Σάββατο 26 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ
Η δουλιά, το "μυστικό"

Ο "καπετάνιος" της Βουλιαγμένης Γιάννης Γιαννουρής κάνει τον απολογισμό της πιο επιτυχημένης χρονιάς, αναλύει τα προβλήματα του ελληνικού πόλο και μιλά για την Εθνική ομάδα

"Ο επιμένων νικά". Η Βουλιαγμένη απέδειξε φέτος την παντοτινή αξία του ρητού. Φέτος προσπάθειες χρόνων δικαιώθηκαν απόλυτα και με τον καλύτερο τρόπο.

Οι "μπέμπηδες" της ελληνικής υδατοσφαίρισης θα 'λεγε κανείς ότι φέτος μεγάλωσαν απότομα. Κι αυτό γιατί μόνο πρωτόγνωρα (ελπίζουμε όχι ανεπανάληπτα) μπορούν να χαρακτηριστούν αυτά που έζησε η αθλητική οικογένεια του ΝΟΒ, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά και τη στέψη σαν πρωταθλητής Ελλάδας για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Επιτυχία όπως η πρώτη, που ξεπερνά τα όρια του σωματείου, αφού για πρώτη φορά στο χώρο του πόλο ελληνική ομάδα κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Στο τέλος αυτής της χρονιάς ορόσημο για τη Βουλιαγμένη, αλλά και για το ελληνικό πόλο γενικότερα, τον τελευταίο λόγο του απολογισμού δε θα μπορούσε να έχει άλλος από τον μαέστρο αυτών των επιτυχιών, τον προπονητή της Βουλιαγμένης Γιάννη Γιαννουρή.

"Είμαστε στο ξεκίνημα"

- Τρία τρόπαια (Σούπερ Καπ, Κυπελλούχων, Πρωτάθλημα) σε μια χρονιά. Τελικά, ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την ομάδα της Βουλιαγμένης η φετινή αγωνιστική περίοδος;

Αν στα δικά μας προσθέσουμε και το πρωτάθλημα των γυναικών, τότε σίγουρα γενικά για τη Βουλιαγμένη ήταν καθ' όλα επιτυχημένη χρονιά. Ελπίζουμε όμως να υπάρχει συνέχεια.

- Αν έχεις τύχη διάβαινε λένε πολλοί, αλλά τρία τρόπαια σε μια χρονιά κάθε άλλο παρά θέμα τύχης μπορούν να χαρακτηριστούν. Τελικά ποια η συνταγή της επιτυχίας;

Σίγουρα, η τύχη παίζει πάντα ρόλο. Το ερώτημα όμως είναι τι κρύβεται πίσω από αυτή. Πιστεύω ότι η τύχη είναι και με αυτούς που δουλεύουν πολύ. Στο τέλος μιας επιτυχίας ή αποτυχίας αυτό που μετράει είναι το τι έχεις κάνει πιο πριν. Αρα, λοιπόν, το θέμα είναι η δουλιά και μετά έρχονται όλα τα άλλα.

- Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης μια ομάδα κατάφερε να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο και σίγουρα αρχίζουν να δημιουργούνται νέα δεδομένα. Ποιοι λοιπόν καινούριοι δρόμοι ανοίγονται τόσο για την ομάδα σας, αλλά και γενικότερα για το ελληνικό πόλο;

Σίγουρα μια διεθνής επιτυχία δημιουργεί υποχρεώσεις όσον αφορά τη συνέχεια, αλλά και μεγαλύτερους στόχους. Από αυτή την άποψη έχουμε να δώσουμε ακόμα πολλά. Δεν πρέπει να μείνουμε στην πρώτη φορά, αλλά

αυτή να αντανακλά τη συνέχεια για μελλοντικές επιτυχίες. Θα πρέπει παράλληλα, ακόμα και όταν δεν τα καταφέρνουμε, να μαθαίνουμε από τα λάθη, ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε.

- Μετά τις επιτυχίες της Εθνικής άρχισαν και οι επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο. Τελικά άρχισε η ανοδική πορεία σε διεθνές επίπεδο του ελληνικού πόλο;

Σίγουρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε με μια επιτυχία στο επίπεδο των λεγόμενων ισχυρών δυνάμεων του χώρου, όπως η Ιταλία, η Γιουγκοσλαβία, η Κροατία που έχουν συνεχείς επιτυχίες. Εμείς είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα.

"Εμείς και ο Ολυμπιακός"

- Ας γυρίσουμε όμως στο εσωτερικό. Η Βουλιαγμένη κατάφερε να πάρει το δεύτερο πρωτάθλημά της (το άλλο το 1991), αρχίζει λοιπόν η εποχή των μπέμπηδων;

Η Βουλιαγμένη, με τρόπο που δουλεύει, θα προσπαθεί να διεκδικεί το πρωτάθλημα κάθε χρόνο. Ομως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να το παίρνουμε κάθε χρονιά. Και αυτό γιατί υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τους αντιπάλους μας. Είναι ισχυρότεροι στον τομέα των μεταγραφών. Εμείς δουλεύουμε περισσότερο με δικούς μας παίκτες. Ετσι δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα μεταβληθεί ο "υδατοσφαιρικός χάρτης" κάθε περίοδο μεταγραφών. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός φέτος έκανε πολλές μεταγραφές. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Σίγουρα σε σχέση με την επιτυχία του 1991 έχουμε κάνει μια αλλαγή γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε αυτό τον τομέα. Παρ' όλα αυτά έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Η δίψα της επαρχίας

- Στον αγωνιστικό τομέα πώς κρίνετε το φετινό πρωτάθλημα. Πολλοί μίλησαν για το καλύτερο όλων των εποχών. Οπως και να έχει όμως, ομάδες όπως ο Εθνικός, που κάποτε ήταν πρωταγωνιστές, έχουν μεταβληθεί σε κομπάρσο. Αντίθετα νέες δυνάμεις αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια όπως η Χίος, η Χαλκίδα. Τελικά όσον αφορά το χώρο της υδατοσφαίρισης η περίφημη ψαλίδα τείνει να κλείσει;

Εχει ήδη κλείσει και αυτό προκύπτει και από το μηχανισμό που λειτουργεί το πρωτάθλημα (τα πλέι - οφ, είσοδος ξένου παίκτη). Πάντως, σημαντικό γεγονός σε όλη αυτή την ιστορία παίζει και ο ρόλος της επαρχίας, που ψάχνει απεγνωσμένα την ανάδειξή της. Δηλαδή οι επαρχιακές ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα στηρίζονται από όλους, προκειμένου να αναδειχτεί και ολόκληρη η πόλη. Κάτι που δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μέσω άλλων αθλημάτων, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο. Αυτή η δίψα για διάκριση είναι που κάνει τη διαφορά.

- Πάντως για να κάνουμε και λίγο τους "δικηγόρους του διαβόλου", θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ολοι στην αρχή μιλάγαμε για μια νέα αρχή στο χώρο του πόλο, για νέους ορίζοντες, όμως και πάλι "τ' είχες Γιάννη τ' είχα πάντα". Τα ίδια οικονομικά προβλήματα της καταβολής των χρημάτων από την ομοσπονδία στα σωματεία, που λίγο έλειψε να καθυστερήσουν ακόμα και την αυτή τη νέα αρχή.

- Αυτό είναι όντως ένα πρόβλημα που προκύπτει και από τη σχέση μιας ομοσπονδίας με την αρμόδια αρχή. Αν δηλαδή είναι αντιπολιτευόμενη ή μη. Εκεί υπάρχει ή καθυστέρηση των χρημάτων ή έγκαιρη καταβολή. Ομως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι εδώ. Ας μη γελιόμαστε όμως. Οπως όλοι γνωρίζουμε, η οικονομική βοήθεια της πολιτείας προς τον αθλητισμό συνεχώς μειώνεται. Αρα, οι ομάδες θα πρέπει να ανακαλύπτουν μόνες τους πλέον οικονομικούς πόρους. Πάντως όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει τουλάχιστον αυτή η κατανομή των χρημάτων να γίνεται έγκαιρα και πολύ περισσότερο εκεί που πρέπει.

- Σωστή αξιολόγηση δηλαδή πάνω από όλα;

Προπάντων αυτό. Εάν έστω και αυτά τα χρήματα πάνε σε λάθος μέρος, ανάλογα με τα συμφέροντα, τότε τα προβλήματα μεγαλώνουν. Για παράδειγμα θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει ένα ισχυρό σύστημα πρωταθλήματος για μικρές κατηγορίες που αποτελούν φυτώρια και αυτό να μη γίνεται για οικονομικούς λόγους περισσότερο.

Η αποτίμηση του πρωταθλήματος

- Παρ' όλα αυτά, το φετινό πρωτάθλημα είναι το καλύτερο όλων των εποχών; Σίγουρα δημιουργήθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα από τις εμβόλιμες αγωνιστικές και τις συνεχείς αναβολές και αναγκαστήκαμε να αγωνιζόμαστε κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Και αυτό γιατί, λόγω του ΦΙΝΑ ΚΑΠ, θα έπρεπε το πρωτάθλημα να τελειώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Παρ' όλα αυτά, το κουραστικό αυτό πρόγραμμα μας βοήθησε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να αποκτήσουμε πολύτιμες εμπειρίες.

Αν καταφέραμε όλοι εμείς του χώρου να θεωρείται το φετινό πρωτάθλημα το καλύτερο όλων των εποχών, αυτό δε σημαίνει όμως ότι έχουμε πετύχει απόλυτα. Θα πρέπει παράλληλα να γίνουν και μια σειρά άλλων πραγμάτων, ώστε η επιτυχία να ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι πέρα από το αγωνιστικό επίπεδο, θα πρέπει να ανέβει παράλληλα και το επίπεδο όλων των ανθρώπων του χώρου, όπως των παραγόντων, των διαιτητών και των φιλάθλων. Δεν μπορεί η δίψα για διάκριση και το πάθος για νίκη να φέρνει τον έξαλλο φανατισμό, τόσο από παράγοντες όσο και από φιλάθλους, που δημιουργεί άσχημες καταστάσεις. Θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε παράλληλα με το αγωνιστικό να ανεβάσουμε και το εξωαγωνιστικό επίπεδο, που θα συμβάλει στην καλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος. Στο τέλος κάθε χρονιάς, ανεξάρτητα από επιτυχίες ή αποτυχίες, θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε κατά κάποιο τρόπο την αυτοκριτική μας πάντα προς το βέλτιστον.

Το ΦΙΝΑ - ΚΑΠ

- Για το τέλος ας πάμε λίγο στο κεφάλαιο Εθνική ενόψει του ΦΙΝΑ ΚΑΠ. Πώς κρίνετε την κλήρωση των ομίλων και τους αντιπάλους της Εθνικής μας (Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ). Ηδη άρχισαν να διαγράφονται κάποια χαμόγελα;

Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με αυτούς που λένε ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Ας μην ξεχνάμε ότι στο ΦΙΝΑ ΚΑΠ μετέχουν οι οχτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου και είναι πολύ δύσκολο να κάνεις διαχωρισμό σε εύκολες και δύσκολες. Σίγουρα το ότι η διοργάνωση θα γίνει στην Ελλάδα είναι αβαντάζ για μας, αλλά δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε από τώρα. Πιστεύω ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κούλης Ιωσηφίδης και τα παιδιά κάνουν σωστή δουλιά και θα καταφέρουν. Το εύχομαι απόλυτα άλλωστε.

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
To Super Cup ανοίγει την αυλαία(2018-10-10 00:00:00.0)
Ξεχώρισαν Αρης και... γοργόνες(2004-01-01 00:00:00.0)
Οπου φτωχός κι η μοίρα του(1999-11-21 00:00:00.0)
Παγκόσμια καταξίωση(1997-06-03 00:00:00.0)
Με το όνειρο του τελικού(1997-05-31 00:00:00.0)
Λάμψη... οκτώ αστέρων!(1997-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ