Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένουν τα προνόμια όλων των μεγαλοσχημόνων

"Καταργείτε τις όποιες απαλλαγές δόθηκαν στους ναυτεργάτες. Μιλάμε για ένα χώρο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος, μιλώντας αργά προχτές στο βράδυ στη Βουλή για το νομοσχέδιο "κατάργησης των φοροαπαλλαγών". Και πρόσθεσε: "Απανωτά τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις ότι οι απεργίες των ναυτεργατών είναι παράνομες. Δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου στον Πειραιά, που να έβγαλε απεργία νόμιμη. Βάζω μεγάλο ερώτημα για αυτούς τους δικαστές. Δεν ξέρω τι ρόλο παίζουν και σήμερα τιμωρούν τους ναυτεργάτες, με βαρύτατες ποινές, γιατί διεκδικούν το ιερό δικαίωμα της δουλιάς και να ζήσουν σαν άνθρωποι. Και μη νομίζουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο, επειδή έχουν την τήβεννο του δικαστή".

Σχολιάζοντας, ακολούθως, τα αναφερόμενα στους ναυτεργάτες άρθρα του νομοσχεδίου, σε σχέση με τις φοροαπαλλαγές που διατηρούνται για τους εφοπλιστές, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Με αυτό το νομοσχέδιο καταργείτε ό,τι θετικό υπάρχει για ορισμένες κατηγορίες του λαού μας. Αφήνετε στα ίδια εδώ και έξι χρόνια τις φορολογικές κλίμακες. Δηλώνετε με στομφώδη τρόπο ότι θα πληρώσουν όλοι, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Λέτε ενσυνείδητα ανακρίβειες. Δεν είναι όλοι. Για τους εφοπλιστές, τους μεγαλόσχημους, παραμένουν και διευρύνονται τα προνόμια και οι απαλλαγές.

Απαλλάσσονται του φόρου τα κέρδη από εκμετάλλευση πλοίων. Απαλλάσσονται του φόρου τα μερίσματα από ιδρυτικούς τίτλους και αποδοχές ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, που ασχολούνται με την εκμετάλλευση πλοίων. Απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιάς πλοία χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων.Και ενώ απαλλάσσονται από τη φορολογία οι εφοπλιστές στο όνομα της ανάπτυξης της ναυτιλίας, έρχεστε και βάζετε χέρι στους ναυτεργάτες. Λέτε ότι είναι υποκινούμενοι. Λέτε ότι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης".

Αναφερόμενος, εξάλλου, ο Μήτσος Κωστόπουλος στο γνωστό επιχείρημα ότι αν δε δοθούν απαλλαγές και προνόμια στους εφοπλιστές θα πάρουν τα πλοία τους και θα φύγουν, τόνισε: "Πριν 20 χρόνια οι ναυτεργάτες ήταν 150.000 και σήμερα είναι 25.000. Τα παίρνουν, λοιπόν, οι εφοπλιστές τα ρημάδια τους και φεύγουν. Αυτά που τα πότισαν με ιδρώτα και αίμα οι ναυτεργάτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε: "Κύριοι της κυβέρνησης, αυτό το νομοσχέδιο δείχνει το κοινωνικό σας πρόσωπο. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο σοσιαλισμός σας. Είναι η φορολογική σας δικαιοσύνη. Είναι ο εκσυγχρονισμός σας. Επειδή κατά καιρούς λέγεται ότι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, πράγματι του το θυμίζετε καθημερινά με τις πράξεις σας".

Ο Σταύρος Παναγιώτου

Στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, τονίζοντας: "Πίσω από το απατηλό επιχείρημα να πληρώσουν "οι έχοντες και κατέχοντες" επιδιώκετε να δημιουργήστε την εντύπωση στο λαό ότι δήθεν φορολογείτε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα του εργατοσυνδικαλιστικού κινήματος. Ανταποκρίνεται όμως το νομοσχέδιο στο σκοπό αυτό;

Σύμφωνα με την έκθεση του λογιστηρίου του κράτους τα έσοδα από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να ανέλθουν σε 28 δισεκατομμύρια δρχ. Το στοιχείο αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς τις πραγματικές προθέσεις. Κατά πόσο, δηλαδή, αποσκοπείτε να φορολογήσετε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ή να θολώσετε τα νερά, για να εξαπατήστε τον ελληνικό λαό ότι δήθεν εφαρμόζετε δίκαια φορολογική πολιτική.

Διατηρείτε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που οι "έχοντες και κατέχοντες" μεγάλη ακίνητη περιουσία πληρώνουν περίπου τα ίδια με τους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας. Είναι γνωστό πως το μεγάλο κεφάλαιο δεν επενδύει τόσο σε ακίνητα, αλλά σε άλλους τομείς πιο κερδοφόρους, όπως οι τίτλοι του δημοσίου, οι μετοχές, προβαίνουν σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Αλλά και αυτή τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που πρέπει να φορολογήσετε στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης που διατυμπανίζετε, την υπονομεύετε εσείς οι ίδιοι. Αυτό φαίνεται αναλυτικά στα άρθρα του νομοσχεδίου που φωτογραφίζουν την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.

Με άλλα λόγια μπορούμε να πούμε ότι οι αποφάσεις παίρνονται έξω από τη Βουλή και έρχονται εδώ μόνο για την επικύρωσή τους, για τη δημοκρατικοφάνειά τους".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ