Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιμένουν οι εξεγερμένοι

Σε κατάσταση εκκρεμότητας παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε ορίσει η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας για την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα, εκκρεμότητα που δε φαίνεται να δείχνει κάποιο σημείο κατάληξης μετά την ανακοίνωση της απόφασης που πήρε η νέα σύνοδος της επιτροπής αυτής, που έγινε στο Τεπελένι χτες το μεσημέρι, από τις 13.00 - 16.00 (ώρα Ελλάδα).

Μετά το τέλος αυτής της συνόδου, ο πρόεδρος της επιτροπής, Τσεβάτ Γκότζι, διάβασε στο συγκεντρωμένο πλήθος ανακοίνωση. Η μεταφρασμένη στα ελληνικά ανακοίνωση δείχνει τα εξής:

Πρώτον, η επιτροπή δε διευκρινίζει τι θα κάνει μετά τη λήξη τελεσιγράφου που είχε επιδώσει για την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα.

Δεύτερον, η επιτροπή επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο χωρίς τον Πρόεδρο Μπερίσα. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί με βάση το γεγονός ότι η επιτροπή επιμένει στην παραίτηση του προέδρου. Στο σημείο αυτό, όμως, δεν τίθεται νέα προθεσμία προς τον Πρόεδρο να παραιτηθεί.

Τρίτον, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι υπηρεσίες ασφαλείας και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να τεθούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Φίνο το ταχύτερο δυνατόν, για "χάρη της εθνικής ενότητας".

Τέταρτον, η δημιουργία ειδικής επιτροπής πλάι στο υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Πέμπτο σημείο της ανακοίνωσης είναι τα αιτήματα της επιτροπής να ανακοινωθούν σε όλα τα κόμματα "από τη Δερμόση ως την Κονίσκολη". Δηλαδή, από το βορειότερο ως το νοτιότερο άκρο της Αλβανίας. Η Επιτροπή ζητά από το "φόρουμ για τη δημοκρατία" να ζητήσει από όλα τα κόμματα τη συγκρότηση ενός προεδρικού συμβουλίου.

Επίσης, γίνεται έκκληση προς τον αλβανικό λαό να υποστηρίξει αυτά τα αιτήματα.

Εκείνο που παρατηρεί κανείς από αυτήν την ανακοίνωση είναι ακριβώς το γεγονός ότι δε διευκρινίζεται πλήρως τι θα κάνει η Επιτροπή μετά το τελεσίγραφο, δηλαδή με άλλα λόγια δε διευκρινίζεται τι ακριβώς εννοούσε η Επιτροπή όταν έδινε το τελεσίγραφο παραίτησης του Μπερίσα. Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης, η Επιτροπή κάνει λόγο για το θέμα της "εθνικής ενότητας". Είναι φανερό ότι πέρα των άλλων προβλημάτων, στους κόλπους της Επιτροπής έχει δημιουργηθεί κάποια ανησυχία ακόμη και όσον αφορά την ενότητα της χώρας, και δεν αποκλείεται να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες φοβούνται ότι χωρίς να το καταλάβουν έβαλαν σε κίνηση μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση και διαίρεση της Αλβανίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πλευρά είναι αρκετά σοβαρή και φυσικά το γεγονός ότι η Επιτροπή Εθνικής Ενότητας το παρατήρησε, αφού επαληθεύει όλα όσα είχαμε γράψει για τις πολιτικές και διπλωματικές ικανότητες των εκπροσώπων της. Από την άλλη μεριά, βέβαια, αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, διότι δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που δε θα δίσταζαν να εκμεταλλευτούν όλες τις περιφερειακές τοπικές ή και άλλου είδους παρόμοιες αντιθέσεις που υπάρχουν στην Αλβανία για να ασκήσουν πιέσεις, καμιά φορά και καθαρά εκβιαστικές.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει σε εκκρεμότητα και η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας δε φαίνεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις της. Πού θα καταλήξει αυτό, είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο να το πούμε, γιατί αυτή ακριβώς τη στιγμή δεν έχουμε μία ακριβή εικόνα του τι σημαίνει αναβλητική τακτική! Σημαίνει, άραγε, νέες ευκαιρίες προς την κυβέρνηση Φίνο για αποστασιοποίησή της από τον Πρόεδρο Μπερίσα, ώστε να αποκτήσει έτσι την υποστήριξη της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας; Σημαίνει αναποφασιστικότητα που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φθορά των δυνάμεων της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας και σε αποτυχία του όλου κινήματος; Είναι πολύ δύσκολο να το πούμε αυτή τη στιγμή, το μέλλον σύντομα θα το δείξει.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι στις νότιες εξεγερμένες περιοχές της Αλβανίας γίνονται πολλές διεργασίες και συζητήσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έβγαλε στην επιφάνεια η αλβανική εξέγερση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ