• Ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία, υπό το βλέμμα της CIA, μόνο για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη
  • - Περισσότερη αντικειμενικότητα απέναντι στο Ισραήλ, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πραγματοποιεί από χτες διήμερη επίσκεψη στη Χάγη. Ανάλογο... - 1997-04-11 00:00:00.0"/>
  • Ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία, υπό το βλέμμα της CIA, μόνο για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη
  • - Περισσότερη αντικειμενικότητα απέναντι στο Ισραήλ, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πραγματοποιεί από χτες διήμερη επίσκεψη στη Χάγη. Ανάλογο... - 1997-04-11 00:00:00.0" /> Στο προσκήνιο η αντίθεση ΗΠΑ - ΕΕ... | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Στο προσκήνιο η αντίθεση ΗΠΑ - ΕΕ...
    • Μεροληψία της ΕΕ υπέρ Παλαιστινίων "βλέπει" ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που απορρίπτει, μαζί με τις ΗΠΑ, την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση
    • Ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία, υπό το βλέμμα της CIA, μόνο για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

    "Περισσότερη αντικειμενικότητα απέναντι στο Ισραήλ", ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πραγματοποιεί από χτες διήμερη επίσκεψη στη Χάγη. Ανάλογο αίτημα, σχετικά με τους Παλαιστινίους, επρόκειτο να θέσουν στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον οι απεσταλμένοι του Παλαιστινίου ηγέτη, που έφθασαν αργά χτες το βράδυ στην Ουάσιγκτον. Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Σιν Μπετ και δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποφυγή των βομβιστικών επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων. Η συνάντηση αυτή, όμως, δεν κατεύνασε τα οξυμένα πνεύματα και έτσι σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες στην πόλη της Χεβρώνα.

    "Φιλοπαλαιστινιακή η Ευρώπη", παραπονείται ο Νετανιάχου

    Τα παράπονά του για τη μεροληπτική στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ εξέφρασε, χτες, στον Ολλανδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της ΕΕ, Βιμ Κοκ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι επιμένουν να τάσσονται υπέρ της Παλαιστινιακής Αρχής τόσο με δηλώσεις τους όσο και μέσω των ευρωπαϊκών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στο επίκεντρο της κριτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού βρέθηκε η, κατά συντριπτική πλειοψηφία, απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που καταδικάζει κατηγορηματικά την ισραηλινή εποικιστική πολιτική και την οικοδόμηση του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

    Την αναγκαιότητα της ενεργότερης παρέμβασης της ΕΕ, που είναι, άλλωστε, και ο ισχυρότερος οικονομικός υποστηρικτής της "ειρηνευτικής διαδικασίας", τόνισε, μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Βιμ Κοκ. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επαναδιατύπωσε τη βαθύτατη ανησυχία της ΕΕ για τη στασιμότητα και την κρίση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και ανακοίνωσε ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς βαν ντε Μίρλο θα έχει σχετική συνάντηση, σήμερα, με τον Γιάσερ Αραφάτ, πιθανότατα στην πόλη της Γάζας.

    Ισραηλινό "όχι", παλαιστινιακό "ναι" στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

    Με τις εκτιμήσεις του Βιμ Κοκ διαφώνησε σαφέστατα και ανοιχτά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών από την ΕΕ, τόσο εξαιτίας της "έλλειψης αντικειμενικότητας" όσο και εξαιτίας της "πλήρους διαμεσολαβητικής προσπάθειας που φέρνουν σε πέρας οι ΗΠΑ". Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες, στη Χάγη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε τις δύο κύριες θέσεις του, δηλαδή ότι η οικοδόμηση του νέου οικισμού στην Ιερουσαλήμ θα συνεχιστεί και ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες θα επαναληφθούν, μόνο, όταν παταχτεί ολοκληρωτικά η δράση των "τρομοκρατών".

    Ευγενικά, αλλά κατηγορηματικά απέρριψε την πρόταση παρέμβασης της ΕΕ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο υπογράμμισε ότι "είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή βοήθεια", αλλά "τον κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση θα συνεχίσουν να κατέχουν οι ΗΠΑ".

    Την ευρωπαϊκή παρέμβαση υποδέχτηκε θερμά η Παλαιστινιακή Αρχή,η οποία, διά στόματος της Χάναν Ασράουι, υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης και απεσταλμένης του Γιάσερ Αραφάτ στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ότι "οι Ευρωπαίοι ήταν πάντα αποτελεσματικότεροι και λειτουργικότεροι από τις ΗΠΑ στις παρεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή". Η Ασράουι άφησε αιχμές κατά του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, μέχρι στιγμής, επιμένει να μη χαρακτηρίζει "παράνομο", αλλά ούτε και "εποικισμό" την οικοδόμηση του Χαρ Χόμα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και αρκείται στη διαπίστωση ότι αυτή η ισραηλινή ενέργεια αλλάζει τη φυσιογνωμία της πόλης πριν καθοριστεί το μελλοντικό καθεστώς της.

    Μετά την Ασράουι, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος θα συναντηθούν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Μαχμούντ Αμπάς, σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη, και Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας. Στόχος των δύο απεσταλμένων είναι να παρουσιαστούν στην αμερικανική διπλωματία, άλλη μια φορά, οι παλαιστινιακές θέσεις και κυρίως να επιτευχθεί η αμερικανική παρέμβαση στην κατεύθυνση της άρσης της κατασκευής του Χαρ Χόμα.

    Συμφώνησαν Αγιαλόν - Αραφάτ, όμως νέες συγκρούσεις στη Χεβρώνα

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε, στη Γάζα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τον επικεφαλής του Σιν Μπετ, των Εσωτερικών Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ, Αμί Αγιαλόν. Η συνάντηση, στην οποία παρέστη και ένας ανώτερος αξιωματούχος της CIA, του οποίου το όνομα δε γνωστοποιήθηκε, είχε ως κύριο στόχο τη δέσμευση της Παλαιστινιακής Αρχής στην προσπάθεια αποφυγής πραγματοποίησης βομβιστικών επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.Οπως δήλωσε ο Αμί Αγιαλόν, ο Γιάσερ Αραφάτ αποδέχτηκε τη συγκεκριμένη δέσμευση και σύμφωνα με τον Αγιαλόν η παλαιστινιακή αστυνομία έχει, ήδη, αποτρέψει μία, τουλάχιστον, βομβιστική επίθεση. Πάντως, ο Μοχάμεντ Νταχλάν, επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ότι, μέχρι να ανασταλεί η οικοδόμηση του Χαρ Χόμα, δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης συνεργασία Παλαιστινίων και Ισραηλινών στον τομέα της ασφάλειας και της διάλυσης των διαδηλώσεων.

    Παρά τις διπλωματικές επαφές, η ατμόσφαιρα στη Δυτική Οχθη παραμένει ηλεκτρισμένη και οξυμένη. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες στη Χεβρώνα, όπου Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από τον εβραϊκό θύλακα της πόλης και αποκρούστηκαν με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα από τον ισραηλινό στρατό. Η παλαιστινιακή αστυνομία δεν κατάφερε, αυτή τη φορά, να διαλύσει τους συγκεντρωμένους και τελικά 7 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Σχολιάζοντας τις καθημερινές συγκρούσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι φέρεται να δήλωσε ότι ο "ισραηλινός στρατός θα μπορούσε κάλλιστα να ανακαταλάβει ολόκληρη τη Χεβρώνα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κρίνεται, προς το παρόν, αναγκαίο".

    Λίγες ώρες αργότερα, παρατάθηκε επ' αόριστον ο αυστηρότατος αποκλεισμός στο χωριό Ζουρίφ της Δυτικής Οχθης, ο οποίος είχε επιβληθεί μετά τη βομβιστική επίθεση της 21ης Μάρτη στο Τελ Αβίβ, καθώς ο Παλαιστίνιος κομάντο καταγόταν από το χωριό αυτό. Η παράταση του αποκλεισμού αποφασίστηκε μετά την ανακάλυψη του πτώματος του 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη Σαρόν Εντρί, ο οποίος είχε απαχθεί στις 9 Σεπτέμβρη από την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς". Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε 20 συλλήψεις, αλλά με ανακοίνωσή του τονίζει ότι ήταν πολύτιμη η βοήθεια της παλαιστινιακής αστυνομίας στην εξιχνίαση της εξαφάνισης του Εντρί.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ