Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Σαράντα χρόνια ΟΣΝΙΕ

Σε εκδήλωση που έγινε για τα σαραντάχρονα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο και οι νεότεροι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν

Παλιοί και νέοι συνδικαλιστές έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο κτίριο της ΓΣΕΕ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Οι παλιοί έκαναν αναδρομή στο παρελθόν, στους σκληρούς αγώνες τους και στις επιτυχίες του κλάδου. Μίλησαν για τα οράματά τους, για το σπουδαίο αυτό κομμάτι από τη ζωή τους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο παλαίμαχος συνδικαλιστής και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Τζούδας.

Οι νεότεροι, έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα κόντρα σ' αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε ένα απλό τυπικό θεσμό, κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης και του "κοινωνικού διαλόγου".

Η ΟΣΝΙΕ δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και τα πρώτα χρόνια της "ζωής" της ήταν υπό τον έλεγχο των εργοδοτικών δυνάμεων και των εργατοπατέρων.

Το 1964 είναι ο σταθμός για την ιστορία της ΟΣΝΙΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή που δημιουργήθηκε από εργαζόμενους σε 14 νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα για μια Ομοσπονδία "των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών".Με πρωτοπόρους αγωνιστές τους Γ. Τζούδα και Λ. Σακελλαρίου,ξεκινάει μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων στους τόπους δουλιάς. Μια αγωνιστική πορεία, που ανακόπτεται με την επιβολή της χούντας το 1967.

Η πτώση της χούντας το '74 δεν αλλάζει την κατάσταση, αφού η χουντική διοίκηση της Ομοσπονδίας δε θίγεται. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χρόνια αγώνα για τον εκδημοκρατισμό και οι πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων του '64 αναλαμβάνουν και πάλι τα "ινία" της Ομοσπονδίας. Το 1978 και ενώ η κυβέρνηση είχε βάλει πλώρη για τη διάσπαση του κινήματος στο χώρο, πρόεδρος αναδεικνύεται η Ελένη Ορφανού,που ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Ομοσπονδίας μέχρι τότε. Διατήρησε τη θέση αυτή επιτυχώς επί δέκα συναπτά έτη, ανοίγοντας - όπως σημειώθηκε από το σημερινό πρόεδρο Β. Τουμπέλη - ένα νέο δημιουργικό, αγωνιστικό κεφάλαιο στην ιστορία της ΟΣΝΙΕ, που συνεχίζεται και σήμερα.

"Αυτή η δυναμική πορεία της ΟΣΝΙΕ, αυτοί οι αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών δουλιάς, για τη διασφάλιση των κεκτημένων που με αίμα κέρδισαν οι εργαζόμενοι, στους σημερινούς καταθλιπτικούς καιρούς της ολομέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου, ανοίγει έναν νέο δρόμο", ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,που προέρχεται από τον κλάδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις εργοδοτικών συνδικαλιστών(10/8/2012)
Με κουρνιαρχτό επιχειρεί συγκάλυψη της κατάπτυστης σύμβασης(21/7/2012)
Κανείς να μη δεχτεί την προδοτική ΣΣΕ της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ!(5/7/2012)
Οργανωμένη αντίσταση στην επίθεση των εργοδοτών(2/4/2011)
Στοχοποιούν τη συνδικαλιστική δράση(4/6/2009)
Μαντρώνουν συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ(22/11/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org