Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συλλαλητήρια ενάντια στον αυταρχισμό

Σήμερα στις 12.30 μ.μ., στην Κάνιγγος, το συλλαλητήριο των καθηγητών της Αθήνας. Τρίωρη στάση εργασίας και συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα. Παράταση των μαθημάτων μέχρι 20 Ιούνη και μία σειρά άλλα μέτρα προτείνει η ΟΛΜΕ για την κάλυψη των κενών

Με τη συμμετοχή τους στην τρίωρη στάση εργασίας και τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις μεγάλες πόλεις της χώρας, οι καθηγητές καταδικάζουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την ποινικοποίηση του μεγάλου αγώνα τους, δηλώνοντας παράλληλα ότι η απεργία έληξε, όμως ο κλάδος βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την παιδεία και τον εκπαιδευτικό.

Σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι οι καθηγητές του Λεκανοπεδίου πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, καταδικάζοντας την ποινικοποίηση του αγώνα τους. Μισή ώρα νωρίτερα, στις 12.00, οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Καμάρα, ενώ ανάλογα συλλαλητήρια προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ. Η τρίωρη στάση πραγματοποιείται τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου.

Στο μεταξύ χτες, στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας, οι καθηγητές συζήτησαν την εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για την κάλυψη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της διδακτέας ύλης. Οι αποφάσεις τους θα μεταφερθούν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που θα διαμορφώσει την τελική πρόταση του κλάδου. Σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η πρόταση της Ομοσπονδίας προέκυψε ύστερα από συνεννόηση με συλλόγους γονέων και αποτελεί "υπεύθυνη παιδαγωγική πρόταση", σε αντίθεση με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας την οποία χαρακτήριζαν "πρόταση προσχηματικής αναπλήρωσης", τονίζοντας ότι το θέμα της αναπλήρωσης των ωρών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με διοικητικό τρόπο και εγκυκλίους μονομερούς αντίληψης και πρακτικής.

Τι προτείνει η ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ προτείνει για συζήτηση στους καθηγητές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα εξής:

- Κατάργηση μόνο για φέτος των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων των Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων. Η προαγωγή και απόλυση των μαθητών θα γίνει με βάση την προφορική βαθμολογία του πρώτου και τρίτου τριμήνου. Εξυπακούεται ότι θα γίνει ειδική προσαρμογή των αντίστοιχων διατάξεων και προεδρικών διαταγμάτων. Ο πολύτιμος αυτός χρόνος θα αφιερωθεί για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ύλης.

- Εναρξη της διδακτικής χρονιάς από τις 11-9-97 με το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία, ώστε τις δύο πρώτες βδομάδες και με την κατάλληλη επιλογή της ύλης να καλυφτούν οι στόχοι του αναλυτικού προγράμματος που αφορούν τις δύο πρώτες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Για να υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση, απαιτούν να πραγματοποιηθούν έγκαιρα (μέχρι τέλη Ιούνη) οι 5.000 διορισμοί καθηγητών και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 10-9-97 η πρόσληψη των αναπληρωτών στις αντίστοιχες θέσεις.

- Η διδασκαλία των μαθημάτων να λήξει στις 20 Ιουνίου.

- Περικοπή της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων, γιατί είναι αδύνατο να καλυφτεί ουσιαστικά και σε βάθος. Η πρόταση αυτή δε δημιουργεί προβλήματα ανισότητας μεταξύ των μαθητών των παλαιότερων ή των επόμενων ετών, διότι το υπουργείο κατά καιρούς κάνει προσθαφαιρέσεις ύλης. Επιπλέον, οι φετινοί μαθητές της Γ Λυκείου που θα δώσουν εξετάσεις και την επόμενη χρονιά μπορούν τα κεφάλαια της ύλης που θα αφαιρεθούν να τα καλύψουν στα δημόσια Λύκεια ως ακροατές στο επόμενο έτος.

- Να μη γίνουν μαθήματα τα Σάββατα.

- Να μην υπολογιστούν οι απουσίες των μαθητών στη διάρκεια της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ