Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
H λογοτεχνία στη... Θεσσαλονίκη

Την πνευματική και λογοτεχνική παράδοση της Θεσσαλονίκης διερευνά η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά "Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη".Δέκα αυτόνομα ντοκιμαντέρ που άρχισαν να προβάλλονται από τη Μ. Δευτέρα στην ΕΤ - 3 και θα ολοκληρωθούν τη βδομάδα της Διακαινησίμου. Μέσα από τα κινηματογραφημένα επεισόδια σκιαγραφούνται οι ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, οι οποίες επέδρασαν στην ανάπτυξη της λογοτεχνίας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στη σειρά ντοκιμαντέρ μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, καθώς και από κινηματογραφικά ντοκουμέντα πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, επισημαίνεται η ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης. Γίνεται, επίσης, αναφορά και αναλύεται ο βαθμός επίδρασης των γεγονότων, πάνω στην κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης.

Τα κείμενα είναι του Γιώργου Αναστασιάδη,καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του λογοτέχνη και συγγραφέα Περικλή Σφυρίδη.Τα κείμενα διαβάζουν ο Δημήτρης Καρέλλης και η Λυδία Φωτοπούλου.Η φωτογραφία, τέλος, είναι του Αλέξη Γρίβα.Σήμερα στις 22.00 από την ΕΤ - 3 θα μεταδοθεί το τρίτο επεισόδιο, με τίτλο "Το χάραμα του 20ού αιώνα - Μακεδονικός αγώνας".Από το τέλος του 19ου αιώνα η Θεσσαλονίκη, αρχίζει να παίρνει την όψη μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Το χάραμα του 20ού αιώνα τη βρίσκει με έργα υποδομής, ενώ η σιδηροδρομική σύνδεσή της το 1888 με την Ευρώπη, αποτελεί κύριο σημείο επαφής με τα σύγχρονα για εκείνη την εποχή, καλλιτεχνικά και πνευματικά ρεύματα της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ