Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΙΤΣΑ
Η πυρκαγιά ήρθε να ολοκληρώσει το κακό

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στην περιοχή

Πενήντα χιλιάδες στρέμματα παρθένου - αδιαπέραστου από τον άνθρωπο - δάσους έγιναν στάχτη. Αυτός είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που έσβησε μόνο όταν άρχισε να βρέχει στα σύνορα των Νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών το μεσημέρι του Σαββάτου. Από το Ελεύθερο στο Παλιοσέλι κι από κει στ' Αρματα και απέναντι ως τα αλπικά δάση της Λάιστας και ξανά πίσω από το Δίστρατο ως τις παρυφές της Σαμαρίνας, τίποτα πια δε θυμίζει την απερίγραπτη ομορφιά της κοιλάδας του Αώου ποταμού και των παραπόταμων που τον τροφοδοτούν με τα νερά τους. Η καμένη γη είναι πλέον έτοιμη για κάθε είδους άλλη εκμετάλλευση εκτός από αυτή που η ίδια η φύση τη λειτουργούσε ως τώρα. Προγράμματα «διαχείρισης ορεινών όγκων» έχουν ήδη εξαγγελθεί πριν τη φωτιά και γι' αυτή την περιοχή...

Τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται περιέγραψε το απόγευμα της Κυριακής ο δήμαρχος Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε την περιοχή. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν διάφορα συμφέροντα που μπορούν να αναζητηθούν πίσω από τη φωτιά. Εκτιμά, επίσης, ότι από την ώρα και μετά που η φωτιά πήρε δρόμο, ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα μέσα πυρόσβεσης με δεδομένο και το εξαιρετικά δύσβατο της περιοχής. Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε καθαρό πως τα αίτια της πυρκαγιάς ασφαλώς και δεν πρέπει να αναζητηθούν στα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής - μεσούσης της φωτιάς - στα Γιάννενα, είχε επισημάνει: «Οι πυρκαγιές που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος του τόπου μας, τα δάση, τις περιουσίες λαϊκών οικογενειών, δεν είναι τυχαίο σύμπτωμα, ούτε βεβαίως θα πρέπει να κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου ο καιρός και ο άνεμος. Είναι το ώριμο φρούτο μιας πολιτικής, που όλα τα μετράει με κέρδη και τα δικαιώματα της ολιγαρχίας του πλούτου. Είναι άμεση και έμμεση συνέπεια, προϊόν και παραπροϊόν του καπιταλιστικού συστήματος, που καίει, όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τη φύση, τα δάση. Προέχει σήμερα να σβήσουν οι πυρκαγιές, αλλά αλίμονο αν ο ελληνικός λαός δε βγάλει συμπεράσματα, για την πολιτική απέναντι στη γη και τα δάση που έχει ακολουθηθεί τόσα χρόνια, για το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ολοκληρωμένη υποδομή . Σε ένα βράδυ παίρνουν αποφάσεις για το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας, αλλά θέλουν χρόνια για να αποφασίσουν τις προμήθειες των απαραίτητων «εργαλείων» για την Πυροσβεστική, προκειμένου να κανονιστούν είτε οι μίζες, ή να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φίλων και εταίρων επιχειρηματιών. Ούτε μία δραχμή δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός για την αποκατάσταση των ζημιών, να πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν, να τιμωρηθούν αυτοί που υπηρετούν αυτούς που κερδίζουν».

Στην Κόνιτσα, πάντως, δε φαίνεται να έχουν αυταπάτες ως προς το ποιος τελικά θα πληρώσει. Ηδη η κυβερνητική πολιτική για την αυτοδιοίκηση όπως την περιέγραψε ως προς την εφαρμογή της ο δήμαρχος, έχει δημιουργήσει κατάσταση ασφυξίας. Η εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» πρόσθεσε προβλήματα και το σημαντικότερο αύξησε το κόστος λειτουργίας του δήμου ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα προβλήματα στις πρώην κοινότητες που τώρα είναι διαμερίσματα του νέου δήμου. Στα προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι κι αυτό της αποκατάστασης των σεισμοπαθών. Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι περίπου 35 σπιτιών, για τους οποίους είχε δοθεί υποτίθεται προτεραιότητα στέγασης, παραμένουν ακάλυπτοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ