Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Δε θέλουμε ξένες δυνάμεις εδώ"

Συνέντευξη με τον Ισούφ Τσεπάνι, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού του Αργυρόκαστρου

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.-

Ο Ισούφ Τσεπάνι μέχρι το 1992 ήταν διοικητής ταξιαρχίας τεθωρακισμένων. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού της πόλης του Αργυρόκαστρου. Οι απεσταλμένοι του "Ρ" τον συνάντησαν και συζήτησαν μαζί του για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του, αλλά και σε ολόκληρη την Αλβανία. Η συνέντευξη έγινε πριν διαμορφωθεί το συντονιστικό όργανο των εξεγερμένων και άρα πολύ πριν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Το κίνημα αυτό, μας λέει ο Ι. Τσεπάνι, γεννήθηκε σαν αποτέλεσμα της όξυνσης των σχέσεων του λαού με την κυβέρνηση. Αίτιος αυτής της κατάστασης ήταν η κυβέρνηση. Το κίνημα άρχισε από το λαό και εμείς ενωθήκαμε με το λαό.

Η δημιουργηθείσα κατάσταση απαίτησε και τη σύσταση ενός οργάνου. Ο λαός, λοιπόν, μαζεύτηκε και ανέδειξε στην πόλη μας 15μελή Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας, που δεν έχει καμία σχέση με ανάμειξη των κομμάτων. Καθήκον της Επιτροπής είναι να προστατέψει την πόλη και τους κατοίκους από διάφορες απειλές, όπως κακοποιά στοιχεία, κλοπές κλπ. Εχουν ήδη ληφθεί αρκετά μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης, ενώ παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται για την περιφρούρηση, γίνονται σοβαρά βήματα για την εξομάλυνση της ζωής, τη λειτουργία διαφόρων κρατικών οργανισμών, εργοστασίων, μαγαζιών... και έχουμε αποτελέσματα.

- Οι συζητήσεις που έχει ο Σαλί Μπερίσα με τα κόμματα σας βρίσκουν σύμφωνους;

- Εμείς χαιρετίσαμε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των κομμάτων, χαιρετίσαμε επίσης και τη δημιουργία νέας κυβέρνησης. Ομως, επιμένουμε στα συγκεκριμένα αιτήματά μας που είναι: α) Παραίτηση Μπερίσα. β) Δημιουργία ενός Προεδρικού Συμβούλου μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου. γ) Ανόθευτες, τίμιες, δημοκρατικές εκλογές.

- Συζητείται ότι, στην περίπτωση που τα πράγματα πάρουν κάποιες διαστάσεις, μπορεί να χρειαστεί να έρθει πολυεθνική, στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία. Πώς θα το βλέπατε εσείς;

- Δε θεωρούμε απαραίτητο τον ερχομό ξένων δυνάμεων εδώ. Ελπίζουμε ότι η κρίση θα λυθεί γρήγορα και θα μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εμείς δε θέλουμε ξένες δυνάμεις εδώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ