Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κακομεταχείριση κρατουμένων

Απεργία πείνας πραγματοποιούν εδώ και δέκα μέρες, 13 πολιτικοί πρόσφυγες από χώρες, όπως η Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ κλπ., αντιδρώντας στις άθλιες συνθήκες κράτησής τους και την παρατεταμένη ταλαιπωρία τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη» και προσθέτει πως μερικοί από αυτούς έχουν κλείσει 11 μήνες στα κρατητήρια, περιμένοντας την παραχώρηση πολιτικού ασύλου από το ελληνικό κράτος.

Συνολικά, στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σύμφωνα με την οργάνωση, βρίσκονται περισσότεροι από 200 άνθρωποι, στριμωγμένοι σε ένα μικρό χώρο, σε συνθήκες καύσωνα. Κανένας από αυτούς δε βαρύνεται με ποινικές κατηγορίες, απλά κρατούνται για παραβάσεις που αφορούν τον τρόπο εισόδου τους στη χώρα μας ή για έλλειψη των αναγκαίων δικαιολογητικών παραμονής τους σ' αυτήν.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες, που αποφάσισαν να καταφύγουν στο ύστατο μέσο της απεργίας πείνας, έγιναν, σύμφωνα με καταγγελίες των συγκρατούμενών τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θύματα της πιο βάρβαρης αντιμετώπισης της αστυνομίας. Μεταφέρθηκαν σε διπλανό διάδρομο, από τον οποίο οι υπόλοιποι κρατούμενοι για τρία μερόνυχτα ακούγανε συνεχώς κραυγές πόνου και κλάματα.

Αρχικά στην απεργία πείνας συμμετείχαν 35 άτομα, αλλά μετά από αρκετές μέρες αξιωματικός της Αστυνομίας τους επισκέφτηκε και έπεισε τους 22 από αυτούς να σταματήσουν την απεργία, με την υπόσχεση ότι θα απελαθούν σύντομα. Για αρκετούς από αυτούς όμως, σημαίνει επιστροφή σε μια χώρα με προβλήματα και πιθανό κίνδυνο της ζωής τους. Ετσι, οι 13 που συνεχίζουν την απεργία πείνας, ρισκάρουν τη ζωή τους, διεκδικώντας πολιτικό άσυλο και την παραμονή τους στη χώρα μας.

Ζητάμε, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση, να πάρει θέση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, να σταματήσει κάθε μορφής κακομεταχείριση των πολιτικών προσφύγων, να διεξαχθεί άμεσα έρευνα για τους ξυλοδαρμούς που καταγγέλλουν οι κρατούμενοι και να παραχωρηθεί άμεσα πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ