Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Εσπευσμένη άφιξη Μομπούτου στην Κινσάσα

... ενώ ο ηγέτης των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα, έφθανε στο Κισανγκάνι με τιμές απελευθερωτή

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Ο ηγέτης των Ζαϊρινών ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα επισκέφτηκε χτες για πρώτη φορά την πόλη Κισανγκάνι, όπου έγινε δεκτός ως απελευθερωτής από 10.000 Ζαϊρινούς. Νωρίτερα, ο Ζαϊρινός δικτάτορας, Μομπούτου Σεσεσέκο, κατέφθανε στο αεροδρόμιο της Κινσάσα με το ιδιωτικό του αεροσκάφος, κάνοντας προηγουμένως δήλωση - πρόταση για εκεχειρία. Στο αεροδρόμιο τον περίμεναν ελάχιστοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με πρώτο τον πρωθυπουργό Κένγκο Ουά Ντόντο.

Τι θα μπορούσε να προσφέρει στην πολιτική κρίση της Κινσάσα η εμφάνιση του Μομπούτου; Σύμβουλοί του υποστήριζαν ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι ο τερματισμός του εμφύλιου πολέμου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ήδη διαιρεμένη και καταρρακωμένη κυβέρνηση και το στρατό της χώρας του.

Παρά το γεγονός ότι και κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο με δεδομένες τις σαρωτικές νίκες των ανταρτών στο ανατολικό Ζαϊρ, ο Πρόεδρος Μομπούτου επιχείρησε να πείσει για τα παραπάνω, στέλνοντας πριν την αναχώρησή του από τη Γαλλική Ριβιέρα φαξ στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", με το οποίο επαναλάμβανε έμμεσα την έκκλησή του για τη σύναψη εκεχειρίας με τους αντάρτες και ξεκάθαρα ανανέωνε τις υποσχέσεις του για τη διεξαγωγή εκλογών. Το μοναδικό καινούριο στη συγκεκριμένη δήλωση Μομπούτου ήταν η συγκρότηση ενός εθνικού συμβουλίου για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας... "Το συμβούλιο θα πρέπει να απαρτίζεται από όλα τα αδέλφια μας, μηδενός εξαιρουμένου", υπογράμμιζε χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη γραπτή δήλωση προς το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Ποιος μπορεί άραγε να τον πιστέψει μετά τις τόσες υποσχέσεις - χωρίς αντίκρισμα - για την ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα του;

Τελικά, ο Μομπούτου αναχώρησε από το νοσοκομείο "Πριγκίπισσα Γκρέις" του Μονακό νωρίς χτες το πρωί. Ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, με ανάμεικτη δόση ειρωνείας και έκπληξης, έδιναν την είδηση της αναχώρησης του δικτάτορα από τη Γαλλική Ριβιέρα, μεταδίδοντας ότι "ο Πρόεδρος Μομπούτου ανέβηκε από το αεροσκάφος, στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις"! Η έκπληξη πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εξαιτίας των τελευταίων έντονων φημών για δραματική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.

Η απάντηση των ανταρτών

"Πρώτα οι διαπραγματεύσεις. Πρώτα θα μιλήσουμε", δήλωνε βιαστικά στους δημοσιογράφους ο ηγέτης των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα, επισκεπτόμενος για πρώτη φορά την - προσφάτως καταληφθείσα από τις δυνάμεις του - πόλη Κισανγκάνι.

Η υποδοχή του Καμπίλα από το πλήθος, που κατά πολλούς ξεπερνούσε τους 10.000, ήταν τόσο θερμή, που πολλοί από τους συγκεντρωμένους τον χαρακτήρισαν απεσταλμένο του Θεού. "Ο Θεός μας έστειλε τον Καμπιλά... είναι ο Μωυσής μας", δήλωνε ο 23χρονος σπουδαστής, Αλφα Καγκούντι.

Ο Λόρεντ Καμπίλα, ηγέτης της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" είχε δηλώσει στο παρελθόν πως θα συμφωνούσε με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας, μόνο στην περίπτωση που είχε πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Μομπούτου Σεσεσέκο. Λίγες ώρες μετά, στους δρόμους της πρωτεύουσας, κάτοικοι ρωτιούνταν από τους δημοσιογράφους εάν θα υποδεχτούν τον Μομπούτου. Ενας άνεργος λογιστής, ο Σαμουέλ Λούκτα, υπογράμμιζε: "Μας έχει ταπεινώσει ως λαό... Μας συμπεριφέρεται σαν ζώα. Για ποιο λόγο να τον υποδεχτούμε;".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ