Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ

Γ. Αραφάτ

Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της πολιτικής του καριέρας διανύει, τις μέρες αυτές, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο της ισραηλινής κυβέρνησης και της αμερικανικής διπλωματίας όσο και της παλαιστινιακής κοινής γνώμης.

Οι Ισραηλινοί "εταίροι" του στην "ειρηνευτική διαδικασία" και οι Αμερικανοί "διαμεσολαβητές" τον κατηγορούν για απροθυμία να προχωρήσει σε δραστική πάταξη των εξτρεμιστών ισλαμιστών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το φαινόμενο των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων. Η διπλή βομβιστική επίθεση της Τετάρτης επέτεινε το τέλμα, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες και έδωσε το έναυσμα σε πολλούς να εκτιμούν ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" σείεται συθέμελα.

Εκτός, όμως, από τις κατηγορίες αυτές, ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται στο στόχαστρο και της ενδοπαλαιστινιακής αντιπολίτευσης και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αυξάνει η δυσαρέσκεια της παλαιστινιακής κοινής γνώμης για το πρόσωπό του. Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία που αποδεικνύουν εκτενέστατη κατάχρηση δημοσίου χρήματος από υπουργούς του, ενώ το παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο του ζήτησε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να οδηγήσει 3 υπουργούς του ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Αραφάτ σκέφτεται να αλλάξει τους υπουργούς του, πιθανώς, για να εξιλεωθεί στα μάτια του παλαιστινιακού λαού. Χωρίς καμία αμφιβολία ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχει την αίγλη που είχε στις καρδιές των συμπατριωτών του, που τον τίμησαν σαν ήρωα στο τέλος της Ιντιφάντα.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ