Τα αρχικά αυτά ερωτήματα, τα οποία διδάσκονται στους πρωτοετείς σπουδαστές των Τμημάτων Επικοινωνίας των ΑΕΙ, ήρθαν στην επικαιρότητα μετά τη νέα αθλιότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να εξαφανίσουν - ή να περιθωριοποιήσουν, στην καλύτερη περίπτωση - από τα δελτία ειδήσεων τη μεγάλη συγκέντρωση - κινητοποίηση των αγροτών στο Κιλελέρ, με αφορμή την 87η επέτειο του μεγάλου αγροτικού ξεσηκωμού.
Πρόκειται ακριβώς για τα ίδια μέσα, τα οποία κάλυψαν εκτενώς, με αναλυτική ειδησεογραφία, την πρωθυπουργική επίσκεψη στο Κιλελέρ, πριν από έναν περίπου μήνα. Με βάση τα γενικώς αποδεκτά δημοσιογραφικά κριτήρια, η κάλυψη και ο τρόπος κάλυψης της πρωθυπουργικής επίσκεψης ήταν κάτι το φυσιολογικό. Εστω και αν το ολιγομελές ακροατήριο του Σημίτη αποτελούνταν από παρατρεχάμενους επαγγελματίες κλακαδόρους του κρατικού και του κομματικού μηχανισμού.
Δεν περιμέναμε, βέβαια, το νέο βανδαλισμό από την πλευρά των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και της κυβέρνησης, για να αντιληφθούμε το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει ο χώρος της ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Τα παραδείγματα καθημερινής βαρβαρότητας είναι άπειρα.
Συνένοχος του ιδεολογικού αυτού μηχανισμού καταστολής είναι και η κυβέρνηση. Πρώτα έστειλε τα συνεργία των εφοριακών στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια να ελέγξουν τα οικονομικά τους, όπου και διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών παραβάσεων και εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αντί να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά των ερευνών, όπως είχαν υποσχεθεί υπουργοί της, τα κρατούν στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών, σαν όπλο εκβιασμού των καναλαρχών. Τα αποτελέσματα της συμμαχίας κυβέρνησης - καναλαρχών τα γεύτηκαν όλοι οι κλάδοι που "τόλμησαν" να αμφισβητήσουν την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Αγρότες, ναυτεργάτες και, τελευταία,οι καθηγητές κατασυκοφαντήθηκαν άγρια από τα ΜΜΕ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σαν πολιορκητικός κριός διάσπασης των λαϊκών αγώνων.
Βλέπουμε, δηλαδή, την αναβίωση της μεσαιωνικής Ιεράς Εξέτασης, στο πρόσωπο, αυτή τη φορά, των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και της κυβέρνησης, η συμμαχία των οποίων έχει δημιουργήσει έναν πανίσχυρο τρομοκρατικό μηχανισμό. Κάθε "αιρετική" φωνή αμφισβήτησης της "νέας τάξης πραγμάτων" καταδικάζεται αυτόματα με απομόνωση. Δικαίωμα δημοσιοποίησης και προβολής έχουν μόνο οι φωνές της σημερινής "ορθοδοξίας", όσες αποδέχονται τη λογική του Μάαστριχτ, την ανάγκη μετάλλαξης των εργασιακών σχέσεων, την αθλιότητα της "παγκοσμιοποίησης". Δικαιώματα έχουν, τελικά, μόνο οι ιδεολογικές και πολιτικές δυνάμεις, εκφραστές του πιο άγριου και βάρβαρου κοινωνικού μετασχηματισμού...
Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ