Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια απλή διατύπωση

Σίγουρα για όσους αγαπούν τον καλό κινηματογράφο, τους λεγόμενους σινεφίλ, ο Ναπολέων του Αμπελ Γκανς, που θα παρουσιάσει το SEVEN X στις 19.00, κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Πρόκειται για ένα μνημειώδες κινηματογραφικό έργο με πρωτοποριακό μοντάζ, που άφησε εποχή με τη διανοουμενίστικη αφήγησή του, με το λυρισμό του, την πρωτοτυπία του, τη λιτότητα, αλλά και ταυτόχρονα με το στόμφο του. Τα νεανικά χρόνια του Βοναπάρτη δοσμένα με έναν ανεπανάληπτο τρόπο και με αξέχαστες, εκπληκτικές ερμηνείες από τους: Αλπερτ Ντεντοντέ, Βλαντιμίρ Ρουτένκο και Τζίνα Μανέ.

Ομως, οι υπόλοιπες ταινίες της σημερινής βραδιάς δεν παρουσιάζουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απλώς, υπάρχουν μερικές που βλέπονται ευχάριστα. Τίποτε περισσότερο. Οπως για παράδειγμα το STAR θα προβάλει στις 21.00 την περιπέτεια "Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού" του Στίβεν Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστή τον αμίμητο Χάρισον Φορντ. Ο Ιντιάνα απολαμβάνει τις χαρές ενός νυχτερινού κέντρου της αινιγματικής πόλης της Σαγκάης, όταν του επιτίθενται κάποιοι άγνωστοι. Σκοπός της επίθεσης είναι να εξαφανίσουν από προσώπου Γης τον ατρόμητο και αήττητο Ιντιάνα, ο οποίος όχι μονάχα καταφέρνει να γλιτώσει το τομάρι του, αλλά και να "κλέψει" την πανέμορφη τραγουδίστρια. Οι δυο τους θα καταφύγουν στο παλάτι ενός μαχαραγιά, θα καταφέρουν να πάρουν στην κατοχή τους ένα πολύτιμο κόσμημα με μαγικές ιδιότητες και θα κατορθώσουν να μας κάνουν να περάσουμε 118 λεπτά της ώρας με ευχάριστες απιθανότητες. Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 01.30 "Το κόλπο" του Χοσέ Μαρία Σάντσεζ. Μια ιταλική παραγωγή του 1990, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό ηθοποιό Τζιάν Κάρλο Τζανίνι. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παράξενου άνδρα, ο οποίος σχεδιάζει να δολοφονήσει έναν ισχυρό πολιτικό, με απώτερο σκοπό να καταστρέψει τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Για το λόγο αυτό, ο αινιγματικός αυτός άνθρωπος, ο οποίος όμως διαθέτει και γοητεία και πειθώ, καταφέρνει να προσεγγίσει έναν πρώην τρομοκράτη και τον εμπλέκει στη σατανική σκευωρία του.

Η Κυριακή όμως παρουσιάζει μεγάλο κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Και ξεκινάμε με την εξαιρετική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε "Μια απλή διατύπωση" που θα παρουσιάσει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 00.20. Η ταινία προβλήθηκε πριν από τρία χρόνια σε μια μόνο κινηματογραφική αίθουσα και κατέβηκε μέσα σε μια βδομάδα. Θα λέγαμε ότι πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και οι κριτικές που πήρε μάλλον έδειχναν αμηχανία. Φαίνεται ότι οι κριτικοί μάλλον αδιαφόρησαν ή δεν κατάλαβαν το βαθύτατο νόημα και τους συμβολισμούς του σεναρίου που έμοιαζε περισσότερο με θεατρική παράσταση. Μια έξοχη παράσταση με δυο μεγάλους ηθοποιούς, που συνεχώς μονομαχούσαν επί σκηνής και έδιναν μαθήματα της υποκριτικής τέχνης. Ενας συγγραφέας συλλαμβάνεται, ενώ τρέχει σαν τρελός μέσα στη βροχή μέσα σ' ένα δάσος. Το όργανο τού ζητά ταυτότητα την οποία εκείνος δεν έχει. Οδηγείται στο τμήμα. Το τμήμα στεγάζεται σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο που κυριαρχεί στο μέσο του πουθενά. Ο αστυνόμος, ένας ευφυής, σατανικός, κάνει την ανάκριση. Είναι θαυμαστής του συγγραφέα και έχει διαβάσει όλα του τα έργα. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να τον βασανίσει με αδιάκριτες ερωτήσεις και να τον κατηγορήσει ότι είναι ένας κοινός δολοφόνος. Ο συγγραφέας προσπαθεί να θυμηθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει. Κουρέλια από αποσπασματικές μνήμες πέφτουν σαν ξέφτια, αλλά συνοχή δεν έχουν. Προσπαθεί να γράψει κάτι, ζητά ένα στυλό, αλλά η μελάνη δεν αποτυπώνεται πάνω στο χαρτί. Λευκό παραμένει. Εντρομος πάει στην τουαλέτα και πλένει τα χέρια του. Θέλει να φύγουν τα αποξηραμένα αίματα, αλλά το νερό περνάει χωρίς να τα σβήσει. Κάποτε, οι δυο μοναδικοί αστυνομικοί, δυο άγγελοι του θανάτου, κουβαλούν το πτώμα μέσα σ' ένα σακί. Το πτώμα είναι και η απόδειξη της δολοφονίας του. Είναι η μνήμη του, είναι οι εικόνες που πήρε μαζί του. Είναι τα πρόσωπα που αγάπησε, που αδίκησε,, που πρόδωσε, που νόμισε ότι τα ξέχασε. Ο συγγραφέας έχει δολοφονήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Στην ουσία δε βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα, αλλά σε ένα ιδιότυπο "τμήμα μεταγωγών", ενώ χώρο που ευφυώς επινόησε ο Τορνατόρε. Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία, πρωτότυπη, με έξοχες ερμηνείες και απολαυστούς διαλόγους. Με τον Ρομάν Πολάνσκι στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του και τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ.

Από το STAR στις 22.45 "Η σιωπή των Αμνών" του Τζόναθαν Ντέμι.

Πρόκειται για μια ταινία πολύκροτη, μια ταινία που έσπασε κυριολεκτικά τα ταμεία, μια ταινία που βραβεύτηκε, τέλος μια ταινία που εμείς τη θεωρούμε άκρως επικίνδυνη. Και θα εξηγήσουμε αμέσως το γιατί. Είναι τόσο εκπληκτική η ερμηνεία του Αντονι Χόπκινς στο ρόλο του ιδιοφυούς και σχιζοφρενούς δόκτορα Χάνιμπαλ με τις κανιβαλιστικές τάσεις, που κάνει το θεατή, χωρίς και ο ίδιος να το έχει συνειδητοποιήσει να βρίσκεται κάτω από την επήρεια της τρομακτικής γοητείας του. Με την Τζόντι Φόστερ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ