Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διακήρυξη υποτέλειας

Αθήνα και Λευκωσία καλούν την Ουάσιγκτον να αναλάβει την προστασία της Κύπρου, ανοίγοντας το δρόμο για την αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση στο νησί

Δεσμεύσεις από την Ουάσιγκτον για την προστασία της Κύπρου από ενδεχόμενη τουρκική επίθεση, αναζητούν Αθήνα και Λευκωσία, προσφέροντας στην αμερικανική διπλωματία το απαραίτητο "σκαλοπάτι" για να πατήσει - και - με στρατιωτικές δυνάμεις πόδι στο νησί.

Η ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ, φαίνεται πως αποτελεί τη "νέα" γραμμή πλεύσης Αθήνας και Λευκωσίας μετά τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στου Μαξίμου, καθώς, πρώτα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης (την περασμένη Τετάρτη) και στη συνέχεια ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, με χτεσινές του δηλώσεις, ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την ασφάλεια της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία η υιοθέτηση του μορατόριουμ καθιστά μη αναγκαία την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων, "αναρωτήθηκε" αν αυτό σημαίνει "πως θα επέμβει η αμερικανική αεροπορία για να καταστρέψει τουρκικά αεροπλάνα, τα οποία θα έρθουν για να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου, να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν (...). Αν η Αμερική προτείνει κάτι τέτοιο, είπε ο Θ. Πάγκαλος αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και μπορούμε να το συζητήσουμε".

Με την υιοθέτηση και προβολή αυτής της θέσης, όπως εκτιμούν πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν πρώτον, να καλύψουν την αδυναμία τους να "συναποφασίσουν" την αποδοχή του μορατόριουμ και δεύτερον να αποκρούσουν τις πιέσεις για τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Ωστόσο, είναι φανερό, πως η προβολή μιας τέτοιας θέσης από Αθήνα και Λευκωσία έχει και έναν ακόμη στόχο: Τον καθησυχασμό της αμερικανικής διπλωματίας, με τη διακήρυξη των επιλογών υποτέλειας και προσαρμογής στους στόχους της Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική διπλωματία αναμένεται να αξιοποιήσει την πρόσκληση που δέχτηκε, όχι φυσικά για να προστατέψει την Κύπρο, αλλά για να προωθήσει την "ιδέα" εγκατάστασης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νησί, οι οποίες - όπως παραδέχονται σε Αθήνα και Λευκωσία - θα θέσουν υπό καθεστώς ομηρίας την Κύπρο και θα βάλουν την - αμερικανική - σφραγίδα στην όποια "λύση" τελικά υιοθετηθεί.

Η δρομολόγηση ενός τέτοιου σεναρίου για το κυπριακό, προκαλεί - όπως είναι φυσικό - τριβές στις σχέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες επιδιώκουν να μεταθέσουν, η μια στους ώμους της άλλης, το βάρος του κόστους που συνεπάγονται αυτές οι επιλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από όσα "ακούγονται" περί διαφωνιών Αθήνας και Λευκωσίας, προέτρεψε τους δημοσιογράφους να αξιοποιήσουν τις "τόσες διαφορές" στο εσωτερικό, οι οποίες - όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος - "έχουν περισσότερη πλάκα".

Μέσα στο κλίμα που δημιούργησαν οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών, πρέπει να σημειωθεί, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Νάιλς. Μετά τη συνάντηση που κράτησε μια ώρα δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο θέμα που συζητήθηκε ήταν το Κυπριακό και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ενόψει της εκδήλωσης της αμερικανικής πρωτοβουλίας την προσεχή Ανοιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικός "ρεαλισμός" για το Κυπριακό (1998-09-25 00:00:00.0)
Αμερικανική ικανοποίηση για το "ρεαλισμό" της Αθήνας (1997-05-09 00:00:00.0)
Αμερικανική ικανοποίηση για το "ρεαλισμό" της Αθήνας (1997-05-09 00:00:00.0)
Προχωρά η αμερικανική πρωτοβουλία (1996-12-05 00:00:00.0)
Ποια πολιτική; (1996-12-04 00:00:00.0)
Περιγραφές απειλών (1996-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ