Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΛΤΑ
Στον αέρα το σύστημα ταχυπληρωμών

Σοβαρός διαγράφεται πλέον ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία του συστήματος ταχυπληρωμής των ΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα ολόκληρη η δραστηριότητα του Οργανισμού, που σχετίζεται με εισπράξεις και πληρωμές λογαριασμών, αλλά και με τις ταχυδρομικές επιταγές, να τιναχτεί στον αέρα. Το πρόβλημα προέκυψε από τη μη έγκαιρη ανανέωση του συστήματος συλλογής - εισαγωγής δεδομένων και ενώ έχει ήδη λήξει από τον περασμένο Σεπτέμβρη η υποχρέωση της προμηθεύτριας εταιρίας για την παροχή τεχνικής υποστήριξης, που χωρίς αυτή είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος που χρησιμοποιούν τα ΕΛΤΑ εδώ και δέκα χρόνια. Η προφορική δέσμευση του προμηθευτή για την παροχή "σέρβις" είναι μέχρι το τέλος Απρίλη και γίνεται φανερό ότι από κει και πέρα τα ΕΛΤΑ καθίστανται ουσιαστικά "όμηροι" των διαθέσεών του με ό,τι συνεπάγεται για την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού.

Το σύστημα "OCR" επεξεργάζεται όλα τα τυποποιημένα έντυπα εισπράξεων - πληρωμών που διακινούνται στα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας και αποτελείται από δύο οπτικούς αναγνώστες, δίκτυο, υπολογιστές - σταθμούς εργασίας, με τα αντίστοιχα πακέτα λογισμικού. Με την επεξεργασία επιτυγχάνεται ο ισοσκελισμός των αποστολών και ενημερώνονται οι πελάτες.

Η σπουδαιότητα, για το δημόσιο ταχυδρομείο, του συστήματος της ταχυπληρωμής είναι πασιφανής, αφού μέσω αυτού καλύπτεται ένας μεγάλος αριθμός εισπράξεων και παραστατικών τόσο μεγάλων πελατών του δημόσιου τομέα (ΟΤΕ, ΔΕΗ), όσο και του ιδιωτικού τομέα (εμπορικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, μικρές τράπεζες κτλ.), αλλά και εξυπηρετώντας χιλιάδες δικαιούχους αρκετών ταμείων. Μόνο η υπηρεσία των ταχυδρομικών επιταγών του εσωτερικού διακινεί παραστατικά που ετησίως ανέρχονται σε πέντε εκατομμύρια. Τα τέλη που εισέρευσαν στα ΕΛΤΑ μόνο κατά το 1996, για τις εισπράξεις και πληρωμές που εκτέλεσαν, ξεπέρασαν τα 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές και τα χρήματα που διακινούν ξεπερνούν το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου. Κεφάλαια καθόλου ευκαταφρόνητα για έναν Οργανισμό που αντιμετωπίζει όχι μόνο το χρονίζον πρόβλημα των ελλειμμάτων, αλλά και αυτό της οικονομικής ρευστότητας. Με δεδομένο ότι στο πεδίο αυτό τα ΕΛΤΑ έχουν σκληρούς ανταγωνιστές, ιδιαίτερα στα "πρόσωπα" των τραπεζών, και τα κεφάλαια που διακινούνται σε τέτοιου είδους συναλλαγές ξεπερνούν τα τρία τρισ., η οποιαδήποτε εμπλοκή στις δραστηριότητες του ταχυδρομείου ισοδυναμεί τουλάχιστον με ανοιχτή πριμοδότηση των τραπεζιτών και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

Οπως σημειώνουν παράγοντες των ΕΛΤΑ, η οποιαδήποτε καθυστέρηση μηχανογραφικής επεξεργασίας και απόδοσης των οφειλόμενων ποσών αποτελεί αντισυμβατική συμπεριφορά προς τους πελάτες τους και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια "σε αφανισμό όλο το σύστημα της ταχυπληρωμής". Επιπλέον, οι καθυστερημένες αποδόσεις προκαλούν οικονομικές αξιώσεις σε βάρος του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθυστέρηση απόδοσης των εισπράξεων στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ - για λόγους ρευστότητας - και μόνο για ένα μήνα, στοίχισαν στα ΕΛΤΑ επιπλέον επιβάρυνση (τόκοι υπερημερίας) 350 εκατομμύρια. Τέλος σημειώνουν ότι εκτός από τους οικονομικούς κινδύνους τίθεται θέμα εξυπηρέτησης των πολιτών, που κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τον Οργανισμό και μειώνει την αξιοπιστία του.

Βέβαια και στην περίπτωση λειτουργίας της ταχυπληρωμής, όπως και για τη γενικότερη καθυστέρηση στην ανάπτυξη των ΕΛΤΑ, εκτός από τις ευθύνες που εστιάζονται στη διοίκηση, ο πυρήνας των προβλημάτων βρίσκεται στην πολιτική μειώσεων των δαπανών που επιβάλλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αλλά και στην αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις επενδύσεις που έχει ανάγκη το δημόσιο ταχυδρομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλείνουν ταχυδρομεία ελέω ιδιωτικοποίησης(2002-03-12 00:00:00.0)
«Ναι μεν αλλά» για το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ(2002-01-30 00:00:00.0)
Περιοδείες(2001-05-12 00:00:00.0)
Απεργία στα ΕΛΤΑ(1997-11-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-05-03 00:00:00.0)
Υπονομεύονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία(1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ