Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Λεηλασίες τροφίμων και "περίεργες" δηλώσεις

ΚΙΣΑΝΓΚΑΝΙ.-

Ζαϊρινοί χωρικοί, οπλισμένοι με μαχαίρια, επιτέθηκαν και χτες για δεύτερη συνεχή μέρα σε καταυλισμούς προσφύγων από τη Ρουάντα στο ανατολικό Ζαϊρ, για να εκδικηθούν για το θάνατο έξι Ζαϊρινών.

Οπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ορισμένοι κάτοικοι του Κασέσε, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια του Κισανγκάνι, ξεκίνησαν τα ξημερώματα για δύο γειτονικούς καταυλισμούς, όπου ζουν 55.000 Χούτου, πρόσφυγες από τη Ρουάντα. Σκοπός τους ήταν να εκδικηθούν και να εκδιώξουν τους πρόσφυγες από τους καταυλισμούς. Οι πυροβολισμοί που ακολούθησαν διήρκεσαν μιάμιση ώρα και ορισμένοι από τους χωρικούς έτρεξαν στο δάσος να κρυφτούν, δήλωσε ένας δάσκαλος από το Κασέσε, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος ήθελε να αποφύγει τις συγκρούσεις.

Οι επιθέσεις του τελευταίου 48ωρου που εκδηλώνονται στο Κασέσε έχουν έκτοτε "παγώσει" το έργο των ανθρωπιστικών αποστολών. Εκπρόσωπος του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων" ανακοίνωσε πως οι προχτεσινές λεηλασίες ομάδας Ζαϊρινών πολιτών είχαν ως αποτέλεσμα την αρπαγή 200 μετρικών τόνων τροφίμων, που είχαν αρχικό προορισμό και σκοπό τη διατροφή 100.000 Ρουαντέζων προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς του ανατολικού Ζαϊρ.

Πιέσεις στους αντάρτες για συμφωνία με τον δικτάτορα;

Εκπρόσωπος των ανταρτικών δυνάμεων του Ζαϊρ υποστήριξε ότι ασκούνται πιέσεις στον ηγέτη των ανταρτών Λοράν Καμπίλα για συμβιβασμό με τη χούντα της Κινσάσα και πρόσθεσε ότι έχουν καταφθάσει στη χώρα 400 Κινέζοι στρατιώτες σε ενίσχυση του Μομπούτου Σέσε Σέκο. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί διαψεύστηκαν αμέσως από τον πρεσβευτή της Κίνας στη ζαϊρινή πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, ο "υπουργός Οικονομικών" των ανταρτικών δυνάμεων του Ζαϊρ, Μουάνα Νάνγκα Μαουανπάνγκα, ανέγνωσε ανακοίνωση του ηγέτη των ανταρτών Λοράν Καμπίλα, στην οποία αναφέρεται η άφιξη μεγάλου αριθμού κινεζικών στρατευμάτων στην Κινσάσα".Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο Καμπίλα θα αντισταθεί σε όλες τις πιέσεις που του ασκούνται για συμβιβασμό με τον Μομπούτου και πρόσθεσε ότι στο εξής οι αντάρτες θα θεωρούν οποιονδήποτε ξένο στρατιώτη ως στόχο. "Δε θα υποκύψουμε", κατέληξε...

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες δυτικές δυνάμεις πιέζουν τον Καμπίλα να συμβιβαστεί με τον Μομπούτου, κατέστησε όμως σαφές ότι οι ανταρτικές δυνάμεις δε θα σταματήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας Κινσάσα, μέχρις ότου ο Μομπούτου υποβάλει την παραίτησή του.

Οι ισχυρισμοί των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" σχετικά με την αποστολή 400 Κινέζων στρατιωτών στην Κινσάσα διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση της Κίνας.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Κινσάσα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διέψευσε επίσημα κάθε ανάμειξη Κινέζων στρατιωτών στο Ζαϊρ, σημειώνοντας κατά λέξη: "Η πολιτική της χώρας μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη προς κάθε ξένη ανάμειξη σε μία κυρίαρχη χώρα. Αυτές οι κατηγορίες είναι εντελώς ανυπόστατες, απολύτως αδύνατες και αποκαλύπτουν το "ράδιο αρβύλα" των ανταρτών".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εκτάκτου Ανάγκης του καθεστώτος Μομπούτου, στρατηγός Λικούλια Μπολόνγκο, τόνισε ότι ο στρατός του Ζαϊρ θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων για να υπερασπιστεί την Κινσάσα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Λικούλια κάλεσε τους ξένους και τους Ζαϊρινούς που διαμένουν στην Κινσάσα, με πληθυσμό πέντε περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, να παραμείνουν ήρεμοι και να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις απειλές των ανταρτών περί επικείμενης επίθεσής τους κατά της πρωτεύουσας.

Ο Ζαϊρινός αξιωματούχος πρόσθεσε πως η απειλή του Καμπίλα ότι θα επιτεθεί κατά της πρωτεύουσας σε τρεις βδομάδες αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου, τον οποίο οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία στη διάρκεια του εξάμηνου εμφυλίου πολέμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενική απεργία, συμπλοκές, αλλά και συνάντηση(1997-05-15 00:00:00.0)
Οργιάζουν οι φήμες περί παραίτησης του Μομπούτου(1997-05-11 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο Καμπίλα και νέο δράμα με πρόσφυγες(1997-05-06 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο Καμπίλα και νέο δράμα με πρόσφυγες(1997-05-06 00:00:00.0)
Η Κινσάσα ο τελευταίος στόχος των ανταρτών(1997-05-02 00:00:00.0)
Η Κινσάσα ο τελευταίος στόχος των ανταρτών(1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ