Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο φόβος του εγκλήματος προκαλεί ρατσισμό και ξενοφοβία

"Η διάδοση του φόβου του εγκλήματος είναι εξίσου προβληματική με την όξυνση της εγκληματικότητας. Κι αυτό διότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στη χάραξη και στην εφαρμογή μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής, εγκληματοπροληπτικού χαρακτήρα και διότι μπορεί να συμβάλει στην επέκταση των συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών, αλλά και να ενισχύσει τη δράση στιγματιστικών στερεοτύπων, (ρατσισμός, ξενοφοβία)" τόνισε η Χ. Ζαραφωνίτου, μιλώντας στη χτεσινή δεύτερη μέρα του επιστημονικού συμποσίου με θέμα:"Εγκληματίες και θύματα στο κατώφλι του 21ου αιώνα". Το συμπόσιο έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το διοργάνωσαν το Πάντειο με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

"Τα στιγματιστικά στερεότυπα", πρόσθεσε η Χ. Ζαραφωνίτου "οδηγούν τελικά στην περιθωριοποίηση ολόκληρων ομάδων πληθυσμού, αλλά ακόμα και ολόκληρων συνοικιών των πόλεων".

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για το θέμα αυτό στο δήμο της Καλλιθέας, η πλειοψηφία όσων κατοίκων ρωτήθηκαν αισθάνονται ανασφάλεια, η οποία απορρέει από το φόβο πιθανής θυματοποίησής τους. Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιοχές στην πόλη, όπου φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόνοι, το 60,5% των γυναικών και το 39,5% των ανδρών απάντησαν θετικά.

Στην ερώτηση τι φοβούνται περισσότερο σε αυτές τις περιοχές το 70,7% των απαντήσεων αναφέρονται στα ναρκωτικά, το 52,4% στις προσβολές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας, το 51,2% στις κλοπές και διαρρήξεις, το 42,7% στις ληστείες και το 45,1% στις προσβολές κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Οσον αφορά στον εντοπισμό των παραγόντων που δημιουργούν τη σχετική με το έγκλημα ανασφάλεια, από τη μελέτη των απαντήσεων απορρέει η παρακάτω ιεράρχηση: Η ανεπαρκής αστυνόμευση (65,9%), τα ναρκωτικά (62,2%), οι αλλοδαποί (54,9%), οι ερημικές και κακοφωτισμένες περιοχές (47,6%), η αδιαφορία των περαστικών (39%) και ο τρόπος παρουσίασης του εγκληματικού φαινομένου από τα ΜΜΕ (32,9%). Αντίθετα, δε φαίνεται να αποτελούν λόγους έντασης του φόβου του εγκλήματος, λόγω των μικρών ποσοστών που συγκέντρωσαν οι εξής παράγοντες: Η πραγματική θυματοποίηση (μόνο το 25,6% των απαντήσεων αναφέρθηκαν σε θυματοποίηση των ίδιων ή κοντινών τους προσώπων), η ύπαρξη εγκατελειμμένων σπιτιών (26,8%), κέντρων διασκέδασης (24,4%) και αστέγων (13,4%).

"Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των μεσαίων συνοικιών των σύγχρονων αστικών κέντρων και για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η εικόνα που απορρέει είναι περισσότερο ή λιγότερο αντιπροσωπευτική", είπε η Χ. Ζαραφωνίτου.

Η έρευνα έγινε το 1996 και για το σκοπό αυτό μοιράστηκαν 100 ερωτηματολόγια σε κατοίκους της Καλλιθέας αντιπροσωπευτικά επιλεγμένους, ανάλογα με τη διεύθυνση της κατοικίας τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ