Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΤΜΟΑ

Τη μετάταξή τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων ζητούν οι υπάλληλοι του, κατ' ευφημισμόν, Ειδικού Ταμείου Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών, ταυτόχρονα με την επίλυση των άλλων θεσμικών και οικονομικών τους προβλημάτων

Σε νέα αγωνιστική κινητοποίηση προχωρούν τη Δευτέρα οι 600 περίπου εργαζόμενοι του ΕΤΜΟΑ (Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών), αφού εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι. Συγκεκριμένα θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 7 μέχρι τις 11 π.μ. και ταυτόχρονα κατάληψη των γραφείων της γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Χαρ. Τρικούπη.

Τα προβλήματα του ΕΤΜΟΑ - τονίζει στο "Ρ" ο Θανάσης Πατουλιάς μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων - είναι πολλά και ανυπέρβλητα. "Είναι ένα κατ' ευφημισμόν Ταμείο χωρίς οργανισμό, χωρίς αρμοδιότητα, χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς όραμα, που οι κατ' επίφασιν υπάλληλοί του προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ".

Το Ταμείο αυτό ιδρύθηκε το 1922 με σκοπό τη συντήρηση των οδοστρωμάτων της πρωτεύουσας, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε και άλλα αντικείμενα, όπως το πράσινο (διαχειρίζεται το Πεδίον του Αρεως), τη διαγράμμιση, σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση των δρόμων. Μέχρι το 1976 είχε ίδια έσοδα που προέρχονταν από ποσοστό επί της τιμής των εισιτηρίων των αστικών και υπεραστικών Λεωφορείων και από ενοίκια καταστημάτων στην Ομόνοια, στο Πεδίον Αρεως κλπ. Τότε, με το νόμο 281/76, το έσοδο των εισιτηρίων καταργήθηκε και σε αναπλήρωσή του εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό επιχορήγηση που, ενώ σήμερα θα έπρεπε να φτάνει τα 2,593 δισ. δρχ., ανέρχεται μόνο σε 2,2 δισ. δρχ. Υπάρχει δηλαδή ένα έλλειμμα στις ανελαστικές δαπάνες του Ταμείου ύψους 400 εκατ. δρχ. που η κυβέρνηση αρνείται να το καλύψει.

Στο μεταξύ ενώ σιγά σιγά οι υπάλληλοι του ΕΤΜΟΑ έχουν σχεδόν πλήρως αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, το Ταμείο ασχολείται με την ανάθεση του αντικειμένου του σε ιδιώτες με μεγαλύτερη ασφαλώς επιβάρυνση για το δημόσιο.

Οπως υπογραμμίζει ο Θ. Πατουλιάς, οι εργαζόμενοι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δε θα ήταν αντίθετοι με τη μετάταξη όλου του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, αρκεί να ισχύσουν οι εξής προϋποθέσεις: Να έχουν την ίδια υγειονομική περίθαλψη με αυτή των δημοσίων υπαλλήλων και να καλύψει το κράτος το κόστος από την αλλαγή της ασφαλιστικής τους κάλυψης (τώρα τους καλύπτει το ΙΚΑ).

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα του εργατοτεχνικού προσωπικού που υπάγεται στο ΕΤΜΟΑ, είναι ότι βρίσκεται όλο σχεδόν το χρόνο σε επιφυλακή και αποτελεί την ομάδα κρούσης για να επέμβει σε όλες τις καταστροφές που επιλαμβάνεται το ΥΠΕΧΩΔΕ (σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές, εκχιονισμοί κλπ), ενώ δεν αποζημιώνεται ακόμη και όταν δρα εκτός έδρας!

Οι κινητοποιήσεις, λοιπόν, των εργαζομένων του ΕΤΜΟΑ έχουν πολλά αίτια και δε γίνονται μόνο επειδή μένουν απλήρωτοι τόσες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ