπογράμμισε την άποψη της Αγκυρας πως η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει μέλος Διεθνούς Οργανισμού δίχως να συμφωνεί η Τουρκία.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που ήταν ο συνομιλητής του Τούρκου επίσημου στη χτεσινή ημερίδα, υπογράμμισε τη διάθεση της Αθήνας για προσέγγιση, περιγράφοντας ταυτόχρονα τους όρους που θέτει η Αθήνα για την προώθηση των ελληνοτουρκικών και τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιμονή της Αθήνας στο διάλογο με την Τουρκία μετά τις δηλώσεις του Σ. Ντεμιρέλ και του Ο. Οϊμέν, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. "Η Ελλάδα, είπε, δεν επιμένει σε κανένα διάλογο, γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε διάλογο επί της ουσίας ή σε διάλογο που έχει το χαρακτήρα διαπραγμάτευσης (...). Οι θέσεις αυτές, συμπλήρωσε ο Δ. Ρέππας, που διατυπώνονται από Τούρκους αξιωματούχους, όχι μόνο δε συμβάλλουν στο να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά απομακρύνουν κάθε προσπάθεια προκειμένου οι δύο χώρες να προσεγγίσουν η μια την άλλη".

Ο Θ. Πάγκαλος

Για έλλειψη σοβαρότητας κατηγόρησε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τον Τούρκο υφυπουργό, Ο. Οϊμέν, προσθέτοντας ότι με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ντοκουμέντων για το Αιγαίο ήρθε σε αντίθεση και εξέθεσε τον Πρόεδρό του, Σ. Ντεμιρέλ.

"Αν έχει χαρτιά και ντοκουμέντα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Οϊμέν, που αμφισβητούν το καθεστώς στο Αιγαίο, ας τα θέσει στα αρμόδια όργανα", είπε ο Θ. Πάγκαλος και υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και η μόνη στην Ευρώπη που θέτει θέμα συνόρων και συνοριακών διαφορών. Απευθύνουμε πρόσκληση και πρόκληση προς την Τουρκία να δοθεί ένα τέλος σ' αυτή την υπόθεση, πρόσθεσε. Ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι "η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει σύμφωνο μη επιθέσεως με την Τουρκία (όχι φιλίας και συνεργασίας που απαιτεί άλλες προϋποθέσεις) και αυτό θα εξαφάνιζε το περίφημο casus belli που επισείει η Τουρκία εις βάρος μας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ