Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ι. Β. ΛΕΝΙΝ - 127 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ
Πάντα ζωντανός και επίκαιρος

22 Απρίλη 1870. Στην πόλη Σιμπίρσκ, στο Βόλγα, γεννήθηκε ο άνθρωπος που το όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη μαζί με τους Μαρξ και Ενγκελς. Ο Λένιν, ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος των μπολσεβίκων, που καθοδήγησε την ταξική πάλη στη Ρωσία ως τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της ανθρώπινης κοινωνίας από την προϊστορία στην ιστορία. Το τεράστιο επαναστατικό του έργο είναι στις σύγχρονες συνθήκες ακόμη πιο επίκαιρο, ζωντανός οδηγός στην καθοδήγηση της δράσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός της εποχής μας, εποχή του ιμπεριαλισμού και της γενικής κρίσης του συστήματος. Οι εξελίξεις που συντελούνται στις συνθήκες έντασης της διεθνοποίησης και της προσπάθειας του μονοπωλιακού καπιταλισμού να απαντήσει σ' αυτές από τη σκοπιά της δικής του στρατηγικής με τη διάφορες μορφές καπιταλιστικής ενοποίησης αναδεικνύουν ακόμη πιο αποκαλυπτικά το αντιδραστικό, παρασιτικό, αποκρουστικό περιεχόμενο του καπιταλισμού. Του συστήματος, που, παρά τη γενικευμένη επίθεση ενάντια στο εργατικό κίνημα, είναι καταδικασμένο να εξελίσσεται μέσα στις αξεπέραστες αντιθέσεις του, περιμένοντας το νεκροθάφτη του. Αυτήν ακριβώς την προοπτική έδωσε με το έργο του ο Λένιν. Με την επεξεργασία της στρατηγικής και της τακτικής του εργατικού κινήματος στην εποχή του ιμπεριαλισμού, σαν εποχής για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, με τη θεωρία για το Κόμμα Νέου Τύπου, με τις αρχές και τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, αλλά και το έργο του για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, ο Λένιν άφησε παρακαταθήκη για την παγκόσμια εργατική τάξη, ώστε να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή: Την πλήρη και οριστική ανατροπή του καπιταλισμού με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, για την οικοδόμηση της αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας.

Γιορταστικές εκδηλώσεις

Για τους Ρώσους κομμουνιστές, η μέρα της γέννησης του Β. Ι. Λένιν τιμάται ιδιαίτερα κάθε χρόνο στις 22 Απρίλη με γιορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, διαλέξεις, επιστημονικές συνδιασκέψεις. Φέτος, στο Μαυσωλείο, όπου αναπαύεται η σορός του Λένιν, οι ηγέτες των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας και κοινωνικών οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια. Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στην Κόκκινη Πλατεία, μια ομάδα παιδιών έγιναν δεκτά στην πιονιέρικη οργάνωση "Λένιν", τους φόρεσαν την κόκκινη γραβάτα. Στο 4ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ (19 - 20 Απρίλη 1997) "απονεμήθηκε" στον Β. Ι. Λένιν το κομματικό βιβλιάριο αρ. 1. Ο Λένιν είναι για πάντα γραμμένος στη δύναμη της Κομματικής Οργάνωσης του διαμερίσματος Μοσκβορέτσιε της Μόσχας. Το κομματικό βιβλιάριο επιδόθηκε πανηγυρικά στην ανεψιά του Λένιν, Ολγα Ουλιάνοβα, η οποία, μιλώντας στο Συνέδριο, είπε ότι θα παραδώσει το βιβλιάριο για φύλαξη στο Μουσείο Λένιν στο Λένινσκιε Γκόρκι.

Σε όλη τη Ρωσία, σε πολλά μέρη των άλλων Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ, πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις για τα 127 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν με το σύνθημα πάλης για την αποκατάσταση της λαϊκής εξουσίας και την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ