Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "σφυρί" ο οικισμός

Στόχος της "Αλουμίνιον της Ελλάδας" είναι η εκποίηση του οικισμού στα Ασπρα Σπίτια, για να γλιτώσει τα έξοδα συντήρησης

Ο οικισμός των Ασπρων Σπιτιών, όπου μένουν οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ, περιλαμβάνει περίπου 1.200 κτίρια, από τα οποία τα 1.000 είναι κατοικίες. Η κατάσταση στη συντριπτική πλειοψηφία των οικημάτων είναι τραγική, αφού τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές της δεκαετίας του '60, ενώ μόνο τα 800 κατοικούνται, γιατί από το 1993 η ΠΕΣΙΝΕ έπαψε να στεγάζει τους νεοπροσληφθέντες.

Τον οικισμό αυτό όμως, παρ' όλο που η σύμβαση του 1960 είναι σαφής και αναφέρει ότι "η αναγκαστική απαλλοτρίωση των 613,700 στρεμμάτων γης γίνεται μόνο για τη στέγαση των εργαζομένων στο "Αλουμίνιον της Ελλάδας" και οποιαδήποτε ενέργεια για την εκποίησή του είναι παράνομη",η ΠΕΣΙΝΕ, με τη βοήθεια παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλει να τον πουλήσει είτε στους εργαζόμενους, είτε σε οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο, ή στην καλύτερη περίπτωση να αλλάξει τη διαχείρισή του.

Οι κινήσεις της πολυεθνικής για την εκποίηση του οικισμού δεν είναι πρόσφατες, έχουν αρχίσει από χρόνια. Το 1980, η ΠΕΣΙΝΕ υποβάθμισε το σύγχρονο ιατρείο του οικισμού. Υστερα, παρέδωσε τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού σε εργολάβους, την καθαριότητα του οικισμού την έχει παραδώσει στο Δήμο Διστόμου, όπως και τη διαχείριση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Η πρόκληση, όμως, για τους κατοίκους των Ασπρων Σπιτιών έρχεται το 1993, όταν η διοίκηση χωρίς κανένα λόγο, γκρέμισε 23 κατοικίες. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, απάντησε ότι το χώρο των κατοικιών θα τον έκανε κολυμβητήριο, μετά ότι θα τον έκανε πάρκο, αλλά τελικά τον έστρωσε χαλίκι.

Στο θέμα εκποίησης του οικισμού δραστηριοποιείται ιδιαίτερα ο Νομάρχης Βοιωτίας Ι. Σταμούλης.Πρόσφατα, έστειλε επιστολή προς την υπουργό Ανάπτυξης για να της υπενθυμίσει ότι η εταιρία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να εκποιήσει τον οικισμό και να ζητηθεί από την εταιρία να προσδιορίσει τους όρους που θέτει για το ξεπούλημά του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νομάρχης Βοιωτίας που έχει εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργήσει ιδιωτικό ΑΕΙ στην περιοχή, βλέπει τα Ασπρα Σπίτια, ως τον πλέον κατάλληλο χώρο.

Ωστόσο, προς το παρόν, από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο ο υφυπουργός Εργασίας, όσο και η υπουργός Ανάπτυξης, έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του καθεστώτος του οικισμού.

Τα κείμενα έγραψε ο Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ