Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Ωμή παραβίαση κάθε μορφής Δικαίου

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε αυθαίρετες και αυταρχικές ερμηνείες του Συντάγματος και των νόμων του κράτους κατέφυγε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,προκειμένου να καλύψει την ωμή παραβίασή τους με την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού Σώματος στην Αλβανία.

Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,αφού υποστήριξε ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία γίνεται κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησής της, το οποίο έγινε δεκτό, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΑΣΕ, όσο και από τον ΟΗΕ, ισχυρίστηκε ότι οι νόμοι της Ελλάδας δεν απαγορεύουν τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις εκτός των συνόρων του κράτους.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατ' αρχήν επισήμανε ότι υπάρχει ρητή διάταξη του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που απαγορεύει την επέμβαση σε ζητήματα που ανήκουν στην εσωτερική δικαιοδοσία οιουδήποτε κράτους, προσθέτοντας ότι πέρα από αυτό, το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη μιλά πάντοτε για διεθνείς προστριβές, διεθνή ζητήματα, εξασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και δε μιλά για εσωτερική ασφάλεια των χωρών.

Ακολούθως, τόνισε ότι η αποστολή ελληνικού στρατού εκτός των συνόρων δε στηρίζεται ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στους νόμους, που φυσικά δεν μπορούν να κινούνται εκτός των συνταγματικών πλαισίων. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πρωτοφανή ισχυρισμό του Α. Τσοχατζόπουλου ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να στέλνει εθνικές ένοπλες δυνάμεις σε αποστολές εκτός των συνόρων, αν τούτο το υπαγορεύουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ή το... "εθνικό συμφέρον", και μάλιστα με απλή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς καν να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε: "Το Σύνταγμα διατυπώνει επακριβώς τη διττή υποχρέωση του Ελληνα πολίτη: Να πάει στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά συγχρόνως η υποχρεωτική αυτή υπηρεσία του είναι για τη φύλαξη των συνόρων του ελληνικού κράτους. Δεν αναφέρεται σε οποιαδήποτε ενέργεια έξω από τα σύνορα".

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβανόμενοι ότι η αποστολή στρατιωτικού Σώματος στην Αλβανία δε στηρίζεται σε καμία μορφή Δικαίου, το έχουν βαφτίσει... "αστυνομική" δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ