Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μοναδική φωνή

Το ιερό τέρας της λυρικής μουσικής, η χρυσή, βελούδινη, επική, ελληνική φωνή της Μαρίας Κάλλας θα πλημμυρίσει το χώρο μας τη Δευτέρα στις 23.15 από την εκπομπή "Μεγάλες Παραστάσεις" της ΕΤ-1. Το κανάλι θα παρουσιάσει την ταινία του Τόνι Πάλμερ, που είχε προγραμματίσει για την περασμένη βδομάδα και τελευταία στιγμή το ανέβαλε. Πάνε είκοσι χρόνια από το Σεπτέμβρη του 1977, που η μεγάλη ερμηνεύτρια προδόθηκε από την καρδιά της και άφησε την τελευταία της πνοή στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Ολα αυτά τα χρόνια το όνομα "Κάλλας" έγινε μύθος και όχι μόνο δεν έχασε τίποτε από την αίγλη του, αλλά αντίθετα θα λέγαμε ότι προκαλεί δέος και απ' ό,τι διαβάζουμε οι πωλήσεις των δίσκων της πετούν στα ύψη. Το ντοκιμαντέρ, που θα δούμε αύριο, παρακολουθεί την Μαρία Κάλλας από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα βήματα της στη Νέα Υόρκη όπου γεννήθηκε, την ακολουθεί στην Ελλάδα κι έπειτα βαδίζει μαζί της στο δρόμο προς τη δόξα, αλλά και στο μονοπάτι της μοναξιάς όπου έζησε τα τελευταία της χρόνια. Την παρακολουθεί πάνω στη σκηνή των μεγαλύτερων λυρικών θεάτρων να αποθεώνεται, καθώς ερμηνεύει την Νόρμα, την Κάρμεν, την Τόσκα, την Λουτσία, την Μήδεια, την Τραβιάτα και όλες τις άλλες εύθυμες ή τραγικές γυναικείες μορφές. Η ταινία βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο το 1987, στο Διεθνές Κινηματογραφικό και Τηλεοπτικό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.

Ο Ταρζάν

Με τη βοήθεια της ενδιαφέρουσας εκπομπής της ΕΤ-2 "Ντουμπλ - φας" στις 19.10 τη Δευτέρα θα μεταφερθούμε στη Ζούγκλα.Φαίνεται πως η κινηματογραφική οθόνη διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο λίμασμα, ένα λίπασμα, που ευνοεί την οργιαστική βλάστηση και τη δημιουργία της πιο πυκνής ζούγκλας πάνω στο πανί. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς αυτή τη διαρκή παρουσία της αινιγματικής και γοητευτικής αφρικανικής ζούγκλας σε ταινίες του ξένου, αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου; Η εκπομπή θα μας οδηγήσει στα απάτητα μονοπάτια της Μαύρης Ηπείρου και θα αναζητήσει τον ακαταμάχητο Ταρζάν. Κείμενα, κινηματογραφικές επιλογές και παρουσίαση Αρης Μαλανδράκης. Σκηνοθετική επιμέλεια Μένης Θεοδωρίδης.

Ο έρωτας των πλάνων

Από τη σειρά των 13 εκπομπών της ΕΤ-2, που παρουσιάζει πορτρέτα Ελλήνων σκηνοθετών, την Τετάρτη στις 20.00 μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια ώρα αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο.Ο Ν. Κ. θεωρείται, μαζί με τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Γιώργο Τζαβέλα, ως ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες που εμφανίστηκαν στον ελληνικό κινηματογράφο. Η παρουσία του στην εκπομπή εξελίσσεται σ' ένα παιχνίδι με το χώρο και το χρόνο. Με αφορμή την πρόβα για την Αντιγόνη, τη νέα ταινία που ετοιμάζει, θα βρεθούμε σε χώρους γνώριμους στον σκηνοθέτη, αλλά και σ' εμάς. Θα πάμε στα μεταλλεία του Λαυρίου και καθίσουμε μαζί με τον Κούνδουρο και τους συνεργάτες του και θα τον ακούσουμε να μας ξετυλίγει τον "μίτο" της Αριάδνης, ξεκινώντας από τον τόπο που γεννήθηκε, την Κρήτη, και να συνεχίζει να αφηγείται και να φτάνει μέχρι το σήμερα. Ο Νίκος Κούνδουρος ανήκει σε εκείνους τους λίγους καλλιτέχνες, που το όνομα τους, η φήμη τους, το ταλέντο τους και οι δημιουργίες του κατόρθωσαν να περάσουν τα όρια της πατρίδας του. Από τη Μαγική πόλη ως τον Βύρωνα,οι ταινίες του δημιούργησαν μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό. Αγαπήθηκαν, χειροκροτήθηκαν, βραβεύτηκαν και παραμένουν από τα πιο σημαντικά δείγματα του λυρικού, του ευαίσθητου, του κοινωνικού ελληνικού κινηματογράφου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αποψινές επιλογές(2012-02-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-07-16 00:00:00.0)
Η μοναδική φωνή(1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ