Πραγματοποιήθηκε η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης του Ηρακλείου Κρήτης της ΚΝΕ
Σε βήμα ανάδειξης των προβλημάτων των νέων της περιοχής αναδείχτηκε η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης του Ηρακλείου Κρήτης της ΚΝΕ. Στη συνδιάσκεψη παρευρέθηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός.
Οπως τονίστηκε από το απερχόμενο Νομαρχιακό Γραφείο, η "Συνδιάσκεψη γίνεται σε μια περίοδο με ραγδαίες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα δε δείχνουν μόνο τα μαύρα σύννεφα του πολέμου, αλλά και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αποσταθεροποιητική προσπάθεια στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες επωμίζονται σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση στην περιοχή και τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο".
Σε άλλο σημείο της εισήγησης επισημάνθηκε ότι στο "εσωτερικό της χώρας, όλο τον προηγούμενο χρόνο, είχαμε ανάπτυξη αγώνων που είχαν ορισμένα καινούρια χαρακτηριστικά και που έφεραν ανάλογα αποτελέσματα για το μέλλον του κινήματος, όπως μαζικότητα, συσπείρωση και ενότητα δράσης, έντονο το στοιχείο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, συμμετοχή και αυτενέργεια των λαϊκών μαζών, δυναμικές και εναλλασσόμενες μορφές πάλης. Φάνηκε πιο καθαρά ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους, έδειξαν τη δυνατότητα των εργαζομένων να απαντήσουν δυναμικά στην κλιμάκωση της τρομοκρατίας. Η κρατική βία και καταστολή διεύρυναν και εμβάθυναν τη λαϊκή δυσαρέσκεια".
Τα πρώτα θύματα της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι νέοι. Εξω από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής δε μένουν και οι νέοι του Ηρακλείου. Οσο κι αν προσπαθούν τοπικά και κυβερνητικά στελέχη να αποδείξουν ότι το Ηράκλειο είναι νομός χωρίς πολλούς ανέργους, τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει και ένας άνεργος. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν ανατραπεί. Οι τρίμηνες συμβάσεις, το ελαστικό ωράριο, η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση είναι σχεδόν κανόνας στο Νομό Ηρακλείου και βρίσκουν ιδιαίτερη εφαρμογή στους εμποροϋπαλλήλους των πολυκαταστημάτων ("Κόντινεντ", "Μαρινόπουλος"), στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, υπαλλήλους επισιτισμού. Μαζί με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων αναπτύσσονται και πελατειακές, ρουσφετολογικές σχέσεις με τοπικούς βουλευτές και παράγοντες, που στο όνομα εύρεσης μιας δουλιάς είχαν στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό.
Στην πόλη του Ηρακλείου τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι μεγάλα και σημαντικά. Οι ελλείψεις αιθουσών, καθηγητών, οι διπλές βάρδιες, οι υπόγειες αίθουσες, τα σχολεία χωρίς προαύλιο είναι εικόνα μιας εκπαίδευσης μπροστά στο 2000. Αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι λίγα τα προβλήματα σε μία πόλη 7.000 φοιτητών και σπουδαστών. Υπάρχει μία εστία 300 ατόμων στα ΤΕΙ και ενοικιάζονται κάποια ξενοδοχεία. Για την πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών υπάρχει το τσουχτερό ενοίκιο για ένα σπίτι που μπορεί να μην έχει θέρμανση, νερό κ. ά. Τα ναρκωτικά έχουν πάρει τεράστια έκταση και δεν υπάρχει μέρα που να μη συλλαμβάνεται ή να πεθαίνει κάποιος από αυτά.