Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ
Επιδείνωση των σχέσεων

ΒΟΝΝΗ.-

Τόσο η Γερμανία, όσο και το Ιράν ανακοίνωσαν χτες ότι ανακαλούν αντιστοίχως τους πρεσβευτές τους, μετά την ετυμηγορία γερμανικού δικαστηρίου ότι Ιρανοί ηγέτες είχαν διατάξει τη δολοφονία Κούρδων αντιπολιτευομένων που πραγματοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά τη δικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο του Βερολίνου για τη δολοφονία 4 Ιρανών Κούρδων πολιτικών το 1992, σύμφωνα με την οποία οι δράστες έδρασαν με εντολή της ιρανικής ηγεσίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε πως θα εκδιώξει 4 Ιρανούς διπλωμάτες από τη Γερμανία, χωρίς όμως να τους κατονομάζει.

Το δικαστήριο του Βερολίνου ανέφερε ότι τη διαταγή για τις δολοφονίες έδωσε η Επιτροπή Ειδικών Υποθέσεων του Ιράν, στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος του Ιράν, ο πνευματικός ηγέτης της χώρας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κανέναν συγκεκριμένα.

Ετσι, μετά από ακροαματική διαδικασία που κράτησε περίπου τριάμισι χρόνια, το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Ιρανό Καζέμ Νταράμπι και τον Λιβανέζο Αμπάς Ραγέλ, με την κατηγορία της δολοφονίας του εξόριστου ηγέτη του Ιρανικού Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Σαντέχ Σαραφκαντί, δύο συνεργατών του και ενός μεταφραστή, στη διάρκεια επίθεσης στο εστιατόριο "Μύκονος" του Βερολίνου. Αλλοι δύο Λιβανέζοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 5 ως 11 χρόνια και ένας αθωώθηκε.

Ωστόσο, μιλώντας από τη Μόσχα, ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Ακμπάρ Νατέκ Νούρι απέρριψε τις κατηγορίες του δικαστηρίου του Βερολίνου εναντίον της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας του Ιράν για τη δολοφονία Κούρδων αντιφρονούντων.

Πάντως, οι γερμανικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, φοβούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ