Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημαντική εκδήλωση και πρωτοβουλία

Ηταν μια σημαντική πρωτοβουλία η διοργάνωση ενός διήμερου απ' το Εθνικό Συμβούλιο (ΕΣΥΝ) κατά των Ναρκωτικών, υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθήνας Δ. Αβραμόπουλου.

Αυτό το διήμερο ήταν το πεδίο συνάντησης όλων των στεγνών θεραπευτικών κοινοτήτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μάχονται κατά των ναρκωτικών (Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στις ευρωπαϊκές πόλεις κατά των ναρκωτικών). Επίσης, συμμετείχαν επιστήμονες και κονωνικοπολιτικοί παράγοντες που κατέληξαν - σε γενικές γραμμές - στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να γίνει αποποινικοποίηση της χρήσης και να μη γίνει διαχωρισμός "σκληρών - μαλακών", αλλά να δοθεί το βάρος στην πρόληψη, "η οποία είναι το καλύτερο όπλο" κατά των ναρκωτικών, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Β. Μάνος. Επίσης απ' όλους επισημάνθηκε ότι τα υποκατάστατα δε λύνουν το πρόβλημα καθώς το συντηρούν. Στο θέμα της αποποινικοποίησης η κυβέρνηση πατάει σε δύο βάρκες: Διά του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στη Βουλή διαβεβαίωσε - απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του κόμματός του Ν. Αλευρά - ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Πρόσθεσε όμως ότι η νομοθεσία πρέπει να είναι κοινή στις ευρωπαϊκές χώρες και ότι για αυτό η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οπως όμως δήλωσε (19.12.1997) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στην πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής του Δουβλίνου συμφώνησε με τον Ολλανδό ομόλογό του να προωθήσουν από κοινού την αποποινικοποίηση της κάνναβης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το θέμα της αποποινικοποίησης "διαπερνά" όλα κόμματα - πλην του ΚΚΕ που έχει ενιαία και καθαρή θέση ενάντια στην αποποινικοποίηση. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται με αυτή τη θέση, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στη Διαρκής Επιτροπή Νεολαιών (ΔΕΝ). Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, έχει ταχθεί υπέρ του παραδειγματισμού των νέων απ' τις θεραπευτικές κοινότητες.

Εκεί που τα πράγματα είναι "ξεκάθαρα" είναι στο Συνασπισμό: Την προηγούμενη μέρα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης η Νεολαία του ΣΥΝ και την ίδια μέρα των ανακοινώσεων, το Γραφείο Τύπου του κόμματος, τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ