Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ - 10Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Λάμψη... οκτώ αστέρων!

Η αφρόκρεμα της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης θα δώσει το "παρών" στο Φίνα Καπ που αρχίζει μεθαύριο στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ

Να 'μαστε πάλι μαζί... Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα για την Εθνική ομάδα πόλο και τις υπόλοιπες επτά κορυφαίες ομάδες του χώρου, που ένα χρόνο μετά την Ολυμπιάδα της Ατλάντα ξανασμίγουν στη χώρα μας.

Από τις 27 έως τη 1 Ιούνη θα διεξαχθεί, για τρίτη φορά, στη χώρα μας το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο υδατοσφαίρισης, πιο γνωστό και ως ΦΙΝΑ ΚΑΠ.

Εξι χρόνια μετά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης και τέσσερα χρόνια μετά το 8ο ΦΙΝΑ ΚΑΠ, η χώρα μας ξαναέχει την τιμητική της στο χώρο της υδατοσφαίρισης.

Πέρα όμως από το οργανωτικό μέρος, η φετινή διοργάνωση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και από αγωνιστικής πλευράς, αφού οι πέντε πρώτες ομάδες της διοργάνωσης παίρνουν αυτόματα και την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Περθ της Αυστραλίας, το Γενάρη.

Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια που έχει κάνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία να αναβαθμίσει το θεσμό που τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε τέλμα.

Ετσι λοιπόν, το θέαμα αναμένεται να είναι συναρπαστικό, αφού εκτός από το μετάλλιο οι στόχοι πλέον διευρύνονται.

Οσον αφορά τα καθ' ημάς, η τρίτη φορά που η διοργάνωση γίνεται στη χώρα μας αποτελεί και τη μεγάλη ευκαιρία για διάκριση της Εθνικής μας. Από το 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1993 μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν στο χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Τρανή απόδειξη η έκτη θέση της ομάδας μας στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Με βάση και το πλεονέκτημα της ...οικοδέσποινας η Εθνική μας καλείται ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πιστοποιήσει για άλλη μια φορά την αγωνιστική άνοδο του αθλήματος στη χώρα μας.

Τι όμως θα πρέπει να ξεπεράσουν οι παίκτες του Κούλη Ιωσηφίδη, ώστε να επιτύχουν το στόχο τους; Πόσο αλλαγμένοι θα παρουσιαστούν οι παλιοί γνώριμοι της Εθνικής μας.

Ας δούμε αναλυτικά την κατάσταση, πού βρίσκονται οι ομάδες αυτή τη στιγμή.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το χρυσό μετάλλιο στην Ατλάντα επιβεβαιώνει την αγωνιστική άνοδο των Ισπανών τα τελευταία χρόνια. Ο "επιμένων νικά" θα 'λεγε κανείς για τους Ισπανούς, που μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κορυφή. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Χουάν Ζανέ, είναι ο αυτός που κατάφερε να βρει τη συνταγή της επιτυχίας δένοντας αρμονικά παλιούς και νέους. Στο έμψυχο δυναμικό, το όνομα που ξεχωρίζει δε θα μπορούσε να είναι άλλο από του Μανουέλ Εστιάρτε. Ο κορυφαίος πολίστας του κόσμου την τελευταία δεκαετία θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το μαέστρο της ισπανικής ορχήστρας. Μαζί του ο τερματοφύλακας Ζέσους Ρολάν, που αποτελεί απροσπέλαστο τοίχος για την εστία των Ισπανών και ο επιθετικός Ζόρντι Σανς αποτελούν τους μπροστάρηδες της ισπανικής αρμάδας.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Νεαρή αλλά με τεράστια εμπειρία θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί η Κροατία, αφού σαν ανεξάρτητο κράτος, στο χώρο του πόλο μετράει μόλις 6 χρόνια. Παρ' όλα αυτά στα χρόνια της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας το κομμάτι της Κροατίας αποτελούσε πάντα μια πηγή ταλέντων και δημιουργίας στο χώρο της υδατοσφαίρισης. Ετσι, η σχέση των Κροατών με τα νερά της πισίνας κάθε άλλο παρά χτεσινή είναι. Κάτι ανάλογο με την ιστορία της ομάδας συμβαίνει και με τον τεχνικό της Κροατίας, Μπρούνο Σίλιτς. Ο μόλις 39 χρόνων τεχνικός διαθέτει τεράστια προπονητική εμπειρία, καθώς ασχολείται με το κοουτσάρισμα περίπου 20 χρόνια. Στο έμψυχο δυναμικό συγκαταλέγονται μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως του Ντουμπράνκο Σίμεντς με το φοβερό σουτ (για πολλούς το πιο δυνατό του κόσμου), του πολύπειρου Πέριτσα Μπούκιτς και τους νεαρούς ταλαντούχους Βέιχο Κόμπετσακ και Ντάμιρ Γκλαβάν.

ΙΤΑΛΙΑ: Από τις μεγάλες δυνάμεις (για πολλούς η κορυφαία ομάδα της 10ετίας) και στο χώρο της υδατοσφαίρισης οι Ιταλοί. Εχουν καταφέρει να κατακτήσουν τα πάντα. Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Φίνα καπ, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ ακόμα και εάν δεν κατάφερναν να κατακτήσουν την πρώτη θέση, πάντα τους έμενε κάποιο μετάλλιο. Στην Ατλάντα, η Ιταλία μπορεί να μην κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο (ήταν 3η), αλλά ωστόσο στην Αθήνα παραμένει το μεγάλο φαβορί. Το μεγάλο όνομα στο χώρο του πάγκου, Ράτκο Ρούντιτς, άλλαξε σχεδόν τη μισή ομάδα μέσα σε μια χρονιά και κατάφερε το ρίσκο του να του βγει σε καλό. Η ιταλική ομοσπονδία του έχει κλείσει συμβόλαιο μέχρι το 2000 αναγνωρίζοντας με αυτό το τρόπο τη συμβολή του στην ιταλική υδατοσφαίριση. Στο έμψυχο υλικό δυο αδέρφια οι Αλεσάντρο και Ρομπέρτο Καλνταρέλα αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Μαζί τους ο έμπειρος Αμαντέο Πομίλιο και ο πορτιέρο Φραντζέσκο Ατόλικο.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Τη χαμένη της αίγλη ψάχνει εναγωνίως τα τελευταία χρόνια η Ουγγαρία. Η άλλοτε κραταιά δύναμη του παγκόσμιου πόλο, φόβος και τρόμος όλων των αντιπάλων. Αλλωστε έξι χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, δέκα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και δυο Φίνα καπ αποτελούν τη χρυσή συλλογή των Ούγγρων. Στη σημερινή ομάδα το κουμάντο κάνει από τον πάγκο ο Ντένιτς Κέμενι, που ανέλαβε λίγο μετά την Ολυμπιάδα. Οσον αφορά τους παίκτες, ονόματα όπως ο Μπένετεκ, ο Τοτ, ο Κάσας αποτελούν μερικά από τα αστέρια της ομάδας. Μεγάλος απών από το φετινό Φίνα καπ ο διεθνής Ούγγρος του Ολυμπιακού Τάμας Ντάλα, αφού η μέτρια χρονιά του στο ελληνικό πρωτάθλημα ανάγκασε τον ο Κέμενι να τον αποκλείσει από την ομάδα.

ΡΩΣΙΑ: Βαριά κληρονομιά σέρνει πίσω της η εθνική των Ρώσων, αφού οι επιτυχίες της ΕΣΣΔ δεν ήταν και λίγες, ούτε μπορούν να ξεχαστούν εύκολα. Η Ρωσία είναι η διάδοχος μιας από τις μεγαλύτερες σχολές πόλο του παρελθόντος. Την πρώτη της εμφάνιση σαν Ρωσία έκανε, συμπτωματικά, στο προηγούμενο Φίνα καπ της Αθήνας το 1993, που κατέλαβε την 5η θέση. Ενα χρόνο αργότερα στο Πανευρωπαϊκό της Ρώμης κατέκτησε και το πρώτο της μετάλλιο, αφού ήταν τρίτη. Στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα κέρδισε τη χώρα μας στον αγώνα κατάταξης και κατέλαβε την πέμπτη θέση. Φέτος ξανάρχεται στην Αθήνα αναζητώντας τη μεγάλη διάκριση, αφού πλέον οι συνθήκες ωρίμασαν. "Καπετάνιος" της Ρωσίας είναι μια μεγάλη μορφή του ρωσικού πόλο, ο Μπορίς Ποπόφ, με πλούσια ιστορία τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν προπονητής. Το κενό του γνωστού μας από τη Χίο, Ντιμίτρι Απανασένκο, αναμένεται να καλύψουν επάξια άλλοι αξιόλογοι παίκτες, όπως ο Αλεξάντερ Ερίσοφ ή ο Ντιμίτρι Γκόρσκόφ. Σημαντική βοήθεια προσφέρει ο πορτιέρο Μαξίμοφ, που στο 4εθνές τουρνουά του Ναυπλίου έδειξε την κλάση του.

ΗΠΑ: Η εκπρόσωπος της άλλης μεριάς του Ατλαντικού είναι η μοναδική που έχει συμμετοχή και στα εννιά προηγούμενα φάιναλ φορ. Το 1991 στη Βαρκελώνη έφθασε στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Μετέπειτα όμως ακολούθησαν τα ...πέτρινα χρόνια. Αποτυχία στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, αλλά και στο Φίνα καπ της Αθήνας, 6η θέση στο Παγκόσμιο της Ρώμης, αλλά και 7η θέση μέσα στο σπίτι της στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα.

Η διοργάνωση της Αθήνας αποτελεί το βάπτισμα του πυρός για το νέο τεχνικό Τζον Βάργκας. Οσον αφορά του παίκτες ξεχωρίζουν τα ονόματα του γνωστού μας από τη Χαλκίδα Κρις Χούμπερτ, του Αλεξ Ρουσό και του Κρις Νταπλάντι.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Η μεγάλη των "πλάβι" σχόλη και στο πόλο, αφού και σε αυτό το ομαδικό άθλημα η παρουσία των Γιουγκοσλάβων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Παρ' όλα αυτά ο αποκλεισμός της νέας Γιουγκοσλαβίας από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, λόγω του εμπάργκο του ΟΗΕ, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το πόλο. Η 8η θέση στην Ατλάντα δεν ήταν και η ιδανικότερη επιστροφή για τους άλλοτε ισχυρούς Γιουγκοσλάβους. Αυτό το γεγονός ήταν που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή στη χώρα του γνωστού μας από τη θητεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα Νίκολα Στάμενιτς. Ο εκ των κορυφαίων τεχνικών του κόσμου με την ισχυρή προσωπικότητά του και την αυστηρή συμπεριφορά εκπέμπει το σεβασμό και το δέος στους παίκτες του. Στην ανανεωμένη ομάδα της Γιουγκοσλαβίας σήμερα ξεχωρίζουν ο Βλάντο Βουγιασίνοβιτς, καθώς και ο 19χρονος "φουνταριστός" Αλεξάντερ Σάπιτς, που αποτελεί και μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού.

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ας όψεται η διαιτησία...(1999-09-14 00:00:00.0)
"Επνιξε" τους Αμερικανούς(1998-01-14 00:00:00.0)
Παγκόσμια καταξίωση(1997-06-03 00:00:00.0)
Με το όνειρο του τελικού(1997-05-31 00:00:00.0)
Η δουλιά, το "μυστικό"(1997-04-26 00:00:00.0)
Βραχνάς το οικονομικό(1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ