Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Οξύνεται πάλι η κρίση

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απέκλεισαν και τον αυτοκινητόδρομο και τη σιδηροδρομική γραμμή στα σύνορα με την Ελλάδα

ΣΟΦΙΑ.-

Οι προσπάθειες του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο είναι πλέον απεγνωσμένες: χτες, ο υπουργός Εξωτερικών (και εντολοδόχος πρωθυπουργός), Νικολάι Ντόμπρεφ,χαρακτήρισε την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα "εκρηκτική" και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κοινή συνάντηση για να οριστεί η οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

"Το χάος και το κενό εξουσίας μπορεί να απειλήσουν την ειρήνη των πολιτών", είπε ο Ντόμπρεφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματίσει θα έχει "ημερομηνία λήξεως" τριών έως πέντε μηνών. "Το αδιέξοδο είναι τόσο πολύπλοκο κι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση τόσο εύθραυστη, που μόνη εναλλακτική λύση είναι οι πρόωρες εκλογές", πρόσθεσε ο Ντόμπρεφ.

Το κοινωνικό κλίμα χειροτερεύει διαρκώς στη Βουλγαρία, καθώς υφίστανται απεργίες, αποκλεισμοί οδικών αρτηριών, και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται. Στην πόλη Ντούπνιτσα, διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο και τη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, αξιώνοντας την άμεση προκήρυξη εκλογών. Το ίδιο εξακολουθούν να ζητούν και πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης, αγνοώντας τις προτάσεις του Ντόμπρεφ.

Ο Στογιάνοφ

Ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ. Ο Σαντέρ εξέφρασε τη "συμπάθεια" και την "αλληλεγγύη" του στον Βούλγαρο Πρόεδρο, ενώ από την πλευρά του ο Στογιάνοφ τον ευχαρίστησε για το πρόγραμμα "κοινωνικής βοήθειας" που ενεκρίθη πρόσφατα από την ΕΕ. Το πρόγραμμα, ύψους 20 εκατομμυρίων ECU, απευθύνεται στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού.

Ο Στογιάνοφ αναζητεί διεθνή οικονομικά ερείσματα, προκειμένου να υπερβεί η χώρα του την οξύτατη κρίση που διέρχεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ