Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΦΟΥ, ΓΓ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΗ
Δρόμος αντίστασης

- Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την εργατική Πρωτομαγιά. Γιατί στις σημερινές συνθήκες είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνουν σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικαλιστές στην πλατεία Συντάγματος;

- Το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς είναι αγωνιστικό, ταξικό, ενωτικό και διεκδικητικό, ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία και τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν. Αυτό το περιεχόμενο έδωσαν οι αγώνες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου για την κατάκτηση δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών. Σήμερα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, επιβάλλουν στο συνδικαλιστικό κίνημα τη συνέχιση της ταξικής πορείας του για τη λύση των προβλημάτων. Στη συντονισμένη επίθεση κατά των κεκτημένων μας, δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Δρόμο που ακολουθούν τα συνδικάτα της Αθήνας και ομοσπονδίες, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Ο άλλος δρόμος είναι της υποταγής, της ενσωμάτωσης και παράδοσης των κατακτήσεων που ακολουθούν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ. Καταγγέλλουμε τη λογική των πλειοψηφιών αυτών, που προσπαθεί να μετατρέψει το εργατικό κίνημα σε μακρύ χέρι των βιομηχάνων. Αυτή τη λογική την απορρίπτει και η εργατική τάξη και θα δώσει αγωνιστική απάντηση με τη μαζική της συμμετοχή στο Σύνταγμα, για μια ταξική Πρωτομαγιά.

- Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά εξορμήσεων σε χώρους δουλιάς. Τι εικόνα έχετε σχηματίσει, υπάρχει ανταπόκριση από τους εργαζόμενους;

- Στο χρόνο που πέρασε οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι μ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, με το αποκρουστικό της πρόσωπο, με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έστρεψε το κράτος ενάντια στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια "βιομηχανία" νόμων που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις. Οπως ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, ο νόμος για την επιδότηση των εργοδοτών, το ΠΔ για τη δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό κλπ. Είδαν την απουσία απ' τους αγώνες των πλειοψηφιών των διοικήσεων των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είναι επόμενο η πρόταση για ταξική, ενωτική, αγωνιστική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα να βρίσκει την αποδοχή των εργαζομένων, που πολλές φορές εκφράζουν και τον ενθουσιασμό τους για τη συνέχιση της ταξικής πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Και μετά την Πρωτομαγιά; Τι απαιτείται κατά τη γνώμη σας να γίνει από κει και πέρα;

- Εμείς πιστεύουμε ότι η Πρωτομαγιά πρέπει να είναι η αρχή, να στείλει μηνύματα σε κυβέρνηση, ΣΕΒ, Ευρωπαϊκή Ενωση και πολυεθνικές, ότι η εργατική τάξη θα υπερασπίσει τις κατακτήσεις της, θα συντρίψει τα αντεργατικά τους σχέδια, θα παλέψει για τη λύση των προβλημάτων της, για μια καλύτερη ζωή. Η Εργατική Πρωτομαγιά ας αποτελέσει το ξεκίνημα για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να μετατρέψουν τους χώρους δουλιάς σε κάστρα αντίστασης και πάλης και να οικοδομήσουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο, για να μην περάσει η αντεργατική καταιγίδα του "μαύρου" μετώπου κυβέρνησης και βιομηχάνων.

Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμήθηκε με αγώνα η Πρωτομαγιά!(9/5/2000)
Να ακουστεί δυνατά η φωνή της εργατιάς!(6/5/2000)
Ολοι μαζί στον αγώνα!(3/5/2000)
Ενότητα στον αγώνα(27/4/2000)
Ματαιοπονούν(3/5/1997)
Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ(2/5/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org