Κυριακή 21 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πόλο_Α1 κατηγορία ανδρών
Οπου φτωχός κι η μοίρα του

Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε το πρωτάθλημα της υδατοσφαίρισης

Φαίνεται, το έχει η μοίρα του πρωταθλήματος πόλο της Α1 ανδρών τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα, κανείς να μην ξέρει τι θα συμβεί αφού τα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης δεν την αφήνουν... να αγιάσει. Ετσι ούτε η φετινή χρονιά μπόρεσε να ξεφύγει από τα συνηθισμένα αφού τα προβλήματα για άλλη μια χρονιά δηλώνουν «παρών» στο παραπέντε, πριν αρχίσει η ενεργός δράση. Κανονικά χτες επρόκειτο να διεξαχθεί η 1η αγωνιστική, εκτός απροόπτου βέβαια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμα και αν όλα κυλήσουν ομαλά κατά την πρεμιέρα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη συνέχεια. Αιτία, τα οικονομικά προβλήματα της Ομοσπονδίας (ΕΚΟΦ) και η αδυναμία της να δώσει τα χρήματα που οφείλει στους διαιτητές. Οι τελευταίοι απείλησαν ότι δε θα διαιτητεύσουν τους αγώνες της πρεμιέρας αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη, όμως μόνο όσον αφορά την πρώτη αγωνιστική. Από κει και πέρα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Ακόμα και ο πρόεδρος της ΕΚΟΦ δεν μπορεί να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση αλλά από τα λεγόμενά του μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούμε να είμαστε. Σε συνέντευξή του που έδωσε στα μέσα της βδομάδας στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος επισήμανε ότι η πρώτη αγωνιστική θα διεξαχθεί κατά 99%, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη συνέχεια. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΟΦ τα οικονομικά της Ομοσπονδίας δεν επιτρέπουν να δοθούν τα οφειλόμενα προς τους διαιτητές. Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «μόνο αν ληστέψουμε τράπεζα θα μπορέσουμε να δώσουμε τα χρήματα στους διαιτητές», σκιαγραφώντας έστω και με χιουμοριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί... Ετσι το ενδεχόμενο να δούμε το πρωτάθλημα να διακόπτεται (άγνωστο για πόσο) πριν καλά καλά αρχίσει είναι πολύ μεγάλο. Τώρα αν σκεφθεί κανείς ότι το πρωτάθλημα θα διακοπεί για ένα μήνα περίπου (τέλη Μάρτη μέχρι αρχές Μάη) λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής στο προολυμπιακό τουρνουά του Ανόβερο, τότε τίθεται και θέμα για το πότε τελικά το φετινό πρωτάθλημα θα τελειώσει.

Στην ίδια κατάσταση

Ασορτί με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά της Ομοσπονδίας κυμάνθηκε και το πάρε - δώσε του πρωταθλήματος όσον αφορά τα μεταγραφικά. Η οικονομική κρίση των σωματείων δεν επέτρεψε τις μεγάλες και σημαντικές μετακινήσεις παικτών, ενώ και ο ξένοι που ήρθαν φέτος δεν αποτελούν τα μεγάλη ονόματα που μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τη θέση του Αμερικανού διεθνή Χούμπερτ στη Χαλκίδα πήρε φέτος ο Κροάτης Μπόσνις, που φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έχει την αίγλη του προκατόχου του. Κάτι ανάλογο συνέβη και στον Ολυμπιακό, όπου τη θέση του Αρόγιο πήρε ο άγνωστος Αμερικανός Πουπ. Εξαίρεση αποτελεί η έλευση του γνωστού, με πλούσια διεθνή καριέρα, Ούγγρου τεχνικού Πέταρ Ρούσοραν.

Μια από τα ίδια είχαμε και στις εσωτερικές μετακινήσεις αφού έλειψαν οι σημαντικές μεταγραφές πλην μερικών εξαιρέσεων. Σε αυτές το μόνο που ξεχώρισε ήταν η μεταγραφή του Τεό Λοράντου από τη Βουλιαγμένη στον Παναθηναϊκό καθώς και του Γιώργου Ψύχου από τη Χαλκίδα στον Ολυμπιακό και του Χάρη Παυλίδη από Ολυμπιακό σε Αρη.

Πάντως υπάρχουν και καλά νέα αφού όπως δείχνουν τα ρόστερ των ομάδων τη μερίδα του λέοντος στους παίκτες κατέχουν πολλά νέα παιδιά που δίνουν στο μέλλον του αθλήματος αισιοδοξία.

Τα φαβορί

Ομως εκτός από τα προβλήματα υπάρχουν και τα αγωνιστικά θέματα, άσχετα με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Ας δούμε αναλυτικά λοιπόν το προφίλ των 12 ομάδων της Α1 ξεκινώντας από τις ομάδες που θεωρούνται φαβορί.

O Ολυμπιακός έχει στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα από την περσινή χρονιά οπότε μετά από δυο χρόνια απουσίας ξαναγύρισε στην κορυφή του πρωταθλήματος. Οι παίκτες του Νίκολα Στάμενιτς θέλουν να επαναλάβουν την περσινή τους επιτυχία και παράλληλα να κάνουν μια αξιόλογη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οσον αφορά το έμψυχο δυναμικό τη θέση του Αμερικανού Αρόγιο πήρε ο Πουπ ενώ ήρθε και ο Ψύχος από τη Χαλκίδα. Αντίθετα έφυγαν οι Παυλίδης και Μαρούλης.

Η Βουλιαγμένη είναι μαζί με τον Ολυμπιακό οι δυο ομάδες που θεωρούνται από τα πρώτα φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιάννη Γιαννουρή μαζί με την «ερυθρόλευκη» είναι οι δυο ομάδες που έχουν μονοπωλήσει τις επιτυχίες τη δεκαετία του '90. Φέτος οι «μπέμπηδες» θέλουν να πάρουν το... αίμα τους πίσω για πέρσι που έχασαν το πρωτάθλημα. Η φυγή του Τεό Λοράντου αποδυναμώνει σίγουρα την ομάδα αλλά το πολύ καλό φυτώριο νέων παικτών που διαθέτει είναι σίγουρο ότι θα βγάλει και φέτος αρκετά ταλέντα. Τη θέση του ξένου Πέταρ Τρμπόγιεβιτς πήρε ο Ρουμάνος Πέτρε Σαντάνα που αγωνιζόταν στον Ηλυσιακό.

Τα αουτσάιντερ

Πρώτος και καλύτερος σε αυτήν την κατηγορία δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Παναθηναϊκό, Οι «πράσινοι» μπορεί πέρσι να έμειναν με τα όνειρα που είχαν αφού η απειρία τους δεν τους έδωσε το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν κάποια από αυτά, φέτος όμως παρουσιάζονται πιο έμπειροι, ακόμα πιο ενισχυμένοι (Λοράντος, Βλάχος, Καραμπέτσος, Ζαγουράκης) και με νέο καπετάνιο τον Νίκο Αρμενάκη βάζουν πλώρη για ψηλά. Από κει και πέρα η Χαλκίδα έκανε αρκετές αλλαγές και σε έμψυχο δυναμικό. Ο νέος προπονητής, ο Ανέστης Πεσματζόγλου (βοηθός του Νάκιτς πέρσι), θα προσπαθήσει να βάλει τη Χαλκίδα ξανά στο κλαμπ των ισχυρών. Απώλεια βέβαια θα πρέπει να θεωρηθεί η φυγή του Χούμπερτ. Από κει και πέρα υπάρχουν τα Χανιά που θέλουν να πραγματοποιήσουν μια πορεία ανάλογη με την περσινή και «όπλο» τους για αυτό αποτελεί η ισχυρή τους έδρα. Το δρόμο προς την κορυφή που ψάχνει εδώ και μερικά χρόνια ελπίζει να βρει φέτος η Γλυφάδα που στον πάγκο της θα έχει για άλλη μια χρονιά τον Κυριάκο Γιαννόπουλο. Πάντα υπολογίσιμη η Πάτρα ελπίζει ότι και φέτος θα μπει σφήνα στους μεγάλους.

Οι υπόλοιποι

Με ορόσημο το ένδοξο παρελθόν ο Εθνικός ψάχνει και φέτος το δρόμο που θα τον οδηγήσει και σε κάποιο ανάλογο μέλλον. Οι Πειραιώτες με τιμονιέρη ένα από τα μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού πόλο, τον Ούγγρο Πέταρ Ρούσοραν, πιστεύουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική. Την περσινή χρονιά δε θέλουν να τη θυμούνται με τίποτα στη Χίο όπου λόγω τιμωριών της έδρας και κακής αγωνιστικής παρουσίας η ομάδα παρουσίασε εικόνα διάλυσης. Φέτος ήδη τα πράγματα έχουν συμμαζευτεί και με τον Ομηρο Πολυχρονόπουλο στον πάγκο της θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Η ευχάριστη έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος Ηλυσιακός δείχνει και φέτος ισχυρός και πιστεύουν ότι και φέτος πολλοί από τους ισχυρούς θα πέσουν όπως και πέρσι «θύματά» της. Τέλος, Αρης και Π.Φάληρο θα παλέψουν για να κρατηθούν στα μεγάλα σαλόνια που ανέβηκαν πέρσι από την Α2.


M. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ