Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υπέρ συμβιβασμού τώρα ο Στογιάνοφ

ΣΟΦΙΑ. -

Να αποποιηθεί την "ταμπέλα" του ηγέτη της αντιπολίτευσης επιχειρεί ο Πέταρ Στογιάνοφ, νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος προέβη χτες σε δηλώσεις πιο "ουδέτερες" από εκείνες των προηγούμενων ημερών.

Ο Στογιάνοφ κάλεσε τις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές, τους Σοσιαλιστές και την Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το "ποιος μπορεί καλύτερα να κυβερνήσει τη χώρα στις αμέσως επόμενες, κρίσιμες για την τύχη της, μέρες και μήνες". Αν δεν υπάρξει τέτοια, προειδοποίησε ο Στογιάνοφ (ορκίζεται Πρόεδρος το Σάββατο και αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη βδομάδα), θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντόμπρεφ, ο οποίος έχει επιλεγεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.Η κατά κάποιον τρόπο αποστασιοποίηση του Στογιάνοφ από το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές όσο το δυνατόν πιο σύντομα, θα συνοδευθεί, κατά τον ίδιο, και από διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η στροφή του Στογιάνοφ συνιστά και ενός είδους "εξυπηρέτηση" προς τον απερχόμενο Πρόεδρο, Ζέλιου Ζέλεφ: κατά πολιτικούς αναλυτές, ο επί μακρόν πολέμιος των Σοσιαλιστών θα ήταν πολύ δύσκολο, με δεδομένο ότι προετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία ενός νέου κόμματος, να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντόμπρεφ.

Η μαξιμαλιστική πολιτική της αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται: αφού πέτυχε την αποδοχή της ιδέας των πρόωρων εκλογών, η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων θέτει ως αίτημα τώρα τον "μη σχηματισμό" νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στόχος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, να μην δώσει την ευκαιρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να δώσει κάποιου είδους "διαπιστευτήρια" της ικανότητάς του να κυβερνήσει υπό νέο σχήμα.

Ομως ενώ η αντιπολίτευση επιζητεί εκλογές, η χειμαζόμενη βουλγαρική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Χτες η Βουλή ενέκρινε την επείγουσα εισαγωγή αλευριού για να αντιμετωπισθεί η απίστευτη έλλειψη ψωμιού, ακόμη και στις μεγαλύτερες πόλεις...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ